Komentara: 3
Pregleda: 10279
Foto

Održano sedmo Ličko prelo

09.02.2020. u 19:59h
Izvor: Subotica.com
U prepunoj sali restorana „Spartak“ u subotu je održano sedmo Ličko prelo, koje je i ove godine okupilo više od tri stotine Ličana i Ličanki svih generacija.
Održano sedmo Ličko prelo

Prelo u organizaciji Udruženja „Lika“ Subotica sve prisutne je bar na kratko vratilo u zavičaj koji su voljno ili nevoljno napustili. U ličnim ispravama Donji Lapac, Korenicu, Udbinu, Gospić zamenili su Subotica, Bačka Topola, Lipar, Kanjiža i druga bačka mesta, ali je, kako se moglo videti, srce ostalo tamo gde su koreni.

- Cilj održavanja prela i drugih događaja je da sačuvamo naše običaje i tradiciju Ličana koji su ovde došli ili kolonizacijom pre skoro sto godina, ili posle Drugog svetskog rata ili posle poslednjeg rata na našim prostorima. Ta tradicija ne sme da se zaboravi, a multikulturalnoj Subotici želimo da je približimo i da svojim aktivnostima obogatimo kulturnu sliku grada – objašnjava Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“ Subotica, koje broji oko 350 članova.

Održano sedmo Ličko prelo

Goste na prelu pozdravio je gradonačelnik Bogdan Laban, ističući značaj ovakvih manifestacija.

- Hvala što ste nam pružili priliku da se podsetimo ko smo i odakle smo, da se podsetimo naše igre i pesme, našeg identiteta. Gradska uprava će uvek biti tu da pomogne sva naša udruženja a to smo i sve ove godine pokazali – poručio je gradonačelnik Laban.

Održano sedmo Ličko prelo

Umetnički program i ove godine uveličalo je KUD „Krajina“ iz Beograda, jedan od najvećih baštinara tradicije sa druge strane Drine.

- Sve što smo doneli na opancima je tradicija i jako je važno da je sačuvamo, da je prenosima na pokoljenja, da stasavaju neki novi klinci koji će je sačuvati od zaborava. Koliko ćemo u tome uspeti zavisi od nas koliko smo sposobni i autentični da ih zaintrigiramo da to bude zanimljivo – ističe Milorad Zagorac, rukovodilac KUD „Krajina“. - Tradicija je specifična a da bi je sačuvali potrebno je dosta ljubavi, a to nije samo igra, nego i govor, navike, hrana...

Izvor: Subotica.com
Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 10279
Povezane teme

bogdan laban

ličko prelo

miloš borjan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.