Komentara: 3
Pregleda: 2770

Oni dolaze: Petra Jujić, učenica drugog razreda Gimnazije "Svetozar Marković"

14.08.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Petra Jujić, učenica drugog razreda Gimnazije "Svetozar Marković"

Kada je kao đak generacije završavala OŠ "Miroslav Antić" na Paliću, Petra Jujić je mogla da upiše bilo koju srednju školu. Kako je "zaljubljena" u matematiku a na časovima upoznala i osnove programiranja, izbor je pao na IT smer Gimnazije "Svetozar Marković".

- Želela sam da više upoznam programiranje, da ga naučim, jer je to posao budućnosti. Potrefilo se da je u  Gimnaziji je izašao novi smer koji je obuhvatio sve što sam želela i prezadovoljna sam - priča u dahu Petra.

Iako najviše voli matematiku, Petra ima podjednaka interesovanja za prirodne i društvene nauke.

- Od 3. razreda se takmičim iz  matematike, kada smo dobili hemiju i fiziku počela sam više da ih učim, a onda su me zainteresovali geografija i jezici. Shvatila sam da je nauka svestrana i da želim da upoznam sve njene strane - objašnjava Petra. - Srpski jezik sam zavolela dok sam se pripremala za maturu, onda čak i otišla na takmičenje. Gramatika i matematika su veoma slične i zato me privlači. Mora se razmišljati.

Od osnovne škole Petra ima još jednu ljubav - šah. Njen talenat je primećen još na sekciji u petom razredu, a godinu dana kasnije počela je ozbiljno da trenira u Šahovskom klubu "Spartak".

- Najdraži uspeh mi je 5.  mesto na kadetskom prvenstvu Srbije u šahu u sedmom razredu. On mi je posebno drag jer sam dosta trenirala, to je posebno iskustvo, takmičenje je trajalo skoro četiri sata i tu su bila deca koja su mnogo duže od mene trenirala. U 6. razredu sam počela da treniram i odmah osvojila 1. mesto - seća se naša sagovornica. - Šah je dobar jer se u njemu može iskazati inteligencija, taktika, kreativnost,  naučio me je strpljenju.  Kaže se da se ako se stigne do titule fide majstora to je kao da si završio jedan fakultet. Uglavnom dečaci treniraju i bili su oduševljeni kada sam počela da igram,  u svakom sportu se manje očekuje od devojčica i zato je svaki uspeh još draži.

Iako se često takmiči, Petra ne krije da ima tremu pred takmičenje.

- To mi je veliki izazov za mene, budem nervozna malo ranije, ali trudim se da to svedem da minimum. U početku sam teško prihvatala, ali ne treba odustajati, potrebno je puno rada i neuspeha da bi se došlo do cilja. U svakom slučaju uvek treba prvo dobro razmisliti pre nego što se nešto uradi - poručuje Petra, koja sebe vidi u programiranju ili u psihologiji koja je takođe zanima.

USPESI

4.RAZRED: pohvala na opštinskom i 3. mesto na okružnom takmičenju iz matematike, pohvala na međunarodnom takmičenju "Kangur bez granica"

5.RAZRED: pohvala na opštinskm takmičenju iz matematike, 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha (pojedinačno) i 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha (ekipno)

6.RAZRED: pohvala na opštinskom i pohvala na okružnom takmičenju iz matematike, 1. mesto na opštinskom i 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha ( pojedinačno), 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha (ekipno), 4. mesto na kadetskom prvenstvu Srbije u šahu, pohvala na međunarodnom takmičenju "Kengur bez granica

7.RAZRED: pohvala na opštinskom takmičenju iz fizike, 3. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije, 1. mesto na opštinskom i 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha (pojedinačno), 1.mesto na okružnom takmičenju iz šaha (ekipno), pohvala nameđunarodnom takmičenju "Kengur bez granica", pohvala na republičkom finalu sedme "Arhimedsove" matematičke internet olimpijade, 1. mesto na internacionalnom šahovskom takmičenju "Funchesstic", 4. mesto na kadetskom prvenstvu Vojvodine u šahu, 5. mesto na kadetskom prvenstvu Srbije u šahu

8.RAZRED: 3.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika, 2. mesto na opštinskom akmičenju iz geografije, 2. mesto na opštinskom i 3. mesto na okružnom takmičenju iz engleskog jezika i plasman na republičko takmičenje, 3. mesto na opštinskom i pohvala na okružnom takmičenju iz matematike, 1.mesto na opštinskom i 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha (pojedinačno i ekipno), 2. mesto na kadetskom prvenstvu Vojvodine u šahu, 6. mesto na kadetskom prvenstvu Srbije u šahu

1.RAZRED: 3.mesto na opštinskom takmičenju iz matematike, 3.mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 4 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2770
Povezane teme
gimnazija subotica gimnazija svetozar marković subotička gimnazija oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.