• Pregleda: 1443

Održana radionica "Skupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža" na temu upravljanja ambalažnim otpadom

U okviru projekta SKAR - ,,Skupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža“ u Hemijsko-tehnološkoj školi održana je radionica na temu reciklaže ambalažnog otpada. Projekat SKAR realizuju članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,  uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a.
Održana radionica "Skupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža" na temu upravljanja ambalažnim otpadom

Cilj predavanja i radionice bio je da informiše i uključi srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa upravljanjem ambalažnim otpadom. Đacima su  predstavljeni osnovni koncepti u vezi sa ekološkom, zdravstvenom i ekonomskom dimenzijom problematike upravljanja otpadom, a poseban akcenat je stavljen na ambalažni otpad koji se može reciklirati.  Ideja je bila da se đacima skrene pažnja na ekonomsku vrednost reciklabilnog otpada, što je uglavno nedovoljno iskorišćen  potencijal.

- Odlučili smo se za ovu školu jer ima smer za zaštitu životne sredine. Učenici imaju priliku da shvate otpad nije samo opterećenje za životnu sredinu već može biti i značajan resurs. Ovo je sedma škola po redu u kojima smo držali edukacije, do sada smo imali prijatno iskustvo jer radimo sa učenicima koji znaju nešto o upravljanju otpadom a imaju i priliku da svoje znanje prošire na svoju okolinu - rekla je saradnica Fakulteta tehničkih nauka Tijana Marinković.

Realizacija projekta započeta je u maju, a trajaće do februara kada će u Novom Sadu biti organizovana završna konferencija, na kojoj će biti predstavljeni multimedijalni radovi svih učesnika projekta.

- Već godina imamo ovaj smer i trudimo se da decu obrazujemo a ne samo da širimo svest o značaju zaštite životne sredine. Već imamo  iskustva u sličnim projektima jer pokrajina već sedam godinama sprovodi projekat „Za čistije i zelenije škole“ u kojem učestvujemo. Planiramo da nastavimo dalju edukaciju. Naši učenici nakon ove obuke trebalo bi da pripreme kratku prezentaciju ili kratak film tako da imamo ideje šta ćemo pripremiti  za februar, gde će biti predstavnici deset škola koje su učestvovale u projektu - istakla  je Marija Pejić Tukuljac, profesorka stručnih predmeta u Hemijsko-tehnološkoj školi. 

U okviru projekta, planirana je i poseta reciklažnim postrojenjima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
profa Odgovori
Ako se proveri u validnom onlajn rečniku srpskih reči i izraza, može se uočiti da NE POSTOJE reči "skupljaža" odnosno "kalkulaža". Ovi izrazi mogu se naći kao pogoci pri onlajn pretrazi samo kod onih izvora koji se tiču predstavljenog projekta, pogodaka koji upućuju na druge izvore nema. Ako je cenjeni FTN izmislio nove reči, ko im je to dao za pravo? Da oni nisu možda SANU?!
Realan
Ne pominjite SANU, molim Vas. Sve institucije Srbije su pale na ispitu očuvanja nacionalnih vrednosti interesa. Pogledajte npr. gde je školovan predsednik SANU tj. čiji je kadar. Rasvetliće Vam se. Srbija radi protiv sebe a za strane interese.
Uvek u pravu Odgovori
Bitno da je uz finansijsku podršku ambasade SAD. Pored toliko uspeha, napretka i dobrih rezultata kako kaže predsednik, premijer i vlada mi prosimo za svašta. Da li pored toliko para koliko se priča da imamo moramo da čekamo da nam SAD, Japan, EU, Nemačka, Mađarska i drugi daju baš za svašta. Bedno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.