Komentara: 2
Pregleda: 2087

Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

10.07.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Uni Jakovljević, maturantkinji Gimnazije "Svetozar Marković", školovanje je brzo proteklo, a priznaje da bi moglo da traje i malo duže. Kako i ne bi, kada je sa lakoćom i odličnim ocenama savladala sve prepreke koje su bile pred njom.
Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

Njena najveća ljubav je hemija, jer je očaravaju reakcije koje se dešavaju spajanjem jedinjenja.

- Zanimljive su mi reakcije jer sve izgledaju drugačije nego što jesu. Preferiram neorgansku hemiju, jer su reakcije zanimljivije, kod organske je to mnogo kompleksnije i ima manje oku vidljivih fenomena, ali je zanimljiva zbog ljudskog tela.  Najteže je zapamtiti neke reakcije koje nemaju preteranog smisla na prvi pogled, kada  od dva potpuno ista jedinjenja u različitim odnosima nastaju potpuno drugačije stvari - objašnjava Una Jakovljević. - Na takmičenja idem još od osnovne škole, a u srednjoj sam dva puta bila na republičkom takmičenju. U praktičnom delu je jako važno biti skoncentrisan, pribran, jer kiselina može da se povuče u usta,  jeste razblažena ali mora da se pazi. Na početku mi je bilo čudno, bila sam u grču, mislila sam da šta god da prospem da će da eksplodira, ali sam se posle opustila i sada sve ide mnogo lakše.

Iako je završila prirodni smer, za Unu kažu da je "prikriveni" društvenjak jer joj i društvene nauke, a naročito jezici idu od ruke.

- Išla sam na takmičenje iz engleskog jezika, polagala sam već ispite i oni su istog tipa kao testovi na državnom takmičenju tako da nisam imala tremu. Engleski jezik je jezik sa najviše izuzetaka i ne znam šta je bolje ili gore, da li kada je tako ili kada za sve postoji pravilo kao što je u srpskom jeziku - smatra Una, koja u slobodno vreme najviše voli da čita. - Najčešće čitam trilere a omiljeni je "Noćna škola" Kristi Dž. Doerti. Čitanje je izuzetno važno i tačno se oseti po rečniku kada se više čita. Čitati treba bez obzira na to čime se čovek bavi, knjiga sama može da promeni čoveka.

Iako je oduvek odlikaš, đak generacije u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i "Vukovac" u Gimnaziji, Una kaže da uči mnogo manje nego što ljudi misle, a petice niže zahvaljujući tome što pazi na času.

- Svima pričam da treba što više slušati na času, to je 90 odsto rada u srednjoj i 100 odsto u osnovnoj školi. Ako se dovoljno obrati pažnja na času ništa nije teško i sve je logičnije - savetuje Una.

USPESI:

3.RAZRED:  1. nagrada na opštinskom takmičenju iz matematike

4.RAZRED:  2. mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike

5.RAZRED:  2. mesto na opštinskom i pohvala okružnom takmičenju iz matematike

6.RAZRED:  pohvala na okružnom takmičenju iz fizike

7.RAZRED:  3.mesto na opštinskom,, 3. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz istorije; 3. mesto na opštinskom takmičenju iz geografije; 2. mesto na opštinskom i 1. mesto na međuokružnom takmičenju iz hemije; 2. mesto na opštinskom i 2. mesto na međuokružnom takmičenju iz biologije

8.RAZRED: 3.mesto na opštinskom,, 3. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz istorije; 3. mesto na opštinskom takmičenju iz geografije;2. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije;  3. mesto na opštinskom i pohvala naokružnom takmičenju iz engleskog jezika

1.RAZRED: 3. mesto na opštinskom takmičenju iz matematike

2.RAZRED: 1. mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije,

3.RAZRED: 2.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika,

4.RAZRED: 2. mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije, 3. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz engleskog jezika,2.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2087
Povezane teme
gimnazija subotica gimnazija svetozar marković subotička gimnazija oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.