Komentara: 4
Pregleda: 5130

Održana "Trka Mikulaša"

06.12.2013. u 15:45h
Izvor: RTV Yueco
Tradicionalna manifestacija „Trka Mikulaša“ ove godine održana je po dvanaesti put. Mikulaši koji su nekada bili deo kluba mini maratona, nastavili su tradiciju i pet godina nakon zatvaranja ove sportske organizacije. Uz pomoć brojnih sponzora, među kojima je i Grad Subotica, Mikulaši su uručili poklone deci smeštenoj u ustanovi „Kolevka“, učenicima osnovnih školama u prigradskim naseljima i stanovnicima mesnih zajednica u tim naseljima.
Održana "Trka Mikulaša"

Mališani smešteni u ustanovi „Kolevka“ danas su od Mikulaša dobili odeću, sobnu obuću i slatkiše. U „Kolevki“ je smešteno 170. dece i 25. u Dnevnom boravku. Od početka decembra Ustanovu je posetio veliki broj donatora, a to će se nastaviti i u narednom periodu. Donacije su prilika kada Kolevka može da obezbedi ono što im najviše nedostaje, a to su trenutno pelene i garderoba.

Trideset i pet Mikulaša svih uzrasta krenulo je jutros iz raznih delova grada u posetu subotičkim mališanima. Jedna od njihovih redovnih stanica već 12 godina je i Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“. Mikulaši koji se već pet godina sami organizuju, uprkos tome što više ne postoji sportska organizacija „Mini maraton“ koja je započela ovu tradiciju, smatraju da je jako bitno da obraduju svu decu koju mogu. U tome im pomažu mnogobrojni sponzori koji obezbeđuju novac za poklone. Mikulaši su u pohod krenuli jutros posetom osnovnim školama na Hajdukovu, Šupljaku, Nosi i Bačkim Vinogradima, a nakon posete centru Grada nastavili su da posećuju sve stanovnnike nabrojanih naselja, kako bi obradovali i decu i odrasle.

Član Gradskog veća, Šimon Ostrogonac primio je Mikulaše u Plavoj sali Gradske kuće gde su se Deda Mrazovi zadržali samo da bi se ugrejali uz šolju toplog čaja, a potom su nastavili pohod. U Gradu ističu da je očuvanje tradicije svih naroda koji žive na ovim prostorima od izuzetnog značaja i da je bitno ovakve akcije podržati. Subotica je akciju Mikulaša podržala sa 50.000 dinara.

Mikulaš je katolički običaj i sastoji se u aktivnostima uoči 6. decembra i ujutro toga dana. Uveče deca pored kreveta ostavljaju očišćene cipele, a ujutro na dan 6. decembra, ih u njima dočeka poklon od Mikulaša.

Izvor: RTV Yueco
Trka Mikulaša Trka Mikulaša Trka Mikulaša Trka Mikulaša Trka Mikulaša Trka Mikulaša Trka Mikulaša Trka Mikulaša
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 5130
Povezane teme

mikulaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.