• Pregleda: 2730

Ombudsmanu najviše pritužbi u vezi sa pravom na rad

Zaštitnik prava građana u Subotici Zlatko Marosiuk rekao je da se toj kancelariji godišnje obraća oko 1.500 sugrađana sa raznim pritužbama na povredu prava, ocenjujući da je od svih prava u Subotici i dalje najugroženije pravo na rad.
Ombudsmanu najviše pritužbi u vezi sa pravom na rad

Kako je rekao Tanjugu povodom sedme godišnjice osnivanja kancelarije, povrede tog prava se ogledaju u neisplaćivanju zarada, neuplaćivanju doprinosa, nezakonitim otkazima, aneksima ugovora o radu koji se odnose na raspoređivanje i bahatost poslodavaca.

Marosiuk smatra da je glavni uzrok za takvo stanje - tržište rada.

"Može da se izvede zaključak da je to sve uslovljeno tržištem rada, jer imamo oko 16.000 nezaposlenih na teritoriji koju pokriva subotička Nacionalna služba za zapošljavanje", smatra Marosiuk.

Kancelarija ombudsmana u Subotici postoji već skoro sedam godina, a za to vreme obratilo joj se oko 9.000 građana.

Izvor: RTV

povezane teme

9
obespravljen Odgovori
Od 9000 građana pitam se koga ste zaštiti,kacelarija je bespotrebna,ne rade ništa, sede ko trutovi ,plate astronomske.
student Odgovori
Zaštitnik prava građana je izmišljeno zanimanje za zamajavanje ugroženih građana. Jedina prava zaštita zaposlenih je dobar i primenjiv zakon o radu, koji bi štitio i radnike i poslodavce jedne od drugih a naročito od države i njenih zaštitnika (reketaša). Naš zaštitnik uz svesrdnu saradnju sindikata se otvoreno stavio u službu bahatih poslodavaca čak i kad su u pitanju osoba sa invaliditetom čije plate država uredno refundira( subvencionira). Aktuelan je višemesečni spor u ZR Željezničar u kom se invalidima duguje 6 a zdravim radnicima 8 mesečnih zarada.
skarlet Odgovori
OMBUDSMANU -su se žalili stanari sa Prozivke na parking teških kamiona.Uporno su mu se obraćali ,ali bezuspešno.JKP-parking je bespravno i bez ikakvog odobrenog plana napravio veliko parkiralište za teške kamione koji zagađuju upurno vazduh stanovnika i stvaraju buku.Naravno da im nije pomogao,samo je rekao da je to privremeno.A to privremeno može da traje decenijama.Nigde u svetu ne postoji takvo parkiralište tik uz zgrade,a naročito kada se ima u vidu koliko dece ima u tom naselju.
sulak Odgovori
treba citavu gradsku upravu razvijat
lakumity103 Odgovori
Student je u pravu, a ni žito nije zapalio.
@ student Odgovori
Kancelarija ombudsmana je izmišljeno radno mesto preko koje se štite kriminalci,dok pošten narod ostaje obespravljen,kao i opštinski sindikat.
vezer Odgovori
A šta sa onima koji i dalje ćute, odnosno ne smeju da kažu ništa protiv poslodavca jer će dobiti otkaz a vrlo dobro se zna da im je plata manja od minimalca? (dao bih ja minimalac onom majmunu koji je to odredio pa neka on živi sa tim parama leti mesec dana a zimi samo dan posle uplate računa)
POZDRAV OMBUDSMANU (prava naša reč ne znam je ni redovno izgovoriti a da mi se jezik ne zaplete)
ledenjak Odgovori
Ma , dajte već jednom izbacite tog ombudsmarača, i onako ničemu ne služi .
zlo mu se vidi u ocima... Odgovori
zatvoriti to radno mesto, novac usmeriti ka bolnicama il skolama...poostriti zakone prema poslodavcima...napraviti listing pa da vidimo koliko je bilo pomoci.. ne efektivnog rada.. samo moj slucaj ima tri ne uspele akcije... oni stite poslodavce i svoju poziciju.. treba tu bandu razvijati...pod hitno.. i na sud.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.