Komentara: 10
Pregleda: 5063
Foto

Omaž arhitektama Jakabu, Komoru i Rajhlu u srcu grada

11.06.2020. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
Mural koji su osmislili, dizajnirali i oslikali lokalni umetnici na zidu zgrade Otvorenog univerziteta, predstavlja omaž arhitektama koji su na prelazu iz 19. u 20. vek projektovali veliki broj građevina u Subotici i tako ostavili neizbrisiv trag u istoriji našeg grada.
Omaž arhitektama Jakabu, Komoru i Rajhlu u srcu grada

Gradska kuća, Palata Rajhl, Sinagoga i Vodotoranj na Paliću, samo su neke od velelepnih građevina koje su projektovali Marcel Komor, Deže Jakab i Ferenc Rajhl u stilu secesije, po kojoj je naš grad nadaleko poznat. Upravo ove građevine danas krase bočni zid Otvorenog univerziteta na kojem je oslikan mural, dok ih nadgledaju ova tri arhitektonska velikana.

- Pošto je mural realizovan u okviru regionalnog projekta "CLINK" koji se bavi zaštitom kulturnog nasleđa, razmišljali smo šta bismo mogli da uradimo i odlučili da napravimo omaž subotičkim arhitektama koji su dominantno radili stil secesije. Iako imaju daleko više građevina od ovih koje smo oslikali, morali smo da suzimo izbor, što zbog mesta, što da ne bi bilo previše, pa smo se odlučili za one koje su najznačajnije i najprepoznatljivije - kaže Filip Budanović, koordinator aktivnosti za mlade u Centru za lokalnu demokratiju, koji je sproveo projekat. - Sve su radili Subotičani, autori su Dejan Stojšić i Marko Stanković, dok je dizajn osmislio Andrej Pejović, tako da je cela priča lokalna i baš smo zadovoljni kako je ispalo.

Omaž arhitektama Jakabu, Komoru i Rajhlu u srcu gradaIako je oslikavanje murala trebalo da se dogodi još početkom godine, vanredna situacija poremetila je planove subotičkih umetnika, koji su tek proteklog vikenda započeli realizaciju ove kreativne ideje. Možda je ovako ispalo i bolje, jer se završetak radova na muralu poklopio sa datumom Svetskog dana secesije, 10. junom, koji se obeležava širom sveta i Evrope, pa tako i u Subotici.

- Pošto je mural na dosta prometnoj lokaciji, dok smo radili, jako veliki broj ljudi je prolazio, neki su zastajali i pitali, neki su pozdravljali ideju, aplaudirali i na sreću, sve su bile samo pozitivne reakcije. Jedino što nam sada ostaje, jeste da se nadamo da ga niko neće oštetiti. Možda vremenom postane i neko značajno mesto susreta ili tačka koja bi mogla da bude zanimljiva i turistima koji posećuju naš grad - priča Budanović, dodajući da je na zid postavljena i četvorojezična Info tabla, s kratkim opisom ličnosti koje su predstavljene na muralu. - Zato smo i postavili tablu, da ljudi koji dođu u naš grad mogu da pročitaju i znaju ko su oni bili, ali i zbog sugrađana, jer je bilo nekoliko slučajeva da nisu prepoznali lik, već su ih zamenili za neke druge znamenite ljude, kao što je Ivan Sarić.

Omaž arhitektama Jakabu, Komoru i Rajhlu u srcu gradaOvo nije prvi, a po svemu sudeći, neće biti ni poslednji mural kojim će lokalni umetnici oslikati prostrane zidove subotičkih zgrada. Tako je u sklopu prošlogodišnjeg projekta, naš sagovornik zajedno sa svojim timom organizovao koncert u parku Ferenca Rajhla, a potom su oslikali mural sa druge strane Otvorenog univerziteta, posvećen tom događaju.

- Pošto je iznad njega ostalo praznog prostora, planiramo da u saradnji sa Otvorenim univerzitezom ove ili sledeće godine oslikamo mural koji će biti posvećen Festivalu evropskog filma Palić i da time zaokružimo ovu celinu. To je ono što za sada imam u planu, ali definitivno planiram u narednim godinama da nastavim ovaj trend, jer Subotici, u poređenju sa drugim gradovima u regionu, nedostaje više murala - poručuje Budanović.

Omaž arhitektama Jakabu, Komoru i Rajhlu u srcu grada Mural posvećen Marcelu Komoru, Dežeu Jakabu i Ferencu Rajhlu realizovan je u okviru regionalnog projekta "CLINK – Kulturno nasleđe kao spona koja povezuje lokalne zajednice" koji okuplja međunarodni konzorcijum od deset partnera, a istovremeno je realizovan u šest zemalja.

Izvor: Subotica.com
Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla Mural u čast Jakaba, Komora i Rajhla
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5063
Povezane teme

centar lokalne demokratije

murali

mural

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.