Komentara: 1
Pregleda: 1969

Oni dolaze: Dino Avdić, maturant Politehničke škole

19.11.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Umetnost crtanja i pisanja ono su što Dinu Avdića, maturanta Politehničke škole na smeru arhitektonski tehničar, ispunjava, te tako ni nagrade koje je osvajao nisu došle slučajno.
Oni dolaze: Dino Avdić, maturant Politehničke škole

Kako bi jednog dana imao dobru podlogu da se bavi arhitekturom, pozivom koji ga usrećuje, Dino Avdić upisao je smer za arhitektonskog tehničara i tako savladao osnove građevinskih predmeta, što potvrđuju i njegovi rezultati sa republičkih takmičenja iz građevinskih konstrukcija i statike. Ipak, njegova želja je da crta, projektuje i stvara, dok ulogu graditelja preuzima neko drugi.

- Oduvek sam bio za crtanje. Doduše, u osnovnoj školi sa bio posvađan sa lenjirima, ali smo se sad pomirili - našalio se Dino. - Arhitektura je za mene umetnost, a ne građevina. To je poseban, drugačiji pogled na svet i ja sam imao tu sreću da odrastam u gradu koji odiše lepotom arhitekture, pre svega secesije, koja je i moj omiljeni stil.

Prilično skroman, ali svestan vrednosti svog rada, Dino za sebe kaže da nije talentovan, kao ni da ne raspolaže takvom veštinom kakvu imaju likovni tehničari, ali da smatra da su njegovi crteži dovoljno dobri i kvalitetni. Kaže da bi jednoga dana voleo da projektuje po uzoru na Antonija Gaudija, španskog arhitektu koji mu je idol, jer je u svojim projektima umeo da uklapa različite stilove tako da nijedan ne odskače, već da prave harmoniju, poput jedne od njegovih najznačajnijih građevina, Sagrade Familia u Barseloni. 

- Savremena umetnost me ne privlači. Daleko od toga da to ne izgleda lepo, ali više mi se sviđa kada ima suptilnih detalja koji pričaju sa posmatračem. Na primer, na jednoj staroj zgradi kod Sinagoge, moguće je po vratima i motivima na njima, videti da je to nekada bila banka, a sve zahvaljujući tim suptilnim detaljima, kao što je ključ. To sam saznao prilikom jednog stručnog obilaska, a do tada sam redovno prolazio tamo i nisam zapažao. Svoj grad skoro nikada ne možete doživeti turistički, pokušavao sam to više puta, ali nije uspelo - priča Dino.

Pored arhitektonske umetnosti, Dino neguje i umetnost pisanja. Kako objašnjava, voli da piše kratke fiktivne priče, zbog čega se oprobao i na literarnom konkursu "Gavran" na kojem je dva puta nagrađivan za horor priče.

- Jedna od njih je bila priča "Sjene" u kojoj glavni lik, pisac, vija senku, a na kraju se ispostavi da sve vreme ide u krug, nešto po uzoru na Sizifa koji besciljno gura kamen, što i jeste svojevrstan horor - objašnjava Dino, kojeg pisanje opušta. - Imam jednu sveščicu u koju u slobodno vreme zapisujem misli i onda mi odjednom sine ideja i počnem da pišem o tome. To se uglavnom dešava kada imam mnogo stvari na umu i onda moram nešto da zapišem, kako mi misao ne bi izašla iz glave.

Po završetku srednje škole, Dino planira da upiše Arhitektonski fakultet u Beogradu, dok bi u budućnosti najviše voleo da radi u struci, gde god mu to bilo omogućeno.

- Najviše bih voleo da radim ovde, ali s obzirom na okolnosti, više bih radio negde napolju gde mi se ukaže prilika. Problem je što ovde nema mnogo posla u mojoj struci, ljudi se teško zapošljavaju, a i plate su dosta niske - zaključuje Dino.

USPESI

Školske aktivnosti

2. razred

 • Osmo mesto na republičkom takmičenju iz građevinskih konstrukcija;
 • Drugo mesto na literarnom konkursku "Gavran".

3. razred

 • Sedmo mesto na republičkom takmičenju iz statike;
 • Drugo mesto na literarnom konkursku "Gavran".

Vanškolske aktivnosti

Biciklizam, Vojvođansko prvenstvo 2017. godine

 • Prvo mesto u disciplini Kriterijum;
 • Drugo mesto u disciplini Drum;
 • Drugo mesto u disciplini Brdo;
 • Treće mesto u disciplini Hronometar.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1969
Povezane teme
politehnička srednja škola oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.