• Pregleda: 4458

Opojne droge veliki društveni problem

Da bi se sprečila zloupotreba narkotika, potrebno je da ceo mehanizam koji čine policija, tužilaštvo i sudstvo radi glatko, poručio je Miroslav Krkelić, viši javni tužilac u Subotici, na današnjem predavanju za studente Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i pripadnike Policijske uprave Subotica na temu opojnih droga.
Opojne droge veliki društveni problem

Borba protiv opojnih droga za buduće pravnike je tema od izuzetnog značaja. Neki od njih kažu da se u slobodno vreme informišu o zloupotrebi narkotika, te da su dosta dobro upućeni u ovu tematiku, dok drugi, nakon studija, planiraju da se specijalizuju za rad na ovom području.

- Voleo bih da se nakon studija bavim tom granom prava i zbog toga smatram da mi je važno da čujem i naučim kako funkcioniše borba protiv kriminala i narkotika, gde se pojavljuju i slično. Smatram da je ta oblast kod nas, nažalost, dosta zastupljena i da se opojne droge učestalo pojavljuju na našem prostoru - rekao je Čedomir Marković, student prve godine Pravnog fakulteta.

- Kao mlada osoba, dosta sam upoznat sa ovom temom, jer je ona sveprisutna u našem svakodnevnom životu i mi to ne možemo izbeći. Predavanje je bilo veoma korisno jer nam je pružilo uvid u to kolika je zapravo štetnost droga, kako da se ponašamo u određenim situacijama, koje su mere preventivencije i na koji način možemo da sprečimo zloupotrebu - istakao je Krunoslav Pijuković, student prve godine Pravnog fakulteta.

Prema rečima Miroslava Krkelića, višeg javnog tužioca u Subotici, koji je sa Sašom Dmitrašinovićem, načelnikom Policijske uprave Sombor, i Jovanom Čakarević i Nebojšom Totom iz Policijske uprave Subotica održao predavanje, tema opojnih droga je veliki društveni problem, zbog čega bi pravnici koji se bave krivičnim pravom, kao i advokati, sudije i tužioci, morali da budu dobro obučeni za prepoznavanje ovog problema, jer svaka pojava nove sintetičke droge, dovodi do novog poremećaja u oblasti zdravstva i ekonomije. 

- U zdravstvenom smislu zbog stvaranja velikog broja psiho-fizičkih zavisnika i narušavanja porodice, a u ekonomskom zbog pranja novca, ulaganja ogromnih količina narko dolara ili novca stečenog trgovinom droge u legalne novčane tokove, što je problem za svako društvo - objasnio je Krkelić, dodajući da je naša teritorija je pod "udarom" narkotika zbog blizine dva velika granična prelaza. - Teritorija Višeg javnog tužilaštva u Subotici pokriva granične prelaze "Horgoš" i "Kelebija", na kojima godišnje imamo nekoliko stotina kilograma raznoraznih vrsta narkotika, a u poslednje vreme je vrlo aktuelno i krijumčarenje tableta i lekova iz Srbije u inostranstvo, kao i ekstazija i spida iz inostranstva u Srbiju. 

Kako je istakao Srđan Cvijanović, menadžer Pravnog fakulteta za pripredu i pravosuđe, ova visokoškolska jedinica je od osnivanja postavila težak i odgovoran zadatak, da obučava i proizvodi kvalitetne kadrove za potrebe privrede i pravosuđa, u čijem cilju je i današnje predavanje realizovano.

- Mislim da taj posao radimo dobro, jer se nismo priklonili onom delu stručne javnosti koja zastupa mišljenje da jedan diplomirani pravnik može biti ili dobar praktičar ili dobar teoretičar. Mi se ne slažemo s tom konstatacijom, već mislimo da je to idealan spoj, tačnije da jedan diplomirani pravnik za vreme studija mora da stekne veštine koje će mu omogućiti da stečena znanja primeni u praksi - poručio je Cvijanović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Sljaker Odgovori
"Problem" zloupotrebe narkotika se najlakse resava legalizacijom, ali to ovde nikome ne pada na pamet. Pobogu, pa moraju i sudije da zarade plate tako sto osudjuju decu na visegodisnje robije za par grama biljke. Korumpirana i nesposobna vlast je takodje veliki drustveni problem pa ne vidim da se organizuju tribine na tu temu. A tu bi bilo posla i za policiju i za tuzilastvo i za sudije, a bogami i za kazneno-popravne ustanove
RANKO-SRS Odgovori
Smekeri treniraju , **cke se drogiraju .
SHM Odgovori
A inspektori i murija u semi sa ozbiljnijim dilerima....uzimaju deo kolaca!
DomaciZadatak Odgovori
Smesno, decija igra. Bolje pohapsite svoje inspektore koji valjaju tu istu drogu klincima nego sto drzite predavanja koja nemaju nikakav efekat na ovo drustvo. Bolje uradite nesto nego sto pricate u prazno jer ovo ne vodi nicemu.
C Odgovori
Umesto reaktivnog rešavanja treba prevencija.
jole Odgovori
zasto se ne prica o tome da korupcija koliko pomaze dilerima,uvoznicima droge.ako zelite da se borite protiv velikih igraca terba prvo u svojim redovima da napravite reda,drzava da donese stroge zakone za organizatore a za korisnike legalizaciju ,trava uopste nije stetnija od alkohola a o duvanu da ne pricamo.i dodjemo do toga da ako drzava ima koristi od akcize onda moze ,onda je dozvoljeno
PRAVNIK Odgovori
Većina navedenih problema koje narkotici uzrokuju uzrokovani su upravo guranjem istih u ilegalu. OČIGLEDAN način da se kriminal zaustavi je LEGALIZACIJA. Država lepo udari porez, proizvodi su sigurni, nezaprljani i deklarisani tako da korisnici znaju šta uzimaju. Pokrene se edukacija o odgovornom korištenju, a zavisnicima od težih droga omogući pomoć. Kako posle toliko godina i godina iskustva u borbi s drogom neki ne shvataju da se ona NIKAD neće iskoreniti? Od kako je sveta i veka, konzumiranje raznih supstanci (u biljkama, kaktusima) duboko je umreženo u naše društvo. Zašto se sada pravimo kao da jedan toliko značajan deo istorije ne postoji, ili da je toliko štetan? Štaviše, korist od narkotika je višestruka: mogu se primeniti u raznim granama medicine, kao i psihoterapiji. Pobogu, pa James Watson, čovek koji je otkrio strukturu DNK, uradio je to uz pomoć LSD-a. Zabranjivanjem ovih supstanci, nama je oduzet čitav jedan deo svesti. Ovo je rat na slobodu uma.
milan024 Odgovori
Svi vi koje se zalažete za legalizaciju droge uopšteno,ste dileri ili korisnici. Većina ljudi ne pada u iskušenje i nikad u životu ne postane zavisnik nekih od opojnih droga. A za one zavinike od težih droga ne treba davati pomoć,već tešku robiju.
Od kada je sveta,koristi se i duvan i alkohol ali ni blizu nisu toliko štetni kao droga. Dobro opisuje naš jezik i kaže "opojna". Jeste opojna i tu leži najveća opasnost po društvo,jer baš ti zavisnici droga su najviše podložni manipulaciji,jer su opijeni od droge.
Zato je i prethodna žuto-kriminalna vlast u Subotici i puštala da se valja droga.
Bilo im je moto: "Pusti im da se drogiraju,i imaće tvoj glas na izborima." Jer u tako opojnom stanju možeš im sve i svašta napričati i ubediti.
Nikolai Sokolov
Какав је осећај бити апсолутно неинформисан, Милане?
kojot
Нема то везе са легализацијом ко хоће да се дрогира дрогираће се свакако. Легализацијом би се само ток новца од зараде усмерио на другу страну ишао би у друге џепове.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.