Komentara: 0
Pregleda: 9225

Oni dolaze: Mila Škorić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić"

26.04.2017. u 11:41h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Mili Škorić, učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić" koja se pored takmičenja iz raznih nastavnih predmeta uspešno bavi i klizanjem, kao i muzikom.
Oni dolaze: Mila Škorić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić"

U životu svake škole postoje đaci koji su ostavili dubok trag i čiji će se uspesi prepričavati generacijama. Jedna od njih je i Mila Škorić, učenica osmog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“, vredna i svestrana devojčica, koja pored osvajanja odličja na takmičenjima iz brojnih nastavnih predmeta, pleni svirajući violinu.

Kako je do nedavno trenirala umetničko klizanje, Mila je bila prepoznatljiva po svojim sjajnim skokovima i gracioznim piruetama na ledu.

Dok se sprema da svoju školu i grad predstavlja na republičkom takmičenju iz srpskog jezika, Mila planira da školovanje nastavi u Gimnaziji, a paralelno da pohađa i Muzičku školu.

Oni dolaze: Mila Škorić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić"

- Iskreno, još uvek se ne pripremam nešto preterano. Za redovno nastavno gradivo potrebno mi je najviše sat vremena učenja dnevno, ali kad su takmičenja u pitanju, onda se malo ozbiljnije pripremam – priča nam Mila, koja se pored srpskog takmiči i iz matematike, fizike, hemije, biologije, engleskog i nemačkog jezika. - Neku posebnu tajnu nemam, ali slušam i pazim na času, brzo pamtim i zato mi ne treba puno vremena. Kad su zadaci u pitanju, tu bih mogla mnogo bolje rezultate da postignem da provodim malo više vremena vežbajući ih ali i da nisam brzopleta.

Sa jednakom lakoćom kojom uči, Mila i svira violinu i najbolja je u generaciji. Od kako se u drugom razredu „zvanično“ upoznala sa ovim instrumentom, on je postao neizostavni deo njene svakodnevice. Međutim, kako je izuzetno talentovana i tu često od profesora dobija kritike da ne vežba dovoljno.

- Najviše uživam da sviram džez, to je veoma zanimljiva vrsta muzike jer nema pravila i sve se ogleda u improvizaciji. Klasika mi zapravo nije baš najdraža vrsta, ali nju moram da sviram, prosto, ona je osnov svega – objašnjava Mila koja trenutno za ispitni čas priprema kompoziciju iz filma „Šindlerova lista“. - Probala sam da sviram i razne obrade iz filmova ili rok i pop kompozicije, koje sam po sluhu pokušala sama da obradim i to je ono što me najviše ispunjava, što mi je jako zanimljivo. Sviram i u školskom kamernom triu, u kome su violina, violončelo i klavir, i tu svi zaista uživamo, i čim neko izostane oseti se razlika jer se međusobno ispunjavamo.

Oni dolaze: Mila Škorić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Kao talentovani učenik, Mila je u septembru boravila u Naučno-istraživačkoj stanici Petnica odakle nosi nezaboravna iskustva.

- To su bili trenuci za pamćenje! Svi smo se brzo  sprijateljili, jer smo veoma slični. Ponela sam violinu, pa smo sa drugarima, koji sviraju flautu i klavir, oformili trio, uvežbali numeru, snimili čak i spot i pobedili na takmičenju. Meni se pokvarilo gudalo te nisam svirala, nego sam pevala, ali opet smo pobedili, jer je svako od nas najbolji u tome što radi i kada smo se spojili to je bilo predivno – priča još uvek puna utisaka. - Pisala sam i seminarski rad iz astronomije na temu „Ekstrasolarne planete“ (one koje su van Sunčevog sistema) i to je takođe bilo jedno dragoceno iskustvo. Drago mi je da sam imala priliku da iskusim kako je biti u takvoj ustanovi i baviti se naučnim radom. Za mene je to zadivljujuće i vidim sebe u tom svetu. Razmišljam i o medicini, hemiji, biologiji, ali imam vremena a Gimnazija je  najbolja prirprema za svaki fakultet.

Umetničko klizanje je Milina velika ljubav, ali se zbog povrede, obaveza i uslova treniranja morala malo udaljiti od ovog divnog sport.

- Jako mi je žao zbog toga. Osvojila sam prvo mesto u državi, bila sam i na međunarodnim takmičenjima, ali kako sam starija sve je teže uskladiti sve obaveze. Jako mi je žao što su u celoj državi jako slabi uslovi za bavljenje ovim sportom, u Beogradu su najbolji i to je pet meseci natkrivenog leda, ovde imamo tri meseca otvorenog leda, dok u ostalim državama uslovi postoje cele godine – sleže ramenima Mila. - Divne uspomene nosim sa priprema u umentičkom klizanju i to su predivna iskustva koja ću uvek pamtiti.

Oni dolaze: Mila Škorić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Slobodnog vremena ima malo, ali ga provodi kvalitetno. Često sa drugarima ode u Crveni krst na predavanja o bolesti zavisnosti i o prvoj pomoći, čita knjige... Naravno, ne izostaju ni uobičajena tinejdžerska druženja, zgode i nezgode, nezaobilazni delići školskih dana.

USPESI

Osnovna škola

4. RAZRED: pohvala na okružnom takmičenju iz matematike: 1.mesto u ekipnom takmičenju u Mc Donalds-u „Mekoteka”;

5. RAZRED: opštinsko takmičenje iz srpskog jezika (3. mesto), okružno takmičenje iz srpskog jezika (3. mesto)

6. RAZRED: opštinsko takmičenje iz biologije (2. mesto), opštinsko takmičenje iz fizike (2. mesto), okružno takmičenje iz biologije (4. mesto), opštinsko takmičenje iz srpskog jezika (4. mesto);

7. RAZRED: opštinsko takmičenje iz srpskog jezika (1. mesto), opštinsko takmičenje iz geografije (2. mesto), opštinsko takmičenje iz hemije (3. mesto), opštinsko takmičenje iz biologije )plasman na okružno takmičenje), okružno takmičenje iz srpskog jezika (2. mesto), okružno takmičenje iz geografije (3. mesto), okružno takmičenje iz biologije (4. mesto), republičko takmičenje iz srpskog jezika (3. mesto);

8. RAZRED: opštinsko takmičenje iz geografije (2. mesto), opštinsko takmičenje iz hemije (4. mesto), opštinsko takmičenje iz engleskog jezika (plasman na okružno takmičenje), opštinsko takmičenje iz nemačkog jezika (pohvala), učešće na Književnoj olimpijadi, okružno takmičenje iz geografije )2. mesto), okružno takmičenje iz engleskog (pohvala), okružno takmičenje iz srpskog jezika (1. mesto), plasman na republičko takmičenje iz srpskog jezika koje će se održati 27. maja.

Oni dolaze: Mila Škorić, učenica OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Umetničko klizanje

  1. - Otvoreno prvenstvo Novog Sada (7. mesto), Otvoreno prvenstvo Vojvodine (3. mesto)
  2. - Otvoreno prvenstvo Vojvodine (5. mesto), Međunarodno takmičenje u umetničkom klizanju i plesu na ledu u Segedinu (4.mesto), učešće na prvenstvima Srbije i Vojvodine, Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju (15. mesto)
  3. - učešće na prvenstvima Srbije i Vojvodine, Međunarodno takmičenje u umetničkom klizanju u Miškolcu (8. mesto), učešće na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, učešće na Otvorenim prvenstvima Srbije i Vojvodine, Evropski memorijalni kup “Helena Pajović” u Beogradu (17. mesto), Prvenstvo Srbije “Trofej Beograda” (9. mesto), Prvenstvo Beograda u umentičkom klizanju (9. mesto), Otvoreno prvenstvo Srbije u Novom Sadu (3. mesto).
  4. - Evropski memorijalni kup „Helena Pajović” (15. mesto), Međunarodno takmičenje u umetničkom klizanju i plesu na ledu u Segedinu (3. mesto), Prvenstvo Srbije „Trofej Beograda” (11. mesto), učešće na Otvorenom prvenstvu Srbije u Novom Sadu, Prvenstvo Srbije „Melodije na ledu” u Subotici (3. mesto), Prvenstvo Vojvodine „Melodije na ledu” u Subotici (2.mesto)
  5. - Evropski memorijalni kup „Helena Pajović” (11. mesto), Međunarodno takmičenje u umetničkom klizanju i plesu na ledu u Segedinu (4. mesto), učešće na evropskom takmičenju u umetničkom klizanju u Budimpešti, Međunarodno takmičenje iz umetničkog klizanja u Sarajevu (11.mesto), učešće na prvenstvima Srbije i Vojvodine u Novom Sadu, Prvenstvo Beograda (5. mesto), Prvenstvo Srbije u Novom Sadu (3. mesto)
  6. - Kup Srbije „Melodije na ledu” (3. mesto), Međunarodno takmičenje u umetničkom klizanju i plesu na ledu u Segedinu (4. mesto), Otvoreno prvenstvo Vojvodine u Novom Sadu (1. mesto), Otvoreno prvenstvo Srbije u Novom Sadu (1. mesto), učešće na Evropskom takmičenju u umetničkom klizanju u Budimpešti.
  7. - učešće na Međunarodnom takmičenju u umetničkom klizanju i plesu na ledu u Segedinu.

Muzička škola

Festival solfeđa „Josip Slavenski” u Novom Sadu (1. nagrada).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 9225
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.