Komentara: 16
Pregleda: 7745

Oduzete zaštićene divlje ptice, kažnjen 51-godišnjak iz Bačkih Vinograda

01.01.2020. u 18:48h
Izvor: Subotica.com
Prekršajni sud u Subotici osudio je 51-godišnjeg S.K. iz Bačkih Vinograda na novčanu kaznu od ukupno 30.000 dinara za prekršaje Zakona o zaštiti prirode.
Oduzete zaštićene divlje ptice, kažnjen 51-godišnjak iz Bačkih Vinograda

Kako se navodi, S.K. je kažnjen pošto je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Policijskom upravom Subotica 8. jula 2019. utvrdila da je u svom dvorištu, u zarobljeništvu držao tri jedinke strogo zaštićene vrste ptice divlje guske (Anser anser) bez dokaza o legalnom poreklu.

Dalje se navodi da meštanin Bačkih Vinograda pri pronalaženju divljih ptica u prirodi nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako je Zakon predvideo.

- Uzimanje iz prirode i držanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu zakonom je kažnjiv oblik ugrožavanja strogo zaštićenih vrsta životinja - kaže Nikola Stojnić, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode - Ne postoji opravdanje za držanje divljih životinja u zarobljeništvu. Nažalost, pojedinci misle da se divlje guske iz prirode mogu držati kao ukrasna živina, što nije tačno.

Stojnić je pozvao građane koji pronađu strogo zaštićene divlje životinje u prirodi da što pre slučaj prijave pokrajinskom Zavodu kako bi one bile na zakonski način zbrinute i što pre puštene na slobodu.

Do oporavka i puštanja u prirodu, zaštićene ptice su oduzete i smeštene u Prihvatilište za divlje životinje u palićkom ZOO vrtu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 7745
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.