Komentara: 3
Pregleda: 4207

Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

10.07.2019. u 12:48h
Izvor: Subotica.com
Uni Jakovljević, maturantkinji Gimnazije "Svetozar Marković", školovanje je brzo proteklo, a priznaje da bi moglo da traje i malo duže. Kako i ne bi, kada je sa lakoćom i odličnim ocenama savladala sve prepreke koje su bile pred njom.
Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

Njena najveća ljubav je hemija, jer je očaravaju reakcije koje se dešavaju spajanjem jedinjenja.

- Zanimljive su mi reakcije jer sve izgledaju drugačije nego što jesu. Preferiram neorgansku hemiju, jer su reakcije zanimljivije, kod organske je to mnogo kompleksnije i ima manje oku vidljivih fenomena, ali je zanimljiva zbog ljudskog tela.  Najteže je zapamtiti neke reakcije koje nemaju preteranog smisla na prvi pogled, kada  od dva potpuno ista jedinjenja u različitim odnosima nastaju potpuno drugačije stvari - objašnjava Una Jakovljević. - Na takmičenja idem još od osnovne škole, a u srednjoj sam dva puta bila na republičkom takmičenju. U praktičnom delu je jako važno biti skoncentrisan, pribran, jer kiselina može da se povuče u usta,  jeste razblažena ali mora da se pazi. Na početku mi je bilo čudno, bila sam u grču, mislila sam da šta god da prospem da će da eksplodira, ali sam se posle opustila i sada sve ide mnogo lakše.

Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

Iako je završila prirodni smer, za Unu kažu da je "prikriveni" društvenjak jer joj i društvene nauke, a naročito jezici idu od ruke.

- Išla sam na takmičenje iz engleskog jezika, polagala sam već ispite i oni su istog tipa kao testovi na državnom takmičenju tako da nisam imala tremu. Engleski jezik je jezik sa najviše izuzetaka i ne znam šta je bolje ili gore, da li kada je tako ili kada za sve postoji pravilo kao što je u srpskom jeziku - smatra Una, koja u slobodno vreme najviše voli da čita. - Najčešće čitam trilere a omiljeni je "Noćna škola" Kristi Dž. Doerti. Čitanje je izuzetno važno i tačno se oseti po rečniku kada se više čita. Čitati treba bez obzira na to čime se čovek bavi, knjiga sama može da promeni čoveka.

Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

Iako je oduvek odlikaš, đak generacije u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i "Vukovac" u Gimnaziji, Una kaže da uči mnogo manje nego što ljudi misle, a petice niže zahvaljujući tome što pazi na času.

- Svima pričam da treba što više slušati na času, to je 90 odsto rada u srednjoj i 100 odsto u osnovnoj školi. Ako se dovoljno obrati pažnja na času ništa nije teško i sve je logičnije - savetuje Una.

USPESI:

3.RAZRED:  1. nagrada na opštinskom takmičenju iz matematike

4.RAZRED:  2. mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike

5.RAZRED:  2. mesto na opštinskom i pohvala okružnom takmičenju iz matematike

6.RAZRED:  pohvala na okružnom takmičenju iz fizike

7.RAZRED:  3.mesto na opštinskom,, 3. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz istorije; 3. mesto na opštinskom takmičenju iz geografije; 2. mesto na opštinskom i 1. mesto na međuokružnom takmičenju iz hemije; 2. mesto na opštinskom i 2. mesto na međuokružnom takmičenju iz biologije

8.RAZRED: 3.mesto na opštinskom,, 3. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz istorije; 3. mesto na opštinskom takmičenju iz geografije;2. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije;  3. mesto na opštinskom i pohvala naokružnom takmičenju iz engleskog jezika

Oni dolaze: Una Jakovljević, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

1.RAZRED: 3. mesto na opštinskom takmičenju iz matematike

2.RAZRED: 1. mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije,

3.RAZRED: 2.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika,

4.RAZRED: 2. mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije, 3. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz engleskog jezika,2.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4207
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.