Komentara: 4
Pregleda: 2045

Oni dolaze: Maja Milović, učenica OŠ "Kizur Ištvan" i Muzičke škole

17.04.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Maja Milović, učenica OŠ "Kizur Ištvan" i Muzičke škole

Dok se priprema za republičko takmičenje iz hemije, Maja Milović, učenica sedmog razreda OŠ „Kizur Ištvan“, trenutke predaha provodi uz klavir ili ispisuje stranice svog prvog romana. Tako je na jedan poseban način spojila umetnost i nauku. 

- Moja interesovanja su zasnovana uglavnom na prirodnim naukama, volim matematiku i fiziku , hemiju, trudim se oko informatike i robotike. Kada sam bila u nižim razredima primetila sam da mi matematika leži, a onda me je počela da zanima i fizika , a sada i hemija – priča nam Maja. - Nisam bila pod pritiskom da se na to usmerim, već sam videla da mi to leži i počela da vežbam.

Međutim, Maja priznaje da što vreme prolazi sve manje vremena provodi za knjigom, iako su joj rezultati na brojnim takmičenjima sjajni.

- Možda zvuči paradoksalno, ali tako je. Kako godine idu, ja sve manje vremena prvodim učeći iako je školsko gradivo sve teže. Manje vežbam a rezultati su mi sve bolji – iskreno će Maja. - Mislim da je to zbog toga što sam na početku napravila dobar temelj i onda sve ide lakše. Bitno je da učimo za sebe a ne zbog raadosti drugih, bilo da su to roditelji ili nastavnici.

Iako je redovan učesnik svih rangova takmičenja iz matematike, fizike, hemije, informatike, istorije i biologije, naša sagovornica kaže da nema tremu.

- Ranije jesam, ali sam se navikla na tu takmičarsku atmosferu. Sad mi samo druge osobe stvaraju tremu jer paniče – dalje će Maja. - Uglavnom očekujem manje, jer često zavisi od toga šta drugi urade, ali znam i da oduzmem sama sebi nekoliko bodova da ne bih bila nezadovoljna. Tako samu sebe pripremim. Ove godine sam se iz informatike spremala više nego ranije, ali na kraju nije bilo dobro jer program ako sam išla ručno je radio ali sam po sebi nije. Tu sam se razočarala ali su mi svi rekli da sam osvojila dosta toga i da ne treba da budem nezadovoljna.

Temeljna i vredna od samog početka školovanja, Maja je našla vremena i za klavir, koji je, takođe, njena velika ljubav. Od predškolskog uzrasta pohađa Muzičku školu u Subotici i sa uživanjem svira kompozicije Katarine Rolin, Mocarta i drugih velikih autora.

- Uživam dok sviram i ni tu nemam tremu od javnog nastupa. Naravno, desi se da pogrešim ali iako na početku izgleda da će se sve srušiti zbog jedne greške, udahnem i razmislim i kažem sebi da ja to mogu i nastavim kao da nisam pogrešila – otkriva Maja.

Pored nauke i muzike, Majina velika ljubav je i književnost i uživa čitajući.

- Volim i da pišem i imam završenih oko 50 stranica romana o avanturama. Želela bih da budem programerka, ali i da kada dođem kući sa posla sednem i pišem za svoju dušu – dodaje Maja, kojoj ni sport nije stran i trenira odbojku u ŽOK "Spartak". - Nekada je teško sve organizovati, dani su mi puni, dođem kući umorna ali se na kraju isplati. Ali ono što je najvažnije, imam veliku podršku porodice i radim ono što volim. Tada ništa ne pada teško.

USPESI

DRUGI RAZRED - 1. mesto u školi i 2. nagrada na republičkom nivou NA TAKMIČENJU „Misliša“, 1. nagrada na školskom takmičenju iz klavira

TREĆI RAZRED - 1. mesto u školi i 2. nagrada na republičkom nivou na takmičenju „Misliša“, 1. nagrada na takmičenju ,,Pianissimo“ festival

ČETVRTI RAZRED - 1. nagrada u školi, učešće na gradskom takmičenju iz recitovanja, 1. nagrada na „Pianissimo“ festivalu, 2. nagrada na opštinskom i 2. nagrada na okružnom takmičenju iz matematike, pohvala na republičkom nivou takmičenja „Misliša“, pohvala na međunarodnom nivou takmičenja „Kengur bez granica“

PETI RAZRED – pohvala na opštinskom i 1. nagrada na okružnom takmičenju iz matematike, 2. nagrada na opštinskom takmičenju iz informatike, 2. nagrada na opštinskom i 3. nagrada na okružnom takmičenju iz istorije, 2. nagrada na međunarodnom takmičenju ,,Slavenski"

ŠESTI RAZRED- 2. nagrada na opštinskom i 2. nagrada na okružnom iz matematike, 1. nagrada na opštinskom i 1.nagrada na okružnom iz fizike, 2. nagrada na opštinskom takmičenju iz biologije, 3. nagrada na opštinskom takmičenju iz istorije, 1. nagrada na opštinskom takmičenju iz informatike, 1. nagrada na školskom takmičenju iz klavira

SEDMI RAZRED - 2. nagrada na opštinskom i 1. nagrada na okružnom takmičenju iz matematike, 2. nagrada na opštinskom i 3. nagrada na okružnom takmičenju iz fizike, 2. nagrada na opštinskom i 1. nagrada na okružnom takmičenji iz hemije, 2.nagrada na opštinskom takmičenju iz informatike

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2045
Povezane teme
oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.