• Pregleda: 2567

Održano Veče makedonske kulture

U prepunoj dvorani Dečjeg pozorišta održano je prvo Veče makedonske kulture u Subotici. Svečanost čiji je cilj da našim sugrađanima približi makedonsku kulturu i tradiciju, organizovalo je Udruženje Makedonaca Severnobačkog okruga „Ilinden“ povodom praznika Dan narodnog ustanka 11. oktobra.
Održano Veče makedonske kulture

Svečanost je uveličao Aleksandar Popovski, ambasador Severne Makedonije u našoj zemlji, ističući značaj ove manifestacije.

- Veliko je zadovoljstvo što smo u Subotici da proslavimo veliki dan za našu zajednicu. Ovo je veliki korak za Makedonce koji žive u Subotici i okolini i podstrek da šire svoju kulturu i tradiciju – naglasio je ambasador Popovski.

Za Borča Veličkovskog, predsednika Nacionalnog saveta Makedonca održavanje kulturnih večeri i proslavljanje praznika izuzetno je važno za očuvanje cele zajednice.

- Važno je obeležavanje značajnih datuma ali i slobodarskog druga, jer smo mi arod koji je oduvek voleo i borio se za slobodu i autonomiju. Ovo je pokazatelj ko smo i šta smo ali i kako možemo lepo da živimo svi zajedno – jasan je Veličkovski.

A kako će se Makedonci predstaviti nego čuvenom izrekom da „kroz Makedoniju ne zapevaj i ne zaigraj“ jer ćeš se obrukati.

- Ovo veče  je osmišljeno da predstavi kulturu i tradiciju Makedonaca kroz pesmu i igru. Ovo je početak a nadam se da će postati i tradicija, da makedonsku pesmu i igru približimo subotičkom mentalitetu. Subotičani vole dobru pesmu i igru a ko će to bolje prezentovati od Makedonaca – ističe Dejan Anđelović, predsednik Udruženja koje okuplja oko 120 Makeodnaca iz našeg grada.

U muzičkom delu programa nastupili su hor „Iskončići“, crkveni hor „Sveti Roman Melod“, OKUD „Mladost“ i Bojana i Nebojša Brdarić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Овца за шишање Odgovori
Македонско девојче,
китка шарена,
во градина набрана
дар подарена,

Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Нема ѕвезди полични,
од твоите очи.
да се ноќе на небо
ден ќе раздени.

Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Кога коси расплетиш
како коприна
лична си и полична
од самовила.

Дали има на овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Кога песна запее
славеј натпее,
кога оро заигра
срце разигра.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.