Komentara: 2
Pregleda: 2507

Oni dolaze: Marija Džavić, učenica OŠ "Pionir" iz Starog Žednika

15.11.2019. u 14:20h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Marija Džavić, učenica OŠ "Pionir" iz Starog Žednika

Iako se bliži kraj prvog polugodišta i ima još dosta do kraja tekuće školske godine, u OŠ „Pionir“ u Starom Žedniku nemaju dilemu – titula đaka generacije pripašće Mariji Džavić.

A zašto? Zato što u dnevniku niže sve same petice, a uz to je krase i spremnost da pomogne drugovima i lepo vaspitanje.

- U školi mi je sve interesantno, sve što učimo može da bude jako zanimljivo ako se uči sa razumevanjem. . Volim matematiku, engleski jezik, srpski jezik, tehničko, biologiju... – priča nam Marija - Najviše sam se takmičila iz srpskog jezika i biologije, a išla sam  i na republičko takmičenje iz tehničkog. Nisam postigla veliki uspeh, ali je to bilo neprocenjivo iskustvo.

Pored toga što se takmiči iz srpskog jezika, sjajna je i iz engleskog budući da se godinama i van škole posvećuje izučavanju ovog jezika.

- Već duže vremena ga učim, jer je on danas veoma bitan jezik. Svoje znanje ove godine ću proveriti i na takmičenju, a verovatno ću ponovo ići na takmičenje iz srpskog i biologije – planira Marija. – Iako se dosta dugo takmičim, uvek imam tremu. Pred svaki test koji sam radila imam tremu da ne pogrešim nešto. Budem ljuta na sebe kada vidim da nisam proverila pre nego što sam podvukla hemijskom olovkom.

Marija se oprobala i u novinarstvu i sa svojim drugarima piše za školski časopis „Pionirko“. Uređuje rubriku „Mala škola gastronomije", a obrađuje i druge teme.

- Upravo smo završili intervju sa zaposlenima u Zoološkom vrtu na Paliću, koji su nam predstavili na koji način radi i ko sve živi u „životinjskom cartsvu“. Zanimljivo mi je novinarstvo, a pisanjem o gastronomiji u njemu spajam i svoju ljubav prema poslastičarstvu – otkriva naša sagovornica. – Uz tetku sam naučila da pravim kolače. Ona pravi najukusnije kolače a mene uči tajnama ovog zanata. ,Najviše volim da pravim čokoladne kolače, kao što je „lava“ kolač, ali i „cheese cake“  i „alfabet“ tortu sa puno krema koji se šara kao šlagi bude jako moćna.

Slobodno vreme Marija provodi baveći se rekreativno jahanjem.

- Od malena volim životinje i zato nisam imala dilemu kada sam čula da u Žedniku postoji mogućnost da se nauči jahanje. Taj sport mi je uvek delovao jako i moćno, a sada vidim da je i zahtevan. Svima deluje dosta lako, da samo konj trči, ali se i jahač dosta umori, a može da bude i opsan je jer ne znaš šta će konj da uradi, vrlo lako možeš pasti a onda se teško vratiti nazad na konja – objašnjava Marija. – Ali i pored toga, osećaj kada jašete je neopisiv.

USPESI

PETI RAZRED: 2. mesto na opštinskom takmičenju iz biologije; 2. na opštinskom drugo, 1. na okružnom i zahvalnica za učešće na republičkom takmičenju iz tehničkog.

ŠESTI RAZRED: 2. mesto na opštinskom takmičenju iz biologije; 1.mesto na okružnom i plasman na republičko takmičenje iz tehničkog.

SEDMI RAZRED: 3. mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog JEZIKA.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2507
Povezane teme
oni dolaze osnovna škola pionir stari žednik
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.