Komentara: 10
Pregleda: 1941
Foto

Održava javna tribina o socijalno odgovornom društvu

22.12.2017. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja građana Subotice "Solidarnost", sinoć je na Otvorenom univerzitetu održana javna tribina na temu "Kako do socijalno odgovornog društva". Uvodničari su bili sociolog Miroslav Samardžić i filmski reditelj Želimir Žilnik.
Održava javna tribina o socijalno odgovornom društvu

Prema rečima sociologa Miroslava Samardžića, sledeći koraći u dovršenju obnove kapitalizma u Srbiji, ići će u pravcu privatizacije javnih preduzeća, koja su trenutno u javnom vlasništvu.

- Javna komunalna preduzeća će u narednom periodu najverovatnije biti privatizovana, što će građane dovesti u još nepovoljniji položaj, jer će deo stanovništva ostati bez mogućnosti da plaća usluge koje će drastično poskupeti, pogotovo nakon što se EPS privatizuje. S druge stane, komunalne usluge će sigurno poskupeti, što će deo građana ostaviti bez elementarnih pretpostavki za život, recimo vode. Izvesno je da će Vodovod u velikim gradovima, a verovatno i u Subotici, u narednim talasima privatizacije biti privatizovan. U svetu su odustali od privatizacije Vodovoda, jer su uvideli da su posledice bile veoma štetne, ali nažalost, kod nas ne postoji svest o negativnim posledicama i mislim da je obaveza građana da se suprotstave daljem uništavanju javnog sektora u Srbiji - rekao je Samardžić.

Težnju ka privatizaciji javnog sektora u našoj zemnji, Samardžić je objasnio dogmom, prema kojoj je privatni sektor uvek efikasniji od javnog. Međutim, kako je istakao, javni sektor je neefikasan zbog toga što, umesto da služi kao servis građanima, njime dominiraju političke stanke, koje zloupotrebljavaju preduzeća za partijsko oligarhijske interese.

Održava javna tribina o socijalno odgovornom društvu

Želimir Žilnik, filmski reditelj, naglasio je da su filmovi, naročito igrani i dokumentarni, i danas medijski veoma važni, jer za razliku od drugih medija, oni veoma često govore analitičnije i kritičnije o savremenom društvu. 

- Mejnstrim štampa, veliki listovi, a naročito državne televizije, često su posvećene nekoj vrsti širenja magle u društvu, u kojem se ne raspoznaju socijalni sukobi, kao ni klasna borba. U nekim filmovima, uspeli smo da prikažemo i činjenično da dokažemo, kako se iza te magle koju šire mediji i političari, često skriva ono što je suština izazvanih sukoba, a to je da živimo u vremenu jedne velike i nove raspodele društvenog bogatstva. To se dešava uz mnogo gubitnika tranzicije, a gubitnici su ljudi čiji se rad i doprinosi više ne priznaju, oni koji su izgubili svoja radna mesta, koji nemaju mogućnost da školuju decu i da se zapošljavaju - objasnio je Žilnik.

Izvor: Subotica.com
Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva" Tribina "Kako do socijalno odgovornog društva"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 1941
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

tribina

odgovorno društvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.