Komentara: 7
Pregleda: 5074

Oni dolaze: Luka Ivanišević, maturant Srednje medicinske škole

04.09.2019. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
Sa mnogo empatije, posvećenosti i znanja, Luka Ivanišević, maturant Srednje medicinske škole na smeru medicinska-sestra tehničar, vrlo odgovorno pristupa svom budućem pozivu, a takođe se trudi da sve naučeno vrati zajednici u kojoj živi.
Oni dolaze: Luka Ivanišević, maturant Srednje medicinske škole

Sa ogromnim žarom, Luka Ivanišević je upisao Srednju medicinsku školu kako bi već od prve godine mogao da stiče znanja o ljudskom organizmu, njegovoj anatomiji, fiziologiji, patologiji i o tome kako se dijagnostikuju i leče raznorazni poremećaji.

- Za mene je medicina jedan tim ljudi koji treba da pomognu pacijentu, a pacijent predstavlja složeni mehanizam koji je izgubio jednu funkciju. Zadatak tog tima je da otkriju koja je funkcija poremećena, šta ju je poremetilo i da je vrate u normalu, koliko je to moguće - priča Luka. - Koliko mi medicina pristaje, uvideo sam na časovima zdravstvene nege, prilikom izvođenja praktične nastave u kabinetu, gde smo kroz uvežbavanje na trenažnim lutkama učili kompletnu parenteralnu terapiju, negu, sanitarnu obradu i kako da se ponašamo kraj pacijenta. Zato je za mene mnogo bolji izbor bila Medicinska škola od Gimnazije, jer sam znao da ću u ovoj školi naučiti kako prići pacijentu, kako uspostaviti kontakt sa njim i kako mu pomoći u izlečenju, a ne samo da se zadržim na suvoparnoj teoriji.

Oni dolaze: Luka Ivanišević, maturant Srednje medicinske škole

Tokom dosadašnjeg školovanja, Luka je veliku pažnju pridavao stručnim predmetima kao što su anatomija sa fiziologijom, prva pomoć i zdravstvena nega, iz kojih se i takmičio i postizao dobre rezultate. Ipak, kako su godine odmicale, sve više ga je zanimao praktičan rad, a kada mu je profesor odobrio da, pored redovne praktične nastave u subotičkoj bolnici, volontira i na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, Luka je oberučke prihvatio.

- To volontiranje je izuzetno doprinelo usavršavanju mojih sposobnosti, ali i sticanju novih znanja. Upoznao sam osobljem koje je na mene ostavilo jak utisak, jer sam prepoznao timski rad, spremnost da podele iskustvo sa mlađima i da tri puta pokažu isto, ako treba - ističe naš sagovornik, kojem je pored Urgentnog odeljenja, najzanimljivija bila praksa na Operacionom bloku. - Iako kao učenik trećeg razreda nisam mogao ništa značajno da radim, često sam bio pozivan u samu salu, gde sam imao priliku da budem tik do operativnog polja i da iz prve ruke posmatram kako se nekom organu vraća funkcija, a organizam ponovno uspostavlja za normalan rad. Naučio sam šta zapravo znači sterilno, kako se osoblje kreće u sali, kako izgleda priprema i izvođenje zahvata. Prisustvovao sam raznim laparoskopskim operacijama trbuha, zameni kuka, nekim urološkim operacijama, a poslednja operacija koja je na mene ostavila utisak je operacija patrljka radi postavljanja proteze i operacija presađivanja kože kod opečenih pacijenata.

Oni dolaze: Luka Ivanišević, maturant Srednje medicinske škole

Pored toga što je aktivan na teorijskoj i praktičnoj nastavi, Luka se trudi da stečeno znanje na različite načine prenese i zajednici. Tako je više puta učestvovao u akciji "Pokrenimo srce" koju organizuje Dom zdravlja, gde je rame uz rame sa tehničarima iz Službe hitne medicinske pomoći sugrađanima pokazivao osnovnu životnu potporu. Učestvovao je i u akciji za Dan starih, u toku koje je zainteresovanima merio pritisak i šećer u krvi, više puta je uzeo učešće i u "Noći istraživača", kao i u akciji "Promocija humanih vrednosti", gde je zajedno sa kolegama iz škole i volonterima Crvenog krsta držao časove nižim razredima osnovnih škola.

- Bavili smo se raznim temama, kao što su lepo ponašanje prema ljudima, drugarima i drugaricama iz škole, odgovorno ponašanje prema životinjama i poziv hitnim službama, gde smo u sklopu nastave organizovali zanimljive radionice i interaktivne igrice sa učenicima - kaže ovaj vredni mladić, koji od prve godine volonterski predaje prvu pomoć u OŠ "Jovan Mikić" pod nadzorom predmetnog profesora. - Zapravo cilj te vršnjačke edukacije se zasnivao na mojoj želji da pokažem učenicima osmog razreda osnove prve pomoći, da ih zainteresujem i uvedem u to kako da pomognu sebi u nevolji, svojim bližnjima ili da postanu heroj potpunom strancu. Izuzetno je bitno da mi kao učenici, budući zdravstveni radnici, radimo na prevenciji povreda i pokazivanju osnovnog zbrinjavanja urgentnih stanja na razumljiviji način našim sugrađanima, jer je to nešto što svakome u bilo kom trenutku može da zatreba.

Oni dolaze: Luka Ivanišević, maturant Srednje medicinske škole

Želja za znanjem i konstantnim usavršavanjem, Luku je odvela i do Istraživačke stanice Petnica, gde je pohađao zimski, letnji i jesenji seminar biomedicine. Tamo je imao priliku da se upozna sa tajnama koje kriju naše ćelije, da sluša predavanja iz organske i neorganske hemije, te da učestvuje u eksperimentima iz mikrobiologije, biologije i hemije. Sledeća stanica za njega, jeste Medicinski fakultet u Novom Sadu, na kojem bi želeo da stekne zvanje doktora medicine i dobije specijalizaciju iz hirurgije.

- Medicinom se bavim i voleo bih da se bavim, jer ovde dva i dva nisu četiri već pet. Želim da radim sa ljudima, da sam deo njihovog puta ka izlečenju, a ne da sedim u kancelariji i ispisujem neke papire. Ne bih voleo ni da odem van zemlje, a po završetku studija vratio bih se u svoj rodni grad i najviše bih voleo da radim u subotičkoj bolnici kao kardio-torakalni hirurg jednog dana - zaključuje Luka.

USPESI

1. razred

  • Četvrto mesto na okružnom takmičenju iz anatomije sa fiziologijom;
  • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz prve pomoći;
  • Učešće na republičkom takmičenju iz matematike za medicinske škole;
  • Predavanje prve pomoći u OŠ "Jovan Mikić";
  • Učešće u akciji "Pokrenimo srce" Doma zdravlja;
  • Učešće u akciji "Promocija humanih vrednosti" Crvenog krsta.

2. razred

  • Predavanje prve pomoći u OŠ "Jovan Mikić";
  • Učešće u akciji "Pokrenimo srce" Doma zdravlja;
  • Učešće u akciji "Promocija humanih vrednosti" Crvenog krsta;
  • Predavanje i obilazak Prihvatnog centra za migrante u Subotici sa Crvenim krstom;
  • Učešće u manifestaciji "Noć istraživača";
  • Polaznik seminara iz biomedicine u Istraživačkoj stanici Petnica.

3. razred

  • Učešće na republičkom takmičenju iz zdravstvene nege;
  • Predavanje prve pomoći u OŠ "Jovan Mikić";
  • Učešće u akciji "Pokrenimo srce" Doma zdravlja;
  • Učešće u akciji "Promocija humanih vrednosti" Crvenog krsta;
  • Predavanja i obilazak Prihvatnog centra za migrante u Subotici sa Crvenim krstom;
  • Učešće u zdravstveno-preventivnoj akciji povodom Dana starih;
  • Učešće u manifestaciji "Noć istraživača";
  • Volontiranje na Odeljenju za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5074
Povezane teme

srednja medicinska škola

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.