Komentara: 1
Pregleda: 3024

Održano takmičenje "Kengur bez granica"

15.03.2018. u 14:44h
Izvor: TV Subotica
Međunarodno takmičenje iz matematike „Kengur bez granica“ održano je danas u Gimnaziji „Svetozar Marković“ za sve učenike koji pohađaju nastavu u ovoj obrazovnoj ustanovi.
Održano takmičenje "Kengur bez granica"

Neuobičajeni zadaci postavljeni pred učenike zahtevali su veštine logike i kombinatorike, ali i primenu stečenog matematičkog znanja. Svestan šta ga očekuje, Vidak Vukadinović, učenik prvog razreda Gimnazije, pripremao se za takmičenje vežbajući zadatke iz fizike i matematike kako bi spremno odgovorio na izazov.

- Očekujem neko novo iskustvo i uspeh najverovatnije - kratko je prokomentarisao Vukadinović.

Državni prvak iz matematike Aleksandar Grahovac, pohađa četvrti razred Gimnazije. Za takmičenje se nije temeljno pripremao, jer smatra da će mu znanje i iskustvo sa prethodnog takmičenja biti dovoljni.

- Prošle godine sam prošao u drugi krug takmičenja gde je bilo nas 12 najboljih iz Srbije po razredu. Nadam se da ću ove godine uspeti da ponovim uspeh - izjavio je Grahovac.

Takmičenje „Kengur bez granica“ osmišljeno je da bude nestandardno kako bi na taj način popularizovalo matematiku i prirodne nauke. Zadaci zahtevaju drugačiji pristup pronalaženja rešenja, gde su neophodni maksimalna koncetracija i primena logike.

- Klikeri su u svakom slučaju prisutni. Deca su pametna, znaju da razmišljaju, samo ne upotrebljavaju uvek svoje klikere onako kako bi trebalo, ali ja se nadam da će to sve na kraju biti u redu. Mladi su naraštaji, različita su interesovanja i prioriteti, ali da, rade matematiku i vole matematiku - objašnjava Silvija Godanji, profesorica matematike u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Andre Deledik, profesor matematike na Pariskom Univerzitetu, i njegov kolega sa Univerziteta Marsej Žan Pjer Boudin, došli su 1991. godine na ideju da organizuju takmičenje iz matematike sa pitanjima koja sadrže više odgovora, po uzoru na obrazovanje koje je tada bilo zastupljeno u Francuskoj. Ubrzo je ovaj vid testova pokazao zavidne rezultate, pa su i druge države primenile isti sistem takmičenja, što je dovelo do stvaranja „Kengura bez granica“. Danas se ovo takmičenje tradicionalno održava u preko 60 svetskih država, svakog trećeg četvrtka u martu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3024
Povezane teme

takmičenje iz matematike

gimnazija svetozar marković

kengur bez granica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.