• Pregleda: 2002

Održana sednica Parlamenta privrednika

Tokom protekle godine, Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga ostvarila je oko 1,4 milijarde evra ukupne robne razmene, pokrivenost teritorije okruga uvozom i izvozom je oko 98 odsto, ali je nedostatak radne snage evidentan, zbog čega će se ovom problemu morati posvetiti mnogo više pažnje u narednom periodu, zaključeno je na današnjoj sednici Parlamenta privrednika.
Održana sednica Parlamenta privrednika

Privredna kretanja na teritoriji Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga su u blagom porastu, pokazuje izveštaj za prošlu godinu, a prema rečima Mitra Nikolića, predsednika Parlamenta privrednika, postoje i tendencije smanjenja nezaposlenih u pojedinim sredinama.

- Međutim, pošto smo granično područje, moramo znati da je značajan broj radne snage otišao u zemlje Evropske unije, prventveno u Mađarsku, Austriju i Nemačku, a ovde smo svedoci da imamo dvojna državljanstva sa Republikom Mađarskom i Hrvatskom i da veliki broj stanovnika koristi te pogodnosti kao izvor zapošljavanja i prihoda u zemljama Evropske unije. Samim time, ovaj region je prvi na udaru što se tiče radne snage i to vidimo kao veliki problem budućem razvoju privrede - izjavio je Nikolić.

Deo sednice bio je posvećen novinama u programima Fonda za razvoj, pri čemu je Milan Ljušić, direktor Filijale za Beograd, istakao da je u poslednje tri godine ovaj region povukao oko 220 miliona dinara kredita i svega oko 40 miliona bespovratnih sredstava preko Fonda za razvoj, te pozvao privrednike da u većoj meri koriste njihove programe.

- Kreditna sredstva će ove godine imati kamatne stope od 1 do 2 odsto, a bespovratna sredstva će ići od 20 do 30 odsto za određene investicije. Ovom prilikom želimo da pozovemo Regionalnu privrednu komoru da afirmiše mlade ljude za pokretanje sopstvenog biznisa, da mogu da traže određena sredstva preko Fonda za razvoj, takozvane "start up" kredite, gde idu od 30 do 40 odsto bespovratna sredstva, a ostalo dobijaju na kredit do 5 godina - istakao je Ljušić.

Sednici je prisustvovao i dr Branimir Stojanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, koji je rekao da su sve institucije u našoj zemlji posvećene istom zadatku - stvaranju boljeg ambijenta za privredu, postizanju što boljih privrednih rezultata, a time i većem zapošljavanju, zbog čega predstavnici Ministarstva obilaze regionalne privredne komore kako bi iz prve ruke saznali šta je spečifično za određeni region i koji su to problemi s kojima se suočavaju privrednici.

- Na osnovu sugestija koje smo dobili protekle godine, izmenili smo određene programe, skratili smo dokumentaciju za određene programe koje spovodimo, smanjili smo određene kamate i nastavićemo da upodobljavamo programe koje imamo za potrebe privrednika. Ono što mislim da je jako važno za ovaj region, jeste da smo imali mnogo velikih stranih investicija koje su u tehnološkom i svakom drugom smislu doprinele njegovom razvoju - rekao je dr Stojanović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Kadlec Odgovori
A niko ne vidi problem u zaradama koje su ispod proseka. A da, cime bi se onda hvalili, tada njihova zarada ne bi bila toliko velika da se ne moze potrositi.
SRB-HU Odgovori
Srbija nije predviđena da bude industrijski i tehnološki razvijena zemlja.Trajno siromaštvo i zaostajanje Vam ne gine za ogromnu većinu ljudi.Prateci sadržaji Vam se grade i pripremaju Vam se nove komšije za taj životni ambijent.
Isprdak Odgovori
Blago nama sa ovakvim privrednicima...
bili Odgovori
A,gde su ovde mladi , kad su toliko puna usta podsticaja , vracanja mladih,itd.Sve matore komunjare opljacakle zemlju devedesetih i njihova parazitska deca kroje kapu.Krivi smo mi......
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.