Komentara: 3
Pregleda: 4862

Oni dolaze: Jelena Broćilo, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“

06.07.2018. u 16:09h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Jelena Broćilo, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“

Jelenu Broćilo, učenicu koja u septembru kreće u treći razred Gimnazije „Svetozar Marković“ fasciniraju dve nauke – lingvistika i hemija, od kojih je sve satkano, kako jezik kojim govorimo, tako i sve što nas okružuje. Otkrivanje tajni ovih nauka Jeleni je velika motivacija da ih uči i istražuje, a time i niže uspehe na takmičenjima.

- U hemiji mi je sve fascinantno, samo taj broj atoma od kojih je sve izgrađeno i činjenica da se sve na ovom svetu sastoji od stotinak elemenata, isključujući one sintetičke, kombinovanih na različite načine. Zaista uživam učeći, sve je u tim formulama, a ne možemo ni zamisliti šta bi se desilo ako bi se nešto u prirodi poremetilo – objašnjava Jelena. - Zaista mi nije teško da se pripremim za takmičenje, i ove i prošle godine učestvovala sam na republičkom takmičenju, što je za mene veliki uspeh. U tim zadacima sa hemijom se spajaju i fizika i matematika, te je to takmičenje iz prirodnih nauka i potrebno je dosta znanja.

Oni dolaze: Jelena Broćilo, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“

ONI DOLAZE, SEZONA II - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom dosadašnjeg obrazovanja, nastavljamo serijala tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu.

Kako prirodu čine atomi, tako i jezik čine glasovi i reči, koji su je još jedna Jelenina velika ljubav.

- Sada mi je sasvim normalno da idem na takmičenje iz srpskog jezika, mada moram da priznam, da nisam počela samoinicijativno, već na nagovor razrednog starešine iz OŠ „Majšanski put“. On mi je u petom razredu rekao da treba da idem na takmičenje, meni se to nije baš dopalo i nisam bila zainteresovana, ali mi je bilo neprijatno da odbijem i tako sam krenula. Sada mi je jako drago što je uticao na mene da se bavim ovom zanimljivom naukom – dodaje Jelena. - Vremenom je iz neke obaveze to prešlo u ljubav. Najviše volim morfologiju a zanimljive su mi nedoumice oko spojenog i odvojenog pisanja reči. Ne volim što dosata mojih drugara koristi skraćenice kao što su „nzm“ i mnoge druge. One su možda nastale u žurbi, ali sada to prelazi u lenjost i to nije dobro. Primetim svaku grešku, trudim se da ne napadam, ali dobrim prijateljima sugerišem da je isprave.

Oni dolaze: Jelena Broćilo, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“

Jelena je u osmom razredu osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika, gotovo svako godine se takmiči i sa zadovoljstvom se priprema, ali priznaje da trema ne popušta.

- Imam tremu, uglavnom već ujutru polako krene, kulminira kad ulazim u učionicu i to mi bude mi baš stresno, ali već kada dobijem test sve krene. Ranije su nastavnici želeli da se angažujem iz brojnih predmeta, ali ja više volim da odaberem ono što mi zaista leži i što volim, da se na to fokusiram. Mislim da se samo posvećenošću i vrednim radom može postići uspeh – poručuje Jelena.

USPESI

5.RAZRED: 2. mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika;

6.RAZRED: 1. mesto na opštinskom i 3. mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture;

7.RAZRED :2. mesto na opštinskom, 1.mesto na okružnom i 2.mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, 2. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije, 1. mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju iz biologije;

8.RAZRED: 2. mesto na okružnom i 1. na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, 3. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije;

Oni dolaze: Jelena Broćilo, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“

1.RAZRED GIMNAZIJE: 2. mesto na okružnom i 4. mesto na republičkom iz srpskog jezika i jezičke kulture, 2. mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije;

2.RAZRED GIMNAZIJE: 2. mesto na okružnom i 3.mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, 1. mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije;

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4862
Povezane teme

gimnazija svetozar marković

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.