• Pregleda: 4377

Održana svečana akademija "Braća uvek – uvik zajedno"

Povodom obeležavanja 101. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu, sinoć je na sceni "Jadran" održana svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno", koju su zajednički organizovali Srpski kulturni centar "Sveti Sava", Bunjevački kulturni centar, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca.
Održana svečana akademija "Braća uvek – uvik zajedno"

Svečana akademija otvorena je himnom "Bože pravde" i bunjevačom svečanom pesmom "Podvikuje bunjevačka vila", u uzvođenju Mešovitog hora SKC "Sveti Sava".

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, podsetio je na dolazak Srpske vojske u Suboticu, 13. novembra 1918. godine, istog dana kada je u Beogradu, kasno uveče, potpisana Vojna konvencija o primirju u Ugarskoj, poslednje zaključeno primirje u Velikom ratu. Uz osvrtanje na subotičku jesen 1918. godine, gradonačelnik je naglasio da je Srbija podnela ogromne žrtve u Prvom svetskom ratu, te da je na nama i našim pokolenjima da čuvamo i negujemo smisao trajanja nacionalnih vrednosti i tekovina, i da s ponosom i pijetetom odajemo počast slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali svoje živote.

Prisutnima su se obratili i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, predsednik Upravnog odbora SKC "Sveti Sava", Mile Tasić, i kapetan prve klase u penziji, Drago Lukić, sa besedom "Da se ne zaboravi".

U kulturnom delu programa, najpre je dramski umetnik Miloš Stanković, prvak Narodnog pozorišta Subotica, govorio stihove pesme "Plava grobnica" Milutina Bojića, a potom su nastupili učenici Muzičke škole Subotica sa Odseka za tradicionalno pevanje u klasi Tamare Štricki Seg, kao i KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada sa spletom bunjevačkih i srpskih igara.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

18
024 Odgovori
Odličan i prigodan program u znak sećanja na heroje koji su poginuli u ratu.
NASMEJANI Odgovori
Treba da cuvamo i secamo se nase duge i divne istorije.Jako je lepo sto se ovo organizuje u velikoj saradnji Srba i Bunjevaca,jer nas prelepi grad je sirom sveta poznat po svojoj multikulturalnosti.Ovakvih dogadjaja treba da bude sto vise i svako ko hoce i moze neka se odazove ovako necemu,makar ulepsao svaki ovakav dogadjaj samo svojim prisustvom.
Shaaaa Odgovori
Ovo je jedan od dokaza da Laban nije nacionalista i da nikada nije gledao ljude na takav nacin. Mogu da mu pljunu pod prozor.
SHM
Nije nacionalista ali jeste materijalista, ko razume shvatice...
Janko Odgovori
Bravo....Bilo je jako lipo....
Mr.Comment Odgovori
Ovo je zaista dan kada bismo trebali da se prisetimo svih onih ljudi, koji su dali sopstvene živote kako bismo mi danas živeli slobodno. Sloboda nema cenu! Rečenica, (tj. poruka na neki način) “Braća uvek-uvik zajedno” govori sve!
Sloboda Odgovori
Tradicionalno lep program. Ovo nikada neće zastariti jer su novembra 1918. godine Bunjevci spašeni od nestanka, Srbi od ugnjetavanja, a Mađari u gradu od bečke i budimpeštanske elite, koja je slobodu davala samo bogatim sunarodnicima.

Uvek treba da se slavi na najvišem nivou!
Bunjevac uvik Odgovori
Ovo je dogadaj i najvazniji momenat koji bi trebao da bude Dan grada,a ne prvi septembar gde su pravoslavci postali gradani drugog reda.Licno kao Bunjevac to ne mogu da prihvatim.Sinocni program je bio prepep.Brava uvek i uvik zajedno!
Каролинг Odgovori
Суботица се сећа својих предака који су ослободили овај град! Живела Србија!
NN
Subotica da. Ti? Najverovarnije ne.
Gile Odgovori
Shaa

Da li ti to pozivas ljude da pljuju Labanu pod prozor ?
Kako bi se ti osecao da ti dodje 140.000 nezadovoljnika i popljuje prozore ?
иван Odgovori
Наша мисао је победила . Слава погинулим Србима и браћи Буњевцима који су се борили за слободу од вишевековног малтретирања.
mareee Odgovori
Kako su se hrvati aktivirali i lupaju minuse. Umesto da su ponosni na bunjevce koji su bar malo sprali sramotu koja ce ih pratiti dok postoje.
Bravo za bunjevce!
Petar Odgovori
Pričala nam je pokojna baka. Kada na ulici sretneš komšiju Bunjevca pozdravite se lepo, sa hvaljen Isus i dobar dan, pomaže Bog, ali tiho. Jer ako čuje mađarski čendor odma udari kundakom po leđima i vikne: Ne ugas Rac! (Ne laj Racu). E od toga smo se oslobodili 13. novembra 1918. Da možemo slobodno svojim jezikom govoriti i divaniti. Bunjevci i Srbi braća uvek i uvik !!!
Mandrak
Primer govora mržnje i raspirivanja nacionalne netrpeljivisti.
Petar
Tako je, ne dozvoljavanje ljudima da se slobodno služe svojim govorom ili pismom je primer mržnje i netrpeljivosti.
Bilo je strašnih primera toga sve do 13. novembra 1918. i u ovom gradu.
Ima tih primera i dan danas, ne mnogo daleko, samo pređeš Dunav. U toj zemlji tamo, razbijaju natpise na ćirilici, a na pojedinim mestima možeš dobiti batine ako pričaš ekavicom, kao letos na njihovom primorju.
Tekovina 13. novembra 1918. koju mi danas ovde negujemo je da u Subotici svako može pisati svojim pismom i služiti se svojim jezikom javno i slobodno.
Idi u susednu zemlju, pa im drži predavanja o govoru mržnje i netrpeljivosti.
Pedja Odgovori
Mandrek" Mrznju raspiruju tvoje Rvatine i tvoja presednica Kolinda. Ovde je bilo prelepo i bez ijedne zamerke.
hard disc Odgovori
Jadna je Subotica sa ovim lopurdama i drumskim razbojnicima na čelu sa labavim kurcem. Sve ove balvane poslati na robiju.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.