Komentara: 5
Pregleda: 3228

Oni dolaze: Anastazija Milenković, učenica OŠ "10. oktobar"

07.08.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Anastazija Milenković, učenica OŠ "10. oktobar"

Za vrlo kratak vremenski period, Anastazija Milenković, učenica prvog razreda OŠ "10. oktobar", postigla je odlične rezultate na takmičenjima iz šaha. Najpre je protivnike "počistila" s table na školskim nadmetanjima, potom je na opštinskom takmičenju osvojila prvo mesto, dok se sa okružnog takmičenja vratila s trećom nagradom u rukama.

- Nisam imala tremu, igrala sam sa dva dečaka i jednog sam uspela da pobedim sva tri puta, a drugog samo jednom i dva puta je bilo nerešeno. Najviše mi se sviđalo to što smo imali sat i što smo morali da ga pokrećemo i zaustavljamo. Znate, u šahu je vreme jako bitno, morate pametno i brzo da razmišljate, jer ponekad partija može da se završi i bez šah mata, zato što vam je vreme isteklo - priča Anastazija.

Ova talentovana devojčica počela je da igra šah sa samo pet godina, u društvu svoga dede, koji ju je naučio osnovnim pravilima i potezima figura, ali su uz tablu, kako objašnjava Anastazija, uvek razmenjivali i mudre savete.

- Deda me je naučio da kada izgubim, iz toga uvek nešto mogu da naučim, a ja sam ga do sada uvek pobedila, on je mene samo jednom - simpatično će naša sagovornica, koja najviše voli da igra sa kraljicom, jer može da se kreće kao top i kao lovac. - Uvek radije izaberem crne figurice, jer one igraju druge i onda imam više vremena da razmislim šta ću da igram. Bitno je i kako se otvori partija, jer od toga dosta zavisi kako će igra dalje izgledati.

Oni dolaze: Anastazija Milenković, učenica OŠ "10. oktobar"

Zbog toga je Anastazija razvila i nekoliko taktika kojima svoje protivnike pobeđuje već na samom početku igre.

- Kada počinjem, uvek igram tako da otvorim kraljicu i lovca, jer ako onaj sa kojim igram napravi pogrešan potez, mogu da mu napadnem kralja sa obe strane, tako da nema gde da pobegne. Najviše volim kad pobedim tako što zadam šah mat - kaže Anastazija.

Vedrog duha i uvek nasmejana, ova talentovana devojčica je i dobra učenica, koja je pre svega spremna da pomogne drugarima u razredu. Kako će u septembru krenuti u tek drugi razred, pred njom je još mnogo uspeha i medalja, a kako otkriva, već sada ima omiljeni predmet.

- Najviše mi se sviđa Svet oko nas, ali mi je najdraže kada imamo veliki odmor i fizičko jer tada možemo da se igramo i družimo - iskreno će Anastazija.

Oni dolaze: Anastazija Milenković, učenica OŠ "10. oktobar"

USPESI

1. razred

  • Prvo mesto na opštinskom takmičenju iz šaha;
  • Treće mesto na okružnom takmičenju iz šaha.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3228
Povezane teme

osnovna škola 10. oktobar

OŠ 10. oktobar

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.