Komentara: 24
Pregleda: 8370

Oko 200 prigovora na rad zdravstvenih ustanova

14.10.2020. u 14:17h
Izvor: Subotica.com
Od početka godine pa zaključno sa avgustom, građani su savetnici za zaštitu prava pacijenata podneli 194 usmena i 7 pismenih prigovora, što je nešto manji broj u odnosu na isti period prošle godine. Najviše primedbi imali su na nedostupnost zdravstvene zaštite, a usluge koje su im najčešće bile uskraćene su zakazivanje pregleda kod izabranog lekara i zakazivanje termina kod lekara specijaliste.
Oko 200 prigovora na rad zdravstvenih ustanova

Najviše prigovora stiglo je u prvoj polovini godine, a osim nedostupnosti zdravstvene zaštite, glavne zamerke građana odnosile su se i na neblagovremeno i nekvalitetno pružanje zdravstvene usluge, nepružanje odgovarajućeg nivoa zdravstvene usluge, nepoštovanje pacijentovog vremena, neprimereno ponašanje medicinskog osoblja, liste čekanja, kao i na nemogućnost zakazivanja kod doktora specijaliste.

- Na osnovu pritužbi građana, zdravstvene usluge koje su im bile onemogućene u ovoj godini jesu nemogućnost zakazivanja na pregled kod izabranog lekara i nemogućnost zakazivanja termina kod lekara specijaliste. Pojedinim pacijentima je, na osnovu pritužbi, bila onemogućena dostupnost zdravstvene zaštite, uskraćeno pravo na informacije i obaveštenje, kao i na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga - kaže Biljana Knežević, savetnica za zaštitu prava pacijenata. - U navedenim situacijama, odmah su se rešavali usmeno podneti prigovori, te su razlozi zbog kojih su se pacijenti javljali u najkraćem vremenskom periodu otklonjeni, dok su pismeno podneti prigovori rešavani u zakonito sprovedenom postupku.

Oko 200 prigovora na rad zdravstvenih ustanovaOvakva situacija je delimično uslovljena uvođenjem vanrednog stanja u našoj zemlji sredinom marta, podseća Knežević, kada je Opšta bolnica Subotica, u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija, obustavila rad u IZIS-u, dok je prijem pacijenata u Službi za specijalističko-konsultativne preglede bio moguć isključivo uz uput izabranog lekara Doma zdravlja, uz prethodni dogovor sa lekarom odgovarajuće specijalnosti i sprovedenom epidemiološkom trijažom u bolnici.

- Sve do kraja maja, Opšta bolnica Subotica se, zbog pandemije korona virusa, nalazila u ovakvom režimu rada, a on je podrazumevao prijem na lečenje pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva hitno zbrinjavanje. Zdravstvene usluge nijednog trenutka nisu uskraćene trudnicama, onkološkim pacijentima, kao i pacijentima koji zahtevaju hemodijalizu - objašnjava savetnica za zaštitu prava pacijenata, dodajući da je trenutna epidemiološka situacija dozvolila da se bolnica vrati u normalan režim rada. - Ponovo je počeo da funkcioniše sistem zakazivanja preko izabranog lekara u IZIS-u, hirurški program se obavlja bez zastoja i obavljaju se operacije za koje postoje liste čekanja.

Oko 200 prigovora na rad zdravstvenih ustanovaSavetnici za zaštitu prava pacijenata građani se mogu obratiti putem telefona 024/626-882 ili lično u Gradskoj upravi, u kancelariji br. 238/4 na drugom spratu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 8370
Povezane teme

zaštita prava pacijenata

savetnik za zaštitu pacijenata

prigovori pacijenata

zaštitnik prava pacijenata

prava pacijenata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.