Komentara: 4
Pregleda: 1983

Održano predavanje: "Doza straha na petak 13-ti"

14.02.2015. u 14:09h
Izvor: Subotica.com
Sinoć u prostorijama Omladinskog kluba "Skladište" komunikolog Davor Marko održao je predavanje o strahu na petak 13. i uopšte o mehanizmima sejanja straha u javnom prostoru.
Održano predavanje: "Doza straha na petak 13-ti"

Petak 13. je stalni povod za razmišljanje, zašto se plašimo petka 13. Zbog čega postoji fama petka 13. bolje da ne radimo, da ne izlazimo iz kuće. Različiti su događaji koji su se desili na petak 13-ti i kreirali mit o njemu.

Postoje događaji koji us vezani za taj broj, kao što onaj da je Juda 13. apostol je izdao Hrista baš u petak, zatim teolozi kažu da su Adam i Eva zgrešili na petak 13.,  francuski kralj Filip IV, koji je 13. oktobra 1307, u petak, pohapsio i na lomači spalio skoro sve tadašnje vitezove Templare, da je američki predsednik Ruzvelt tog dana nikada za stolom ne bi imao 13 osoba, pa sve do toga da u formuli 1 nema bolida sa brojem 13.

Postoji i naziv za ovu fobiju TRISKAIDEKAFOBIJA.

“Strah je stalno prisutan i taj strah nije trenutno u nama, nego je izmešten u javni prostor,ili se taj strah iz javnog prostora u nama kreira i njime se upravlja. Zapravo, nama se upravlja posredstvom tog straha. To je moja tema kojom se ja bavim, i o kojoj želim da govorim večeras”, rekao je prisutnima Davor Marko.

Održano predavanje: "Doza straha na petak 13-ti"

Neoliberalizam u kojem danas živimo, globalizacija i kulturni imperijalizam u kojem svetski poznati brendovi pretvaraju nas u konzumente, ne u građane. Mi non stop konzumiramo ono što se nudi, to ne moraju biti samo proizvodi, već i informacije i sadržaji. Sjedinjene Američke Države su dominantni kulturni hegemon, nameće svoje vrednosti i svoju ideologiju.

“Mediji jesu moćno sredstvo i tradicionalni i online,oni jesu jako važni za propagandu, nezaobilazni su. Ono što možete prepoznati u medijima kao neke tehnike kroz koje se strah kreira jeste teorija drugosti, kako drugoga predstavljate u medijima. Stavljati u određeni kontekst, etiketiranje, stereotipiziranje i senzacionalizam. Možemo nabrojati i hiljade reklama gde možemo naći elemente straha.Tri konteksta u kojima dolazi do jako velike manipulacije strahom jeste ratna propaganda, kampanje, i reklame. U kampanjama imamo nadmetanje za dominaciju. U Srbiji najbrutalnija kampanja, zapravo, najbrutalnija kampanja koja se koristila strahom bila je 2008.godine. Čak se EU indirektno, možda čak direkto uključila u ovu kampanju.Imali smo tri bloka. Jedan je bio proevropski blok, drugi je imao poruku i Kosovo i Rusija, i treći i Kosovo i Evropa. Više je proevropski blok koristio strah, non stop je koristio strah. Imali su šemu po kojoj su nastupali. Kreirali su strah od druga dva bloka, šta će se desiti sa nama ako ovi drugi pobede”, izložio je u svom predavanju Davor Marko.

Održano predavanje: "Doza straha na petak 13-ti"

Davor se osvrnuo i na medije u Subotici, i način na koji su oni izveštavali o dolasku Albanaca sa Kosova. Gde se kroz naslove sejao strah među Subotičanima njihovim dolaskom. Bez produbljivanja u tu priču, odnosno istraživanja ko su zapravo ti ljudi, zbog čega napuštaju svoje domove, gde su se uputili, a na tom putu Subotica im je bila samo usputna stanica.

Davor Marko radi kao istraživački saradnik u Analitici. Trenutno pohađa doktorske studije iz oblasti kulture i medija na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Magistrirao je na programu ljudskih prava i demokratije, Centra za interdisciplinarne studije u Sarajevu, u generaciji 2005/2006. Diplomirao je na Odseku za žurnalistiku, Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Poslednjih devet godina radio je u Sarajevu kao akademski tutor, istraživač/analitičar u oblasti medija, te projekt koordinator.   Trenutno istražuje proces komuniciranja javnih institucija, sa fokusom na nove medije i platforme komuniciranja, odnosno fenomen jezika straha u medijskom diskursu.

Izvor: Subotica.com
Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti Predavanje: Doza straha na petak 13-ti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 1983
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.