• Pregleda: 3248

Oni dolaze: Teodor Sakal Francišković, maturant Gimnazije "Svetozar Marković"

Proteklih nekoliko godina gotovo da nije bilo ceremonije dodele diploma najboljim matematičarima našeg grada na kojoj među nagrađenima nije bio Teodor Sakal Francišković, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“.
Oni dolaze: Teodor Sakal Francišković, maturant Gimnazije "Svetozar Marković"

ONI DOLAZE, SEZONA III - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer vršnjacima. Ovim tekstom otvaramo treću sezonu, sa nekim novim talentovanim klincima, momcima i devojkama, koji su već sada ponos Subotice.

Od sedmog razreda on je redovan učesnik najvišeg ranga takmičenja, sa kojih se dva puta vraćao sa medaljama.

- To učešće na republičkom takmičenju u sedmom razredu najviše pamtim jer mi je bilo prvo takvo iskustvo. Kasnije je bilo i nagrada i boljih rezultata, ali to takmičenje najviše pamtim – seća se Teodor. – Mada sa republičkim takmičenjima imam zanimljiva uiskustva. U prvom i drugom razredu sam osvojio nagrade, u trećem sam dobio pohvalu jer mi je falio jedan bod, a ove godine je ceo naš tim imao loš rezultat. Tako da ispada da sam osvajao medalje onda kada nije bilo važno za upis na fakultet a sada  kad treba nisam, tako da me čeka prijemni ispit. Međutim, zahvaljujući temeljnim pripremama mislim da sam već spreman za njega.

Teodor ne krije razočarenje što na poslednjem takmičenju najboljih matematičara u našoj državi nije osvojio neko odličje.

- Uglavnom vežbam pred takmičenje, ali ove godine sam od septembra dosta radio i svu pažnju sam posvetio tom takmičenju. Moram priznati da sam imao i najveću tremu do sada – iskreno će Teodor. – Kada mi je prošle godine falio jedan bod bio sam razočaran, a sada sam se osećao prazno, jer rezultat koji sam ostvario nije oslikavao trud koji sam uložio i znanje koje imam.

A matematičkog znanja, složiće se svi koji ga poznaju, nikada mu nije manjkalo. Već u drugom razredu osnovne škole učestvovao je na „Kenguru bez granica“ i od tada nijedno nadmetanje iz matematike nije prošlo bez njega. Godinama je nizao uspehe i na takmičenju iz fizike, tako da su brojevi, formule i  računske operacije za njega deo svakodnevice.

- Još veoma mali sam zavoleo matematiku i onda samo nadograđivao znanje. Svima je čudno kako mi matematika nije bauk, a meni su bauk ostali predmeti poput filozofije, sociologije... Nekada provedem mnogo više vremena učeći njih, nego matematiku, naravno kada je u pitanju samo školsko gradivo. Takmičenja su druga stvar, za njih se treba dodatno pripremati – kaže vredni mladić. – Mislim da uspeh dolazi kada se fokusiramo na ono što volimo i želimo da radimo i učimo. Zato svima savetujem  da svu energiju usmere ka onome što im zaista leži i što vole, a ne na ono što žele nastavnici, roditelji ili bilo ko drugi.

Pred Teodorom je uskoro ispit zrelosti, a potom i polaganje prijemnog ispita za fakultet. Iako još uvek nije čvrsto odlučio koje akademske studije će biti njegov izbor, siguran je da će one imato veze sa programiranjem.

- Ne želim da studiram čistu matematiku, već nešto oko programiranja, koje me takođe veoma zanima. Volim igrice pa se možda kasnije fokusiram na to da ih i sam pravim i usavršavam, nikad se ne zna – jasan je Teodor.

USPESI

DRUGI RAZRED

 • Kengur bez granica- 1. nagrada

TREĆI RAZRED

 • Matematika – 1.nagrada na opštinskom takmičenju
 • Kengur bez granica- pohvala

ČETVRTI RAZRED

 • Matematika - 2. nagrada na opštinskom i 2. nagrada na okružnom takmičenju

PETI RAZRED

 • Matematika - 1. nagrada na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju
 • Srpski jezik- 3. nagrada na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju

ŠESTI RAZRED

 • Matematika- 1. nagrada na opštinskom i 3. nagrada na okružnom takmičenju
 • Fizika- pohvala na opštinskom i  pohvala na okružnom takmičenju

SEDMI RAZRED

 • Matematika- 2. nagrada na opštinskom, 1. nagrada na okružnom i učešće na republičkom takmičenju
 • Fizika - 3. nagrada na opštinskom i 2. nagrada na okružnom takmičenju

OSMI RAZRED

 • Matematika - 3. nagrada na opštinskom, 2. nagrada na okružnom i učešće na  republičkom takmičenju
 • Fizika - 2. nagrada na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju
 • Engleski jezik- 3. nagrada na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju

PRVI RAZRED

 • Matematika - 2. nagrada na opštinskom,  1. nagrada na okružnom i 3. nagrada na republičkom takmičenju
 • Fizika - 3. nagrada na opštinskom i 3. nagrada na okružnom takmičenju
 • Kengur bez granica - pohvala

DRUGI RAZRED SREDNJE

 • Matematika - 3. nagrada na opštinskom, 2. nagrada na okružnom i  3. nagrada na republičkom takmičenju
 • Fizika – učešće na opštinskom i 3. nagrada na okružnom takmičenju
 • Kengur bez granica - pohvala

TREĆI RAZRED SREDNJE

 • Matematika - 1. nagrada na opštinskom, 1. nagrada na okružnom i pohvala na republičkom takmičenju

Kengur bez granica- učešće

ČETVRTI RAZRED SREDNJE

 • Matematika -  2. nagrada na opštinskom,2. nagrada na okružnom i učešće na republičkom takmičenju
Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Stojan Odgovori
Svaka čast Teodore, ti si naš budući naučnik i ponos ovog grada!
Srećno na prijemnom
Ko zna taj sme i može! Odgovori
Svaka čast Teodore!
Napredak u nauci i uspeh u životu žele ti bivši đaci tvog dede i tvoje majke, najuspešnijih učitelja male škole u Mišićevu.
Ne pada iver daleko od klade!
Wolf Odgovori
Kad bi mi neko objasnio razlog za lupanje minusa na ovakve vesti. Osim lične frustracije ne mogu da nađem drugo obrazloženje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.