Komentara: 31
Pregleda: 4018

Opozicioni blok traži hitnu i neopozivu ostavku gradonačelnika Bakića

16.12.2021. u 19:16h
Danas je održana prva zajednička konferencija za novinare nedavno formiranog opozicionog bloka na kojoj su se javnosti obratili predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Mađarskog pokreta, a na kojoj je, između ostalog, zatražena ostavka aktuelnog gradonačelnika Stevana Bakića.
Opozicioni blok traži hitnu i neopozivu ostavku gradonačelnika Bakića

Na početku, javnosti se obratio predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Robert Šebek istakavši da je "pravo građana na otpor tiraniji upisano u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. godine, gde se navodi da se ljudska prava moraju štititi, da građani ne bi bili primorani da se opiru tiraniji" kao i da je Srbija članica UN i ova Deklaracija se odnosi i na nas.

- Građani imaju pravo da se okupljaju na osnovu našeg Ustava. Okupljanja su bila mirna i unapred najavljena i na kraju najbitnije je da su bila uspešna jer su zakoni o eksproprijaciji i referendumu povučeni, odnosno vraćeni Skupštini na ponovno razmatranje - zaključio je Šebek. - Čestitao bih svim hrabrim ljudima, kako u Subotici tako u Srbiji, koji su protekle dve subote iskazali svoj stav o zagađivačima naših voda, zemljišta i vazduha. Dobili smo bitku ali rat još nije gotov, biće gotov kada Rio Tinto i slični zagađivači napuste Srbiju.

Šebek se posebno osvrnuo na gradonačelnika Bakića, čije je ponašanje okarakterisao bahatim, te ocenio neprihvatljivim da isti građane deli na podobne i nepodobne.

- Zbog toga što deli Subotičane, što nijedan gradonačelnik pre njega nije radio, i zato što se ne bavi svojim poslom, u ime lokalnih gradskih odbora SSP, DS, NS i Mađarskog Pokreta tražim njegovu momentalnu i neopozivu ostavku - jasan je Šebek.

Ferenc Ševenj  iz Mađarskog pokreta kritikovao je elektronske i štampane medije koji su kako tvrdi šturo i neobjektivno izveštavali o protestima "da bi im na tome pozavideo čak i bivši režim Slobodana Miloševića".

- SVM je podržao sve sporne zakone u Skupštini Srbije dok su za vreme protesta sve vreme ćutali i time jasno stavili do znanja da nisu na strani naroda. Mađarski pokret zajedno sa građanskom zelenom koalicijom nastavlja borbu i tražiće zaustavljanje uništavanje prirode koje vrši NIS oko Palića i Hajdukova. Mađari u Subotici će ponovo birati između onih koji gledaju samo svoje interese i onih koji se iskreno i nedvosmisleno bore za interese svih građana - poručio je Ševenj.

Predsednik subotičkog odbora Demokratske stranke, Danijel Kovačić, u svom obraćanju pozvao je građane da se jave za besplatnu pravnu pomoć oko eventualni prijava koje su dobili tokom protesta u protekle dve subote.

Kovačić je takođe podržao inicijativu u kojoj se raži ostavka aktuelnog gradonačelnika Stevana Bakića, za kojeg kaže da svoj posao obavlja na nedoličan način, da deli ljude po raznim osnovama, što je, kako ističe - vrlo degutantno raditi u 21. veku.

Na kraju se obratio i Laslo Čisar, predsednik Izvršnog odbora SSP Subotica, koji se osvrnuo na detalj da je policija intenzivirala slanje prekršajnih naloga učesnicima protesta.

- Upitno je kako je policija utvrdila identitet građana koji su učestvovali na protestima, a da pritom po izjavama policijskih čelnika i drugih predstavnika vlasti nije bila prisutna na protestima. Ove i sve ostale dokaze po kojima su utvrdili da je došlo do prekršaja policija će morati da predoči advokatima odbrane. To u ovom slučaju znači da će morati otkriti na osnovu čega su došli do zaštićenih podataka o ličnosti kao što su JMBG i adresa stanovanja - rekao je Čisar

Čisar (SSP) i Kovačić (DS) su pozvali "oštećene građane" da se jave putem mejla u cilju dobijanja besplatne pravne pomoći. Mejlovi su subotica@ds.org.rs ili subotica@ssp.rs.

Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 4018
Povezane teme

demokratska stranka Subotica

robert šebek

danijel kovačić

mađarski pokret

stranka slobode i pravde subotica

laslo čisar

izbori2022

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.