• Pregleda: 5369

Održano Takmičenje risara

Na imanju pored Crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu u subotu je održano Takmičenje risara.
Održano Takmičenje risara

Tek što je zazorilo, počeli su da dolaze risari. Obučeni u narodne nošnje kraja iz kog potiču, sa spremljenom kosom na ramenu i ornom risarušom pod rukom, jedan za drugim, pristizali su iskusni kosci, kako bi se nadmetali u risu i pokosili i poslednje žito. Na samom ulazu na imanje dočekali su ih Gabrijel i Snežana Kujundžić, domaćini ovogodišnjeg risa, koji se održao 52. put u okviru "Dužijance", bunjevačke svetkovine u čast hleba i žita.

Risari i risaruše, njih 28 parova iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, navikli na težak rad, odmah su se latili posla i počeli pletenje užadi. Nedugo potom, u okićenim karucama počeli su da stižu gosti i svi zajedno su potom seli za trpezu od slame, gde je postavljen čuveni risarski doručak - slanina, crni luk, kiselo mleko, domaća pogača i voda sa bunara.

A onda je počela nagodba između domaćina i risara, koje je predvodio najiskusniji među njima, Stipan Kujundžić.

- Red je da i mi štogod zaradimo - povika Stipan, na opšte oduševljenje okupljenih risara i tako poče pogodba. Posle dužeg pregovaranja, dogovoreno je da risarima pripada svaka deseta krstina (poslagani snopovi žita).

Kada je posao ugovoren, Timea Horvat, zamenica gradonačelnika dala je znak zvonom da ris može da počne.

- Grad Subotica sa zadovoljstvom pomaže ovu manifestaciju, čija je osnovna poruka negovanje tradicije. Divno je videti da učestvuje mnogo dece ne samo iz Vojvodine već i iz okolnih zemalja, jer cilj i jeste negovati tradiciju, očuvati je i preneti na buduće generacije – rekla je Timea Horvat.

Osokoljeni njenim rečima risari su dohvatili kose i jedan za drugim počeli su da padaju otkosi žita. Kako risar kosi, tako risaruša skuplja i veže pokošeno klasje.

Iako su se svi učesnici pokazali kao veoma vešti, svoj deo najbrže je pokosio neprikosnoveni Stipan Kujundžić iz Subotice.

- Zna se da risara prati risaruša, a ostale takmičare su izgleda pratilje juče dobro izmorile. Mene je Ruža pustila da odmaram i zato je pobeda tu - u šali će Kujundžić. - Mladi se se boje sunca, a ne razmišljaju da je po suncu lako kositi. Mnogo je teže kada je vlažna zemlja, kao sada kada je i sama stabljika žita vlažna.

Pobede možda ne bi bilo, da Stipana u stopu nije pratila iskusna risaruša Ruža Juhas iz Ljutova.

- Više od 15 godina sam uz Kujundžiće i obojica su odlični risari, ne zna se koji je bolji. Dobra risaruša mora brzo i lepo da pokupi žito i da baca dobro užad pod snop, a da krstine budu uredne jer se sve gleda - objašnjava Ruža, već zagazila u osmu deceniju života. - Ovo mi ne pada teško, ali treba umeti. Rad, deco, nikada nije bio težak, nerad je mnogo teži.

Risu su prisustvovali i brojni gosti, među kojima je bio i ambasador Hrvatske Gordan Bakota, koga je posebno oduševio risarski doručak.

- Vraćamo se na neki način u prošlost. Cela manifestacija je veoma bitna simbolika koju treba sačuvati kao i sve žetvene svečanosti. Potrebno im je dati i novu dimenziju turističke atrakcije što bi izazvalo veliko interesovanje turista i iz Hrvatske – rekao je Bakota.

Negujući tradiciju i običaje „Takmičenje risara“ daje mogućnost povratka u prošlost, a istovremeno budu i želju za takmičenjem, kaže Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

- Pokušavamo da ovim takmičenjem risara sačuvamo sve ono što je vezano za ris, za Dužijancu i da mladim, koji će verujem nastaviti tradiciju, pokažemo kako se to nekada radilo - rekao je Piuković.

Predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr Andrija Anišić naglasio je da u ovoj manifestaciji nije najvažnija nošnja, tamburaši, folklor, mada ima svega po malo, nego upravo rad i to onaj teški, risarski.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

44
Profesor Odgovori
Ponos Backe!
Nikola
Pricaj u svoje ime.....
Luka
Mozda tebi....većini nije sigurno.....
rt Odgovori
21. i 73. fotografija za anale .
Branimir Odgovori
Moglo je bit malo više mladeži.
Istina... Odgovori
Mladi traže novo, moderno, savremeno a ne salašarenje, subočarenje i vojvođarenje. Ne interesuju ih sve te "izuzetnosti", "posebnosti", "osobitosti", "iznimnosti", "izvanrednosti"; "jedinstvenosti"... koje se propagiraju isključivo iz jednog razloga - promovisanja Vojvodine radi secesije od matične države i pripajanja Novoj Austrougarskoj.
ffilozoff
Istina...zasto vredjate SUBOTICANE i VOJVODJANE na svim sajtovima?? Dajte de zivite da Vas procesuiramo!!!
Munchen style
A ti "filozofe" malo, malo, pa vređaš Srbe i Srbiju. Hajde da tebe malo isprocesuiramo, daj ti podatke gde živiš.
Tetka
A sta Vojvodjani da promovisu?Hercegovinu,Bosnu?Ajde reci vise brdjanu?
Davor P.
Ajte onda ti Istino i München kada već volite toliko da prozivate, lepo i prezimena da vam znamo, možemo i da se sretnemo u gradu. Ako vam obadvojici odgovara, prekosutra u
Renesansi oko 19h, tamo sam pa me pronađite, La coste zelena majca, primetićete me sigurno, možeš i ti filozofe da svratiš.
Davor P.
Kakva matična država? Vojvodina je od svih država čiji je deo bila, daleko najkraće u Srbiji i sa njom najmanje bilo kakvih dodirnih tačaka ima, a i u tu novu slovensku državu Vojvodina je bukvalno ubačena na prevaru pošto se tadašnji većinski narodi ništa nisu pitali. Da jesu, rezultat bi bio drugačiji.
Munchen Style
Davore P., sa velikim zadovoljstvom.
A što prozivaš za prezime kad svoje nisi stavio?

Što se viđenja tiče, tada kada si rekao ja zbog posla ne mogu i jako mi je žao zbog toga, ali veruj mi čim budem mogao potražiću te rado.
Četverored
Davore, svako može da obuče zelenu La stoka majcu. Šta ako vas bude više isto obučenih?
Najbolje da poneseš karanfil, da te bude lakše prepoznati. Hehehe
rt
Dobri moj DAVORE P. I LUKA ~ bez "P" , da se nešto većina pita ( a ne sila ) , ne bi ni ovi migranti , vidim ih neki dan , tabanali po Mirgešu . To mu u prevodu sa MATIČNOG jezika , dođe Ljutovo .
Petar
Davore, ta najlipči si u Renecanci.
Tako zdravo rumenog i lipog dirana u zelenom La Costa ruvu ova varoš još nije vidla.
Još taki zdravo prik i opacan. Ju, ju...
MUNCHEN STYLE
@RT
Ne pita vas više niko ništa.
Odavno više niste većina (a sila da ste ikada bili, ne biste na ovo što ste sada, spali).
Još malo i nestaće vas. Možda još jednu generaciju izdržite.
Ni u sećanju nećete biti.
Davor P.
Evo me, ja sam stigao u grad. Kako sam i obećao očekujem sutra Istinu i Minhena da se pojave likom i delom na lokaciji od 19h. Da popričamo i da čujemo tu vašu verziju istorije i da vidimo relevantne izvore. Ako vas toliko plaši La Coste, može i beli Polo. U svakom slučaju ja već sedim ovde i tu sam. Očekujem sutra da se pojavite, ako ne smete sami, dovedite i drugare nije problem.
Munchen style
Sediš sam? Srce malo. Neće nikovda sedne sa tobom?
Niko te ne voli? Jadničak.
Nikome nisi drag? A tako lepe majce imaš. I zelenu i belu. To ti mama kupila, jel da? Mama ti rekla i da si lep i pametan. I da ćeš na internetu naći drugare za sedenje u Renesansi?
Davor P.
S obzirom na komentare prepune hrabrosti, ja sam iskreno očekivao bar petoricu da mi prave društvo, no niko se nije pojavio do 22 sata. Možda vi najkurševitiji izlazite četvrtkom isključivo posle 22? Od svih koji su prošli tom štraftom a da su mi skrenuli pažnju je najverovatnije vaša hrabra izvidnica koju ste poslali da izvidi. Grupica kojom je carovao suvi bubuljičavi izvidnik reda 188cm, ma kao neobavezno prolazi u dva navrata sa još dvojicom i nervozno drži staru ajfončugu 7. Oči mu bauljaju u svim pravcima, pogledi su nam se sreli po drugi put a u momentu da podignem ruku i pozovem da sednu, suvak i društvo dodali gas prema giros kiosku. E moji Subotičani, nemate hrabrosti ni kada ste zaštićeni od vlasti. Čega se bojite toliko? Sedim i sutra na istom mestu u isto vreme, do Subote sam tamo, samo sad vam neću otkriti koju majcu nosim, možda bude zanimljivije. Istino i Minhenu, čekam vas.

Davor
Petar
Hahahaha, kakav bandaš.
Ti đuvegijo stvarno čučiš tamo u mijani i čekaš da neko dođe da sluša tvoje naprđivanje o relevantnim istorijskim izvorima kako ovo tebi nije Srbija?
I još spopadaš prolaznike, jel ovaj ili nije ovaj. Štopuješ vreme. Hahahahahaha
Ja sam bio ubeđen da se zezaš sa tim majcama i ostalo...
Ti si za ovogodišnjeg bandaša, života mi !
Davor P.
Nisam mislio da su najhrabriji javljači ovde u stvari samo miševi. Ni drugo veče nikoga! Pozdrav internet ratnicima. Bog i...drugi deo pozdrava već znate.
Petar
@Davor P.
Ćuj stari, tak si zajeban, da ti Thompson bu skladal pjesmu. Bu ti pjeval kak Juri i Bobanu.
Koji si pajser, šta ti konobar u Renesansi rekao kad si naručio uzlivancu?
kojot Odgovori
Kada će takmičenje žetelaca?
BUNJEVAC Odgovori
Kako to da nigde nema Mirka Bajica,tako velikog Bunjevca?
bunjevac
Mirko pravi gluposti od tzv. stranke SBB-a. Hoće Bunjevce da priključi nekakvom kralju i kraljevini.
Jadni oni koji mu još veruju. Šta napravi od Bunjevaca.
Tetka
Taj bi dosao samo da je tu Vucko
risar z'Đurđina
Nema se ode kome uvlačit u dupe,zato nije došo.Svi bi ga oma otprdili.
Daddy
Slab si ti u bilo cemu da bi Mirka prozivo. Mirko je veran i doseledan svom Bunjevackom narodu a vi ste sramote zive, prodali i bi didu rodjenog.
bunjevac
Mirko iđe tamo, samo di nanjuši novce.
Davor P.
Mirko Bajić je bunjevac sa hrvatskom putovnicom.
Munchen style
@Davor P. I ti si.
Davor P.
Ne. Ja sam Hrvat sa hrvatskom putovnicom. Jeli to predstavlja neki problem za tebe?
Munchen style
Odlično.
Sad putovnicu u šake i daleko putuj.
risar z'Đurđina
Mi svi ode na Đurđinu smo Hrvati prema van i zvanično,a Bunjevci mož'mo bit samo u intimnom krugu i to se države Srbije ne tiče!Prema tome Bajić i slični mogu dobit samo šup kartu.I da, svi smo Hrvati s hrvatskim putovnicama.
Munchen style
@Risar zđurđina. To si u pravu. Državu se ne tiče što ste vi hrvati međusobno intimni po kući.
Malo je perverzno, ali to je vaša porodična, kućna stvar.
I79 Odgovori
Većinom starci i starice.
Deca vam otišla u svet.
Bački Odgovori
Dok je Hrvata u Subotici, slavit će se i Dužionica! Bravo braćo!
I79
Po tome koliko vam se mladi iseljavaju,
od kako ste im podelili putovnice, neće još dugo...
Gogi
Tako je!
Buki
Mi smo Sokci i Bunjevci....a ne Hrvati.....
Ivan Odgovori
BUNJEVAC SAM ALI OVO JE MLACENJE PRAZNE SLAME.....TAMO DOLAZE SAMO ZGUBIDANI ...
Velja Odgovori
Davor.P a neki opasan tip
Pera
Rekli mu da ni ove godine neće bit bandaš pa se zdravo nasikiro, sad sidi u mijani Renesanci i cirkaje Jutovačku daskovaču i bisni sav crven u zelenoj krokodiloš majci.
Za bandaša Davore P. moraš imat svičano ruvo i aljine, ne mož vodit bandašicu u krokodil majici...
rt Odgovori
Ma evo ti plus MUNCHEN STYLE . Sve SI U PRAVU , nego me čudi da me nisi razumeo . Sledeći put ću biti jasniji .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.