• Pregleda: 2107

Održana Svečana akademija povodom jubileja Dužijance

Povodom pola veka od održavanja prve gradske Dužijance i manifestacije „Takmičenje risara“, u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana Svečana akademija.
Održana Svečana akademija povodom jubileja Dužijance

Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, koje je organizator manifestacije, sinoć je obeležilo još jedan jubilej, dve i po decenije od kada se ova manifestacija zajednički održava kao gradska i crkvena, tj. kulturno-stvaralačka i duhovno-religiozna. Na svečanosti su dodeljena priznanja i nagrade, zahvalnice i plakete, kao i statua Risara za one koji su proteklih godina dali najveći doprinos organizaciji manifestacije.

- Već pet godina uz podršku Grada Subotice, crkve i drugih institucija Dužijancu organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata. Bilo je tenzija ko će manifestaciju organizovati i na koji način, onda smo mi, koji smo najviše radili na Dužijanci, odlučili da osnujemo udruženje, koje radi samostalno a uz podršku mnogih drugih. Posebno mi je drago što od ove godine pored Grada, imamo podršku i pokrajine i republike, što se do sada nije dešavalo. Pokrajinska vlada preuzela je pokroviteljstvo nad našom Dužijancom - rekao je Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata.

Statue Risara za neprocenjiv doprinos organizaciji dodeljene su Subotičkoj biskupiji, Gradu Subotici i HKC „Bunjevačko kolo“, kao i pojedincu Lazi Vojniću Hajduku, koji je bio prvi predsednik zajedničkog organizacionog odbora.

- Bez obrzira na to kako ja vrednujem rezultat mog rada, veoma mi je drago što sam danas dobio posebno priznanje, statuu Risara - nije krio zadovoljstvo Vojnić Hajduk.

U okviru kulturno-umetničkog programa Svečane akademije, nastupio je Kvartet Subotičkog tamburaškog orkestra, kao i operska pevačica Alenka Ponjavić, koja je izvela ariju iz opere „Dužijanca“. Na svečanosti je prikazan i film „Jubileji Dužijance“, koji je pripremio Zvonimir Sudarević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Jovan Odgovori
Gde ide sve ovooo? STRAŠNO... još malo neće Srbi imati prava ni na šta..
Nastasha Romanenko
Како си закључио управо то након читања ове вести? Занима ме логика којом си се водио када си написао свој коментар. Оно што је страшно је велик број просечних људи који мисле да је њихово мишљење, које произилази из необразованости и незадовољности самим собом, валидно.
Krumplis tészta
Dužijanca je tradicija u Subotici otkad znam za sebe a bome imam 50 banki. Srbin sam i nikada mi nije smetala, naprotiv. Osim toga bilo je ove godine više puta "bacanje kamena s ramena" i mogao si da odeš i uživaš u svojim pravima. Valja poštovati običaje starosedelaca.
Vergeltung
Jovane, a koje pravo im je ovim oduzeto?
Su Odgovori
Divan praznik koji okuplja porodicu, komšije sve nas iz plodne Vojvodine, a i šire. Lepo je videti na jednom mestu i mlade i stare u narodnim nošnjama svog rodnog kraja.
Realan, (Anti)sistem Odgovori
@JOVAN

Ispravan zaključak, zahvalite lažnim velikim Srbima i patriotama na tome. Kada sam ih prozreo napustio sam Srbiju. Vidim da im izdaja i dalje odlično i isplativo ide.

@NASTASHA ROMANENKO

Još je strašniji veći broj naivnih koji veruju u laži "patriota". Voleo bih da mogu da Vam pojasnim, ali onda bih morao da Vam ispričam sva moja stradanja od njih. Sami ćete shvatiti jednog dana kada Vas budu izdali.
Samo istina Odgovori
Bunjevacki obicaj, a pridev bunjevacki hrvati ne postoji!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.