Komentara: 10
Pregleda: 5196
Foto

Opojne droge veliki društveni problem

06.06.2019. u 13:39h
Izvor: Subotica.com
Da bi se sprečila zloupotreba narkotika, potrebno je da ceo mehanizam koji čine policija, tužilaštvo i sudstvo radi glatko, poručio je Miroslav Krkelić, viši javni tužilac u Subotici, na današnjem predavanju za studente Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i pripadnike Policijske uprave Subotica na temu opojnih droga.
Opojne droge veliki društveni problem

Borba protiv opojnih droga za buduće pravnike je tema od izuzetnog značaja. Neki od njih kažu da se u slobodno vreme informišu o zloupotrebi narkotika, te da su dosta dobro upućeni u ovu tematiku, dok drugi, nakon studija, planiraju da se specijalizuju za rad na ovom području.

- Voleo bih da se nakon studija bavim tom granom prava i zbog toga smatram da mi je važno da čujem i naučim kako funkcioniše borba protiv kriminala i narkotika, gde se pojavljuju i slično. Smatram da je ta oblast kod nas, nažalost, dosta zastupljena i da se opojne droge učestalo pojavljuju na našem prostoru - rekao je Čedomir Marković, student prve godine Pravnog fakulteta.

- Kao mlada osoba, dosta sam upoznat sa ovom temom, jer je ona sveprisutna u našem svakodnevnom životu i mi to ne možemo izbeći. Predavanje je bilo veoma korisno jer nam je pružilo uvid u to kolika je zapravo štetnost droga, kako da se ponašamo u određenim situacijama, koje su mere preventivencije i na koji način možemo da sprečimo zloupotrebu - istakao je Krunoslav Pijuković, student prve godine Pravnog fakulteta.

Prema rečima Miroslava Krkelića, višeg javnog tužioca u Subotici, koji je sa Sašom Dmitrašinovićem, načelnikom Policijske uprave Sombor, i Jovanom Čakarević i Nebojšom Totom iz Policijske uprave Subotica održao predavanje, tema opojnih droga je veliki društveni problem, zbog čega bi pravnici koji se bave krivičnim pravom, kao i advokati, sudije i tužioci, morali da budu dobro obučeni za prepoznavanje ovog problema, jer svaka pojava nove sintetičke droge, dovodi do novog poremećaja u oblasti zdravstva i ekonomije. 

- U zdravstvenom smislu zbog stvaranja velikog broja psiho-fizičkih zavisnika i narušavanja porodice, a u ekonomskom zbog pranja novca, ulaganja ogromnih količina narko dolara ili novca stečenog trgovinom droge u legalne novčane tokove, što je problem za svako društvo - objasnio je Krkelić, dodajući da je naša teritorija je pod "udarom" narkotika zbog blizine dva velika granična prelaza. - Teritorija Višeg javnog tužilaštva u Subotici pokriva granične prelaze "Horgoš" i "Kelebija", na kojima godišnje imamo nekoliko stotina kilograma raznoraznih vrsta narkotika, a u poslednje vreme je vrlo aktuelno i krijumčarenje tableta i lekova iz Srbije u inostranstvo, kao i ekstazija i spida iz inostranstva u Srbiju. 

Kako je istakao Srđan Cvijanović, menadžer Pravnog fakulteta za pripredu i pravosuđe, ova visokoškolska jedinica je od osnivanja postavila težak i odgovoran zadatak, da obučava i proizvodi kvalitetne kadrove za potrebe privrede i pravosuđa, u čijem cilju je i današnje predavanje realizovano.

- Mislim da taj posao radimo dobro, jer se nismo priklonili onom delu stručne javnosti koja zastupa mišljenje da jedan diplomirani pravnik može biti ili dobar praktičar ili dobar teoretičar. Mi se ne slažemo s tom konstatacijom, već mislimo da je to idealan spoj, tačnije da jedan diplomirani pravnik za vreme studija mora da stekne veštine koje će mu omogućiti da stečena znanja primeni u praksi - poručio je Cvijanović.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5196
Povezane teme
Policijska uprava Subotica tužilaštvo predavanje pravni fakultet srđan cvijanović opojne droge narkotici
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.