Komentara: 14
Pregleda: 6570
Video
Foto

Održana završna svečanost 111. "Dužijance"

08.08.2021. u 20:23h
Izvor: Subotica.com
Na Gradskom trgu danas je održana centralna svečanost proslave 111. “Dužijance”, svetkovine u čast hleba i žita, koju organizuje Udruženje bunevačkih Hrvata “Dužijanca”.
Održana završna svečanost 111. "Dužijance"

Ceremoniji je prethodila svečana misa u katedrali Svete Terezije Aviljske, a potom i defile mnogobrojnih učesnika – risara i risaruša, bandaša i bandašica iz okolnih mesta, članova kulturno-umetničkih društava…

Kako običaj nalaže, hleb od ovogodišnjeg roda pšenice gradonačelniku Stevanu Bakiću predali su bandaš Danijel Kujundžić i bandašica Kristina Matković. Prvi čovek grada hleb je okrenuo ka sve četiri strane sveta.

- Sam Gospod nam, u molitvi kojoj nas je naučio, poručuje da od Njega tražimo „hleb nasušni“, kao jedino što nam od materijalnog zaista treba. Bez svega se može, ali bez hleba ne. Zato je žetva i danas tako važna – poručio je gradonačelnik Bakić. - Od pradavnih vremena, kada je ljudski rod počeo da obrađuje zemlju hleb je simbol velikog truda, rada i volje za opstankom i rastom čoveka i njegove zajednice. Promenile su se poljoprivredne tehnike, teški risarski poslovi su olakšani ali time izražavanje zahvalnosti nije postalo manje značajno. Naprotiv, danas smo zahvalni na izobilju i blagodetima savremenog doba ali ostajemo zahvalni i precima, koji su svojim teškim i vrednim radom prehranili nebrojene generacije, koje su stvarale Suboticu, i ostavili nam je kao najlepše nasleđe i besceni dar.

Održana završna svečanost 111. "Dužijance"Bakić je podsetio na inicijativu Blaška Rajića da Dužijanca postane organizovana i javna svetkovina.

- Ona je bila vizionarska, jer je omogućila njen kontinuitet proteklih 111 dugih godina, tokom kojih je, od izvorne tradicije salaša, postala i prepoznatljiva gradska svečanost, koju ćemo čuvati i slaviti i u 21. veku - istakao je Bakić.

Održana završna svečanost 111. "Dužijance"Održana završna svečanost 111. "Dužijance"

Proteklih dana na centralnom gradskom trgu održani su brojni programi, kao što su skupština risara, izbor za pratnju bandaša i bandašice, nastupi tamburaških orkestara i kulturno-umetničkih društava…

Večeras se program obeležavanja završava Bandašicinim kolom na Gradskom trgu, a koji počinje u 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku Dužijanca 2021 - svečana povorka i predaja hleba gradonačelniku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6570
Povezane teme

dužijanca

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.