Komentara: 1
Pregleda: 4082

Oni dolaze: Njegoš Milović, maturant Ekonomske škole i član OKK "Spartak"

05.06.2019. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Iako je sa odličnim uspehom završio Ekonomsku školu, Njegoš Milović se i danas seća svog prvog izlaska na košarkaški teren i saznanja da je već tada načinio pravi korak u izboru sporta, a kasnije će se ispostaviti, i svog životnog poziva.
Oni dolaze: Njegoš Milović, maturant Ekonomske škole i član OKK "Spartak"

Kao i sva deca, Njegoš Milović se upoznao sa košarkom gledajući utakmice na televiziji, a potom je u želji da demonstrira viđene korake, sa vršnjacima bacao loptu na koš. Ipak, prelomni trenutak bio je kada je njegov stariji brat počeo da trenira, što je opredelilo i ovog talentovanog plejmejkera Omladinskog Košarkaškog kluba "Spartak" da izađe na parket.

- Počeo sam da treniram sa deset godina i odmah mi se svidelo. Znao sam da je to to, ostao sam na parketu do danas i ostaću i dalje - siguran je Njegoš, koji je sa klubom do sada bio tri puta prvak Vojvodine. - Kada izađem na teren, 100 posto sam samo u tome, 100 posto vidim samo taj teren, tu loptu i taj koš. Pošto igram na poziciji plejmejkera, moram da imam veliki pregled igre, da u svakom trenutku vidim svakog igrača, a moj najvažniji zadatak je da razigram ekipu. To, pre svega, podrazumeva veliku kreaciju u igri i lucidne paseve koje protivnik ne može da predvidi, a da bi to došlo do izražaja, potrebna je dobra kontrola koja dolazi sa treningom.

Oni dolaze: Njegoš Milović, maturant Ekonomske škole i član OKK "Spartak"

Pored klupske igre, Njegoš je ponosno predstavljao i Ekonomsku školu na takmičenjima u košarci i basketu, na kojima je sa saigračima nizao uspehe. Najviše pamti prošlogodišnje republičko takmičenje iz basketa 3 na 3, na kojem su uspeli da postanu prvaci Srbije, što ih je kasnije odvelo na Svetsko prvenstvo.

- Cela košarkaška i basketaška ekipa nam je iz "Spartaka", te se vrlo dobro poznajemo i dugo igramo zajedno. Čak nas je na takmičenja jedno vreme vodio i naš profesor, koji nam je ujedno i trener u košarkaškom klubu, tako da je to bio odličan spoj za postizanje dobrih rezultata - priča Njegoš, otkrivajući je na takmičnje išao kao zamena, zbog povrede zgloba. - Kada smo stigli, otkrili su da jedan naš igrač nema urađen lekarski pregled i da ne može da igra, zbog čega sam morao odmah da bandažiram nogu i obučem dres. Bilo je dosta teško, pogotovo u takvoj situaciji gde nismo mogli da očekujemo da ću ja da igram, nismo ni spremali napade u rotaciji sa mnom, sve je moralo odjednom da se promeni i svi smo morali da budemo maksimalno skoncentrisani da bi sve ispalo kako treba. Bili smo presrećni kada smo osvojili prvo mesto, najviše zbog toga što smo znali da nas ono vodi na Svetsko prvenstvo, što je za celu ekipu bio početak ostvarivanja našeg sna.

Oni dolaze: Njegoš Milović, maturant Ekonomske škole i član OKK "Spartak"

Na Svetskom prvenstvu, momci su ostvarili zapažen rezulat zauzevši 7. mesto u konkurenciji od 24 ekipe, a nastup na ovom takmičenju za Njegoša je bio dobra odskočna daska za ulazak u reprezentaciju. Upravo je Evropsko prvenstvo u dresu Srbije, za našeg sagovornika bilo najznačajnije takmičenje na kojem je učestvovao.

- Poseban je osećaj kada igraš za svoju zemlju, a s druge strane, to su bile najznačajnije utakmice na kojima sam igrao i one su mi dale najveći podstrek da nastavim da se bavim košarkom - iskreno će Njegoš. - Prvo smo prošli kroz kvalifikacije s jednim porazom od Španije, zatim smo na Evropskom prvenstvu bili prvi u grupi, u četvrtfinalu smo ubedljivo savladali Češku, u polufinalu Rumuniju, a kada smo došli u finale, svi su mislili da smo favoriti jer smo Mađarsku prethodno pobedili u grupi. Međutim, finale je nešto čudno, nešto totalno drugačije, igrali smo u Mađarskoj, gde su sve tribine bile protiv nas, gde je svaki njihov koš bio slavljen kao gol, gde su odigrali meč kakav nikad u životu verovatno nisu. Mi nismo bili loši, ali su oni prosto odigrali neverovatno i zasluženo pobedili.

Tokom kratke, ali bogate košarkaške i basketaške karijere, Njegoš je kroz utakmice napredovao i sazrevao kao igrač, a najvažnija lekcija koju je naučio jeste da je i u pobedi i u porazu potrebno ostati "hladne glave".

- Posle pobede da bi nastavio podjednako, a ne još jače da treniraš, da te pobeda ne bi ponela i da ne misliš da si sada jači od svih, a posle poraza da ne bi klonuo, da shvatiš gde si pogrešio i da nastaviš da radiš da bi sledeći put pobedio. Veoma su važne fizičke, a naročito psihičke pripreme igrača, pogotovo kada su velike i značajne utakmice u pitanju. Pre meča, uvek pokušavam da zamislim u glavi neke od situacija koje mogu da se dese na terenu, jer ako se dese, mogu mnogo brže da ih prepoznam i da odreagujem - objašnjava Njegoš.

Oni dolaze: Njegoš Milović, maturant Ekonomske škole i član OKK "Spartak"

Iako priznaje da je morao da se pomuči, Njegoš je uspešno održao odličan prosek u školi, trudeći se da treninzi, utakmice i odmor ne remete mnogo ocene u dnevniku. U nastavku školovanja, naš sagovornik sebe vidi na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, gde će moći da nastavi da se bavi onim što voli.

- Ako se čovek dobro organizuje i slobodno vremene ne gubi na prazan hod, već ga iskoristi kvalitetno, sve je moguće - poručuje Njegoš.

USPESI

2. razred

  • Drugo mesto na republičkom takmičenju iz košarke.

3. razred

  • Drugo mesto na republičkom takmičenju iz košarke;
  • Prvo mesto na republičkom takmičenju iz basketa 3 na 3;
  • Sedmo mesto na Svetskom prvenstvu u basketu 3 na 3.

4. razred

  • Drugo mesto na republičkom takmičenju u basketu 3 na 3.

Oni dolaze: Njegoš Milović, maturant Ekonomske škole i član OKK "Spartak"

Aktivnosti i postignuća van škole

  • Tri puta prvak Vojvodine sa OKK "Spartak";
  • Reprezentaticac Srbije u basketu 3 na 3 i osvojeno drugo mesto na Evropskom prvenstvu u basketu.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4082
Povezane teme

ekonomska škola Subotica

ekonomska srednja škola

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.