• Pregleda: 7470

Oko 7 odsto dece ne pohađa predškolski program

U Predškolskoj ustanovi "Naša radost" održan je sastanak predstavnika relevantnih obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih institucija u cilju povećanja obuhvata dece pripremnim predškolskim programom.
Oko 7 odsto dece ne pohađa predškolski program

Prema zvaničnim podacima, u Subotici je u pripremni program uključeno oko 93 odsto predškolaca. Kako bi se procenat dece koja se na adekvatan način pripremaju za školske obaveze povećao, na predlog resornog ministarstva predviđeno je da se u naredne dve nedelje formira baza podataka dece rođene 2010. godine, kao i januara i februara 2011. 

- Naš prvi cilj je da se stvori baza podataka, a zatim će svako na svoj način da animira porodice putem flajera i prezentacija naših programa kako bi ta deca bila uključena do septembra u predškolski program. Takve aktivnosti ćemo nastaviti i tokom godine, pa ćemo ukoliko saznamo da određeno dete nije uključeno u program pomoći da se to promeni-kaže psiholog PU "Naša radost", Dijana Kopunović Torma i apeluje na građane da pomognu u formiranju baze podataka i prijave decu koja nisu uključena u vaspitno-obrazovni program.

Pretpostavlja se da među 7 odsto dece, koja nisu prijavljena za pohađanje predškolskog programa, najviše ima mališana iz romskih i socijalno-ugroženih porodica.

- Postoje porodice koje žive na obodu grada, daleko od predškolskih objekata. Inicirali smo ka lokalnoj samoupravi da se uspostavi organizovani prevoz kako bi ta deca, iz desetak porodica za koliko sada znamo, bila uključena u program - kaže Stevan Nikolić iz Edukativnog centra Roma i podseća da je zahvaljujući angažovanju ovog udruženja prethodnih godina drastično povećan broj mališana iz romskih porodica koji pohađaju vrtiće.

Nadležni u PU "Naša radost" su najavili da su Fondacija "Novak Đoković" i UNICEF izrazili spremnost da finansijski podrže obrazovanje dece iz porodica u stanju socijalne potrebe kroz izdvajanja za ishranu, prevoz ili didaktički materijal.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
sirotinja Odgovori
Nek vaš prvi korak bude besplatao pohađanje predškolskih ustanova,adekvatno ophođenje prema svoj deci. Pa se možda broj dece i poveća u vašim ustanovama.
srki Odgovori
zakon je jasan roditelji su u obavezi da upisu decu u predskolski vrtic sve im je besplatno jos treba da nekoga molimo da upisu decu.Treba takve roditelje sankcionisati jer uskracuju deci obrazovanje a i to je jedna vrsta zanemarivanja deteta .
sirotinja Odgovori
@srki
Nije bas besplatno varate se ili niste imali decu u predskolskim ustanovama. Sem sto se placa mesecni boravak dece u tim ustanovama svako dnevno izmisljaju toplu vodu koja u proseku kosta blizu 200 dinara dnevno.
srki Odgovori
sirotinja jako sam se razalostio da cujem da obavezni vrtic kosta toliko to je onda problem i trebalo bi ministarstvo prosvete da reaguje i proveri sta je to sto se placa ?mozda uzina deci pribor za pisanje ili pribor za higijenu u necemu je problem koji nebi smeo biti a tice se sve dece i nebi smelo da bude razlike ni za jedno dete .
Nikolic Odgovori
Ne pohadja kad deca trpe maltretiranja u svakom obliku od malih nogu od svoji vrsnjaka belih ljudi. Strasno ali istinito. Deca ne zele da idu u skolu gde ce biti diskriminisala omalovazavana od druge dece. I TE STRAHOTE POSLE ONI NOSE CEO ZIVOT. Bolesno. Treba beli ljudi da uce svoju decu ponasanju, da ne budu zla i da ne povredjuju druge... Samo je to problem.
maslacak Odgovori
Ono sto se podstice je nekontrolisano radjanje dece i da zive na grbaci drzave od socijalne pomoci i raznih socijalnih beneficija koja Srbija daje. Jako mali broj Roma zaista zeli korenite promene da postanu korisni clanovi drustva sto se vidi iz sadasnjeg ponasanja roditelja romske dece prema stavu o obrazovanju.
kekec Odgovori
Kazete skupo je?? Nadjite vi osobu koja ce vam cuvati dete 11 sati dnevno,pet dana u nedelji,dati mu dorucak,rucak i dve uzine i jos obavljati sa njim predskolski program i to sve za 3000dinara!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.