Komentara: 14
Pregleda: 6539
Video
Foto

Održani Dani Nikole Tesle

15.07.2018. u 17:57h
Izvor: Subotica.com
Održani Dani Nikole Tesle

Tradicionalna manifestacija Dani Nikole Tesle, koja se održala po peti put u našeg gradu, započela je još u petak, promocijom fotomonografije "Tesla" u izdanju Studija "Bečkerek", u Velikoj većnici Gradske kuće, dok je sutradan nastavljena na Vodicama, gde su se okupili brojni sugrađani, inovatori i poštovaoci lika i dela najvećeg uma sa ovih prostora, čija su naučna otkrića čovečanstvu dala potpuno novi tok.

- Nikola Tesla nije mogao da bira. Igrom slučaja, rođen je u Lici i nama je moralna satisfakcija što možemo da pokrenemo inicijativu i organizujemo ovu manifestaciju, kako bi odali počast čoveku koji je zadužio celo čovečanstvo. Ovo je samo jedna kap u moru koju želimo da otrgnemo od zaborava i sve ono što nam je ostavio u nasledstvo - rekao je Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana "Lika".

Održani Dani Nikole Tesle

Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, zahvalila se Udruženju Ličana što godinama unazad organizuju ovako značajnu manifestaciju za naš grad.

- Svojim dvodnevnim programom, vi nas podsećate na život i stvaralaštvo jednog genija, jedne ikone nauke, zvezdobrojca Nikolu Teslu, koji je osvetlio planetu i tako pobedio mrak. Hvala vam na tome, a Subotica će i ubuduće nastaviti da podržava ovu manifestaciju - poručila je Babić.

Održani Dani Nikole Tesle

Obeležavanje Dana Nikole Tesle, ni ove godine nije proteklo bez nadmetanja u ličkim tradicionalnim igrama, a oni najbolji bili su nagrađeni. U konkurenciji odraslih, u disciplini skok iz mesta, 3. mesto pripalo je Bošku Dimiću, 2. mesto Nenadu Vukoviću, a 1. mesto Mihajlu Lončaru. Kada je u pitanju poznata "viteška" disciplina, bacanje kamena s ramena, 3. mesto osvojio je Nikola Šerem, dok su 2. i 1. mesto ponovo zauzeli Nenad Vuković i Mihajlo Lončar. Ova dva takmičara bila su podjednako uspešna i u pretezanju štapa, a 3. mesto pripalo je Đuri Borjanu.

Za one najmlađe, organizovano je takmičenje u nošenju jaja u kašici, a najuspešnije bile su Tara Basarić (3. mesto), Dunja Tomić (2. mesto) i Una Vukmirica (1. mesto), kao i u neizostavnom skakanju u vreći, gde su sve tri nagrade otišle u ruke Basarića, Tare, Relje i Vuka. Takođe, u okviru manifestacije bio je otvoren literalni i likovni konkurs na temu "Nikola Tesla - stvaralaštvo", a nagrade su pripale učenicima Jovanu Čampragu (3. mesto), Mariji Benović (2. mesto) i Mili Dulić (1. mesto), te Dunji Ilić (3. mesto), Draganu Dimiću (2. mesto) i Stefanu Cvjetkoviću (1. mesto).

Održani Dani Nikole Tesle

Održani Dani Nikole Tesle

U muzičkom delu programa nastupili su brojni izvođači, među kojima su bili KUD "Krajina" iz Beograda, "Likosi" iz Novog Sada, KUD "Marko Orešković" iz Bačkog Gračaca, "Iskon etno" i "Zlatovez" iz Subotice.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u porodici pravoslavnog sveštenika. Na mestu gde je rođen, danas se nalazi muzej posvećen pronalascima Nikole Tesle, a obnovljene su i njegova rodna kuća i crkva Sv. Petra i Pavla u kojoj je službovao njegov otac.

Izvor: Subotica.com
Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici Dani Nikole Tesle u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6539
Povezane teme

ad mala bosna

miroslava babić

udruženje ličana lika

ličani

dani nikole tesle

nikola tesla

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.