Komentara: 10
Pregleda: 3282
Foto

Održano predavanje o Alchajmerovoj bolesti

20.09.2019. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti u Gerontološkom klubu „Kertvaroš“ održano je predavanje na temu ove bolesti od koje boluje sve više ljudi.
Održano predavanje o Alchajmerovoj bolesti

Svetska zdravstvena organizacija od 1994. godine, svakog 21. septembra obeležava ovaj dan. To je jedan od datuma koji se tradicionalno obeležava u Gerontološkom centru, ali se za razliku od mnogih koji ga samo obeleže, ova ustanova svakodnevno bori sa ovom bolešću.

- Ovo je bolest koja je karakteristična, treba je na vreme primetiti i prihvatiti je, ali vrlo često mi nismo spremni da prihvatimo da starost menja osobu. Upravo Dnevni centar ima za cilj da predstavi prve simptome bolesti kako bi je na vreme mogli izlečiti – ističe Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

Po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća za socijalnu zaštitu, pretpostavlja se da oko 100.000 građana Srbije boluje od nekog vida demencije, u koju spada i Alchajmerova bolest.

- Gerontološki centar jeste mesto gde treba da obeležavamo ovaj dan, gde treba da razgovaramo o težini ove bolesti i problemima sa kojima se suočavaju, dijagnostici... - smatra Đukanović. - Mi kao društvo treba da pružimo podršku i pomoć kako obolelima, tako i njihovim porodicama. Ako se na vreme dijagnostikuje bolest može da se uspori.

Cilj predavanja je skretanje pažnje javnosti o značaju, poteškoćama, potrebama i problemima sa kojima se oboleli i njihovi srodnici svakodnevno susreću.

Održano predavanje o Alchajmerovoj bolesti

Simptomi bolesti mogu biti različiti: od zaboravljanja, smanjene moći planiranja i rešavanja problema, poteškoća u obavljanju poznatih zadataka, dezorjentisanosti u vremenu i prostoru, problema u pronalaženju odgovarajućih reči do promene raspoloženja i ličnosti.

- Sa korisnicima radimo u radno-okupacionoj terapiji, na očuvanju njihovih potencijala i uz dobru kombinaciju sa medikamentoznom terapijom, one daju dobre rezultate u progresiji bolesti. Uspeh se postiže u stagniranju bolesti. Grupe su dva puta nedeljno po deset korisnika, a godišnje u Dnevnom centru bude 40-50 različitih korisnika – objašnjava Daliborka Komlen psiholog u Dnevnom centru i savetovalištu za osobe obolele od alchajmerove bolesti, koji postoji od 2012. godine.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3282
Povezane teme

gerontološki centar subotica

alchajmerova bolest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.