Komentara: 4
Pregleda: 3442

Oni dolaze: Darijo Bašić Palković, maturant OŠ "Sveti Sava" i član Atletskog kluba "Spartak"

27.06.2018. u 09:38h > 14:37
Izvor: Subotica.com
Za Darija Bašić Palkovića, maturanta i đaka generacije OŠ „Sveti Sava“ nema nesavladive prepreke ni u učionici, ni na atletskoj stazi. Sa jednakom lakoćom osvaja priznanja za školu i niže uspehe u dresu Atletskog kluba „Spartak“.
Oni dolaze: Darijo Bašić Palković, maturant OŠ "Sveti Sava" i član Atletskog kluba "Spartak"

Vukova diploma i zvanje „đaka generacije“ za njega su itekako značajni, jer su potvrda da se zalaganje tokom osmogodišnjeg školovanja itekako isplatilo.

- Stvarno je lep osećaj. Naročito što vidim da se sav trud i odricanje isplatilo. Ali opet, ne mogu reći da sam za školsko gradivo puno učio, najveći deo zapamtim na času, i to je neki moj „recept“ za odlične ocene. Trudim se da pomno pratim nastavu i što više zapamtim, tako da kod kuće provedem za knjigom 20ak minuta, i to baš kad se jako spremam. Za takmičenje malo više učim, ali i tu idem na sekcije tako da mi ni to ne pada teško – priča Darijo, ističući da najviše voli da uči srpski, istoriju, fiziku i biologiju. - Od svih takmičenja izdvojio bih plasman na republičko takmičenje iz istorije, koje je za mene bilo izuzetno iskustvo. Bilo je teško, naročito pitanja iz novije istorije, koja su više iz opšte kulture i koja nismo toliko učili u školi. Volim istoriju jer nam nastavnik zanimljivo predaje, uvek ispriča neki interesantan događaj i tako lako upamtim istorijske činjenice.

Pored istorije, Darijo Bašić Palković uživa učeći gramatiku, ali i čitajući avanturističke romane.

- Zadovoljan sam i osvajanjem 2. mesta na okružnom takmičenju iz srpskog jezika. Pored učenja gramatičkih pravila, volim i da čitam romane o o vitezovima, „Gospodar prstenova“, što je u neku ruku i povezano sa istorijom – dodaje Darijo i poručuje vršnjacima da što više čitaju. - Moji drugari često ne znaju kako da se izraze, često prave greške, u porukama izbacuju samoglasnike, koriste strane reči... Često ih ispravim, kako njih, tako i roditelje.

Pored knjige, velika Darijova ljubav je i atletika, koju trenira od četvrtog razreda i za koju kaže da je s pravom zovu „kraljica sportova“. Za to je, kako kaže, najzaslužniji tata, koji  ga od samog početka bodri i pomaže oko treninga.

- Iako u ovom sportu odlučuju sekunde i stotinke, ja uvek trčim za sebe, ne za medalju, nego za razultat. Dam sve od sebe i ako sam i 4. i 5. a znam da sam dao svoj maksimum biću zadovoljan. Cilj mi je da svakim danom budem jači nego prethodnog – ističe naš sagovornik. - Treniram 5-7 puta nedeljno i nekada po dva puta dnevno, oduzima mi vreme, ali ja to ne gledam tako jer imam motivaciju za treniranje.  Zahvaljujući njoj izgradio sam  sportski duh koji je veoma važan i on ne pomaže samo u sportu nego i u školi i uopšte životu. Njime naučiš da se nosis sa nekim neuspehom, da kada dobiješ lošu ocenu da ne kloneš nego da je popraviš.

Darijo sa nastavnicima

Darijo želi da upiše Srednju tehničku školu „Ivan Sarić“, a u budućnosti najviše bi voleo da se porfesionalno bavi sportom.

- Ako to ne uspem, a verujem da ću uspeti, voleo bih da radim unekoj velikoj kompaniji, da se bavim robotikom – planira Darijo.

USPESI

3.RAZRED – pohvalnica iz matematičkog takmičenja „Kengur bez granica“, 2.mesto na Svetskom prvenstvu iz karatea u disciplini bore;

4.RAZRED – pohvala na opštinskom i okružnom takmičenju iz matematike; 1.mesto ns 7. SOŠOV u atletici u disciplini 60m;

5.RAZRED – 1.mesto na Školskom prvenstvu Vojvodine iz atletike, 1.mesto na okružnom i 1.mesto na međuokružnom takmičenju u disciplini 300m; 2.mesto na Krosu Vojvodine, 1.mesto na Prvenstvu Vojvodine na 800m, 1.mesto na Dvroanskom vojvođanskom prvenstvu za mlađe pionire na 600m, 2.mesto na Krosu Srbije;

6.RAZRED – 1.mesto na vojvođanskom atletskom prvenstvu, 1.mesto na republičkom atletskom takmičenju; 1.mesto na Dvoranskom vojvođanskom takmičenju na 60m i 2.mesto u skoku u dalj, 1.mesto Kros Vojvodine, 2.mesto na Vojvođanskom takmičenju za starije pionire u disciplini 800m, 1.mesto na Otvorenom prvenstvu Vojvodine u disciplini 300m, 1.mesto na Dvoranskom prvenstvu Srbije u disciplini 300m, 2.mesto na Krosu Srbije, 2.mesto na Krost RTS-a;

7.RAZRED – 1.mesto na okružnom atletskom takmičenju u disciplini 300m, 1.mesto u štafeti 4x100m na okružnom i međuokružnom takmičenju; 3.mesto Vojvođanski kros, 3.mesto Prvenstvo Vojvodine mlađi juniori u disciplini 400m, 1.mesto kros RTS-a;

8 RAZRED – 2.mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika, 3.mesto na opštinskom takmičenju iz biologije,  3.mesto na opštinskom, 3.mesto na okružnom i plasman na republičko takmičenje iz istorije, 1.mesto na okružnom atletskom takmičenju u disciplini 300m, 3.mesto na 8. SOŠOV iz atletike u disciplini 300m, 3.mesto na Krosu Vojvodine; 3.mesto na Dvoranskom državnom prvenstvu u disciplini 800m, 3.mesto na Državnom prvenstvu na otvorenom u disciplini 800m;

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3442
Povezane teme
atletski klub spartak OŠ Sveti Sava oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.