• Pregleda: 2103

Održano predavanje o Alchajmerovoj bolesti

Povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti u Gerontološkom klubu „Kertvaroš“ održano je predavanje na temu ove bolesti od koje boluje sve više ljudi.
Održano predavanje o Alchajmerovoj bolesti

Svetska zdravstvena organizacija od 1994. godine, svakog 21. septembra obeležava ovaj dan. To je jedan od datuma koji se tradicionalno obeležava u Gerontološkom centru, ali se za razliku od mnogih koji ga samo obeleže, ova ustanova svakodnevno bori sa ovom bolešću.

- Ovo je bolest koja je karakteristična, treba je na vreme primetiti i prihvatiti je, ali vrlo često mi nismo spremni da prihvatimo da starost menja osobu. Upravo Dnevni centar ima za cilj da predstavi prve simptome bolesti kako bi je na vreme mogli izlečiti – ističe Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

Po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća za socijalnu zaštitu, pretpostavlja se da oko 100.000 građana Srbije boluje od nekog vida demencije, u koju spada i Alchajmerova bolest.

- Gerontološki centar jeste mesto gde treba da obeležavamo ovaj dan, gde treba da razgovaramo o težini ove bolesti i problemima sa kojima se suočavaju, dijagnostici... - smatra Đukanović. - Mi kao društvo treba da pružimo podršku i pomoć kako obolelima, tako i njihovim porodicama. Ako se na vreme dijagnostikuje bolest može da se uspori.

Cilj predavanja je skretanje pažnje javnosti o značaju, poteškoćama, potrebama i problemima sa kojima se oboleli i njihovi srodnici svakodnevno susreću.

Simptomi bolesti mogu biti različiti: od zaboravljanja, smanjene moći planiranja i rešavanja problema, poteškoća u obavljanju poznatih zadataka, dezorjentisanosti u vremenu i prostoru, problema u pronalaženju odgovarajućih reči do promene raspoloženja i ličnosti.

- Sa korisnicima radimo u radno-okupacionoj terapiji, na očuvanju njihovih potencijala i uz dobru kombinaciju sa medikamentoznom terapijom, one daju dobre rezultate u progresiji bolesti. Uspeh se postiže u stagniranju bolesti. Grupe su dva puta nedeljno po deset korisnika, a godišnje u Dnevnom centru bude 40-50 različitih korisnika – objašnjava Daliborka Komlen psiholog u Dnevnom centru i savetovalištu za osobe obolele od alchajmerove bolesti, koji postoji od 2012. godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Indijanac Odgovori
Najviše mi se sviđa onaj pikado na zidu pored Džejove glave na 20-oj slici, ali sam zaboravio zašto.
Možda me podseća na tomahavk ili nešto slično.
Stanko Odgovori
Petak, samopromocija...
Pero Odgovori
Poštovani gospodine Ilija Đukanoviću, znamo te sa fudbalskih terena, jer si bio odličan sudija
na svim utakmicama.Uvek si bio ugledni gospodin, pa čak i danas kada si delegat na Srpskoj ligi-Vojvodina. Pohvale za tebe i kao političara u našem gradu Subotica. Ipak, stavi uvek kada
javno nastupaš kravatu kao i tvoj prijatelj dr Nenad Ivanišević. Nije kritika, samo te molimo da to dobronamerno primiš, jer je sa kravatom neka druga ozbiljna priča.Hvala Ilija za sve što činiš za naš sport, socijalna pitanja i politiku i što si to svi znamo čovek, koji puno vredi.
DRAPO Odgovori
Već sam se pribojao da nije možda bolestan, nije ga bilo već par dana...
Nina Odgovori
Briga o starima je u redu, ali direktor gerontološkog centra nikako da se skloni iz prvog kadra - voli čovek da se slika!
Овца за шишање Odgovori
Ко беше тај Иванишевић? На којим је функцијама био? На којој је сада? Из које је странке? У којма је све био? У којима ће тек бити?
DUX
Mnogo je to informacija :) evo za pocetak poceo je kao magacioner
Nedim Odgovori
AC bolest uvek je praćena depresijom.Nema idealnog leka koji bi povratio pacijenta u prethodno zdravo stanje.Da li je Subotička bolnica dobila novi skener za snimanje?Zavisno od godina ali AC bolest se uvek završava tragično po pacijenta.Moja mama je umrla u Subotičkoj bolnici u 93 -oj godini životau februaru 2017 godine.Lečila ju je dr Đapić neurolog.
Istina... Odgovori
Podjimo od sustine: "Zvanicna medicina".
DUX Odgovori
Kako ja tek sad vidim ovo ,prebacite vesti o njemu na cetvrtak molim vas
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.