Komentara: 2
Pregleda: 2123

Oni dolaze: Jelena Kojić, OŠ "Kizur Ištvan"

18.09.2019. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Jelena Kojić, OŠ "Kizur Ištvan"

Na svoje prvo takmičenje “Mislišu” Jelena Kojić, učenica osmog razreda OŠ “Kizur Ištvan”, krenula je već u drugom razredu, a kako je vreme odmicalo tako su rasla njena interesovanja za nauku. Paralelno sa njima, rasla je I ljubav prema muzici, naročito prema violini, koju punih sedam godina izučava u Muzičkoj školi.

- Najveći uspeh mi je plasman na republičko takmičenje iz fizike, na kome sam osvojila pohvalu, a dva boda mi je falilo za nagradu. Kada tako malo fali nije baš najprijatnije i dosta sam se preispitivala da li sam negde mogla da osvojim još ta dva boda, jer je to zaista malo – priča Jelena. - Ali sam, generalno, zadovoljna i ovim uspehom. Otišla sam misleći da ništa neću osvojiti, da je preteško, ali sam videla da nije baš tako. Bila sam ponosna ali i pomalo razočarano. Pred takmičenje nemam tremu, ali me malo uhvati kada dobijem zadatke i prvi put ih pročitam, onda nisam sigurna da li ću uspeti, ali to me brzo prođe, a kada izađem iz učionice osećam se fenomenalno, kao da sam nešto zaista postigla.

Ime svog grada i Muzičke škole Jelena je proslavila i na republičkom takmičenju iz teorije muzike na kome je osvojila maksimalnih 100 poena.

- To je teorijski predmet, spremala se sa profesorkom solfeđa Melanijom Jakšić, osvojila sam maksimalni broj bodova, iako nisam očekivala. Bila sam ubeđena da sam negde pogrešila, ali onda sam videla da greške ne postoje. Jako sam bila srećna i ponosna jer se trud isplatio i to je sjajan osećaj – dodaje Jelena. - Violinu doživljavam kao igru, volim da je sviram, naročito kada naiđem na kompoziciju koja mi leži i koja mi se sviđa, tada vežbam mnogo više nego inače i sviram sa uživanjem. Najviše volim Valdijeva i Mocarta, ali i razne varijante, odnosno kompozicije napisane po uzoru na njih.

Iako sa uspehom pohađa dve škole, Jelena tvrdi da ne provodi puno vremena učeći, već se trudi da što više nauči na času.

- Trudim se da tu upamtim što više, jer svakako tih 45 minuta moram tu da budem i trudim se da ih iskoristim najbolje što mogu. Kod kuće to samo malo doradim. To savetujem svima. Radne navike su isto takođe važne, da se odvoji vreme da se nešto nauči, da se ne nagomila, onda je jako teško sustići i treba mnogo više vremena – poručuje naša sagovornica. - Violina zahteva mnogo više vremena, bar pola sata svakodnevno i iskreno ne radim svaki dan, ali se trudim da za vikend nadoknadim. Volim da joj se posvetim i obratim pažnju na svaki ton da bi zvučalo kako treba.

I nauka i umetnost Jeleni su podjednako važne, ali priznaje da prirodne nauke za nijansu preovladavaju.

- Nauka me ipak više privlači, naročito prirodne nauke matematika i fizika, to je nešto čime bih volela da se bavim. Od malena sam bila istraživač, radoznala, kasnije sam videla da se sva ta istraživanja svode na fiziku – otkriva Jelena. - volela bih da upišem Gimnaziju, prirodni smer, a jako volim i jezike, posebno engleski i nemački.

Pored školskih obaveza, Jelena uživa i u umetničkom klizanju.

- Jako volim da kližem i to me baš opušta i uživam na ledu. Žao mi je što možemo tako kratko da budemo na ledu, jer čim otopli ne možemo da ga koristimo. To je baš šteta – sleže ramenima svestrana devojčica.

USPESI:

SEDMI RAZRED: 1. mesto na opštinskom, 2. mesto na okružnom I pohvala na republičkom takmičenju iz fizike; 1. mesto na republičkom takmičenju iz teorije muzike

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2123
Povezane teme
Škola Kizur Ištvan OŠ Kizur Ištvan oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.