Komentara: 0
Pregleda: 1282

Održana promocija romana i zbirke pesama Sime B. Golubovića

10.12.2018. u 10:06h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 8. decembra, u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" održana je promocija romana "Sam sa sobom u četiri oka" i zbirke pesama "Manta pesnikova" književnika Sime B. Golubovića.
Održana promocija romana i zbirke pesama Sime B. Golubovića

Golubović je rođen 1947. godine i veći deo svog života je proveo u Mostaru. Kao prosvetni radnik radio je u osnovnim školama "10. oktobar" i "Sonja Marinković" u Subotici, a trenutno živi i stvara na Paliću.

Član je i jedan od osnivača Kluba pesnika "Orfej" Subotica kao i Književnog kluba SKC " Sveti Sava". Član je i Književne zajednice Jugoslavije. Osnivač je i utemeljitelj pesničke manifestacije "Dečji pesnički maraton" Subotica. Bavi se književnom kritikom. Napisao je veći broj književnih prikaza i književno - kritičkih recenzija. Objavio je pet poetskih knjiga i  jedan roman, koji je za rukopis nagrađen drugom nagradom na 29. književno - publicističkom konkursu Fondacije "Dragojlo Dudić", 2000. godine.

Održana promocija romana i zbirke pesama Sime B. Golubovića

Prvu pesmu je napisao 1958. godine, a rado se seća one koju je napisao kao učitelj par godina kasnije, 1962. godine.  Ovo je njegova šesnaesta promocija knjiga, a ukupno je izdao 22.

Govoreći o svojoj novoj zbirci pesama "Mandra pesnikova" autor je u kratkim crtama objasnio koncept i šta je želeo da postigne.

- Ovde je pesma kao igra,  reči su u vidu igre, većina pesama je iskombinovana tako da su na jedno slovo, na jedan glas, recimo 19 pesama je na slovo "S", to je 1240 reči na jedno slovo. To je bilo anporno za uraditi, ali želeo sam da uradim nešto kvalitetno - rekao je Golubović

Održana promocija romana i zbirke pesama Sime B. Golubovića

Za roman "Sam sa sobom u četiri oka" Golubović je rekao da je u pitanju roman antiratnog sadržaja, o ratnoj siročadi koju je sudbina osudila da stradaju i da im bude teško.

Predsednik Književnog kluba "Sveti Sava", Ratko Belić, rekao je da je Simo B. Golubović ambasador kulture sa ovih prostora, jer se pored pisanja bavi i slikarstvom.

Golubovićeve pesme je čitala Adriana Marjanušić, a književno veče organizovao je Književni klub "Sveti Sava" iz Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1282
Povezane teme

promocija knjige

srpski kulturni centar

srpski kulturni centar sveti sava

promocija romana

promocija publikacije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.