Komentara: 18
Pregleda: 5474
Foto

Održana svečana akademija "Braća uvek – uvik zajedno"

13.11.2019. u 17:18h
Izvor: subotica.rs
Povodom obeležavanja 101. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu, sinoć je na sceni "Jadran" održana svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno", koju su zajednički organizovali Srpski kulturni centar "Sveti Sava", Bunjevački kulturni centar, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca.
Održana svečana akademija "Braća uvek – uvik zajedno"

Svečana akademija otvorena je himnom "Bože pravde" i bunjevačom svečanom pesmom "Podvikuje bunjevačka vila", u uzvođenju Mešovitog hora SKC "Sveti Sava".

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, podsetio je na dolazak Srpske vojske u Suboticu, 13. novembra 1918. godine, istog dana kada je u Beogradu, kasno uveče, potpisana Vojna konvencija o primirju u Ugarskoj, poslednje zaključeno primirje u Velikom ratu. Uz osvrtanje na subotičku jesen 1918. godine, gradonačelnik je naglasio da je Srbija podnela ogromne žrtve u Prvom svetskom ratu, te da je na nama i našim pokolenjima da čuvamo i negujemo smisao trajanja nacionalnih vrednosti i tekovina, i da s ponosom i pijetetom odajemo počast slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali svoje živote.

Održana svečana akademija "Braća uvek – uvik zajedno"

Prisutnima su se obratili i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, predsednik Upravnog odbora SKC "Sveti Sava", Mile Tasić, i kapetan prve klase u penziji, Drago Lukić, sa besedom "Da se ne zaboravi".

U kulturnom delu programa, najpre je dramski umetnik Miloš Stanković, prvak Narodnog pozorišta Subotica, govorio stihove pesme "Plava grobnica" Milutina Bojića, a potom su nastupili učenici Muzičke škole Subotica sa Odseka za tradicionalno pevanje u klasi Tamare Štricki Seg, kao i KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada sa spletom bunjevačkih i srpskih igara.

Održana svečana akademija "Braća uvek – uvik zajedno"

Izvor: subotica.rs
Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 5474
Povezane teme

dan primirja

dan primirja u prvom svetskom ratu

svečana akademija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.