Komentara: 3
Pregleda: 2385
Foto

Održana obuka za profesionalce u radu sa žrtvama nasilja

08.05.2019. u 17:14h
Izvor: Subotica.com
Romkinje, žene sa invaliditetom i žene koje žive na selu su najčešće izložene nasilju i diskriminaciji po jednoj ili više osnova, rečeno je danas na obuci predstavnika svih profesija koje su uključene u rad sa žrtvama nasilja, a koja se realizuje u sklopu projekta "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini".
Održana obuka za profesionalce u radu sa žrtvama nasilja

Projekat koji se sprovodi od 2016. godine, a koji podržava Vlada Švedske, usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja u čemu zajednički učestvuju predstavnici policije, tužilaštva, centra za socijalni rad, zdravstva, prosvete i manjinskih grupa, pri čemu je krajni cilj da se izgradi društvo sa nultom tolerancijom prema nasilju, odnosno društvo bez nasilja.

- Želimo da povećamo svest kod profesionalaca da ove grupe žena, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom i žene koje žive na selu, trpe diskriminaciju u svakodnevnom životu zbog svojih karakteristika, ličnih svojstava i predrasuda koje društvo ima prema njima. Želimo da im ukažemo kako da svoje postupanje prilagode njihovim potrebama, da razumeju šta im se događa, te kako da ih zaštite i pruže im podršu u izlasku i oporavku od nasilja. Posebnu pažnju skrećemo i na žrtve seksualnog nasilja, koje najređe prijavlju nasilje. Želimo da profesionalci razviju sposobnost da prepoznaju te žene i da im pomognu na najbolji mogući način kada prijave nasilje - objasnila je Danica Todorov, trener programa, dodajući da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, primetan je porast prijavljenog nasilja. - Svake nedelje imamo od sedam do deset novih slučajeva prijavljenog nasilja, što Suboticu svrstava u prosek cele zemlje.

Održana obuka za profesionalce u radu sa žrtvama nasilja

Prema rečima Stevana Nikolića, koordinatora za romska pitanja u Subotici, ova tema je vrlo aktuelna ne samo za romsku zajednicu, već i za celo društvo, koje zbog patrijahalnog vaspitanja nasilje u porodici, nad ženama i manjinskim grupama još uvek ne smatra nasiljem, već normalnom pojavom.

- Mi imamo idealnu zakonsku regulativu, a suština je njena primena u praksi. Na ovakvim obukama, mi počinjemo da govorimo o stanju u porodici i društvu, a uspostavljanjem međusobne saradnje koja će pokrivati određena područja i delovanja porodice, možemo početi da menjamo stavove u društvu, možemo smanjiti nasilje u porodici i na kraju izgraditi kvalitetno društvo - poručio je Nikolić.

Održana obuka za profesionalce u radu sa žrtvama nasilja

Ukoliko želimo da se svi oblici nasilja smanje i svedu na nulti nivo tolerancije, najvažnije je da svi činioci društva podjednako posvete ovoj tematici, istakla je Đenđi Seleši, profesorka Politehničke škole i članica Saveta za ravnopravnost polova pri Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, dodajući da se od predstavnika prosvete, a naročito medija, očekuje veće angažovanje.

Koliko je bitno to što je ova tematika konačno zaživela u prosveti i obrazovnim ustanovama, govori o tome da deca, koja možda ne trpe nasilje, ali ga primećuju kod svojih vršnjaka, ovaj model više ne prihvataju kao lični problem, nego ga osuđuju i prijavljuju, tako da službe koje se bave ovom tematikom u prosveti zaista mogu da razgovaraju sa decom, njihovim roditeljima i okolinom u kojoj se to nasilje primenjuje i daju svoj doprinos da se nivo nasilja smanji. Onoga trenutka kada se i mediji budu uključili, onako kako se prosveta angažovala, zaista ćemo moći da kažemo da smo učinili sve što možemo da naredne generacije ovaj model osuđuju i ne primenjuju u životu i radu - istakla je Seleši.

Projekat "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" zajednički realizuju agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. U sprovođenje projektnih aktivnosti, pored Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, učestvuju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta.

Održana obuka za profesionalce u radu sa žrtvama nasilja

- Ovaj projekat ima za cilj da doprinose integrisanoj službi za zaštitu žena i dece koja su preživela nasilje u porodici i partnerskim odnosima, ali i ženama iz ranjivih grupa kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene koje žive sa HIV-om, žene iz ruralnih oblasti, a koju pružaoci opštih i specijalizovanih usluga efikasno pružaju, odnosno policijski službenici, zaposleni u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, nevladinim organizacijama - rekla je Dragana Bosnić, potparolka projekta.

Osim u Subotici, planirani programi treninga sa profesionalcima sprovešće se i u Somboru, Baču, Bačkoj Palanci, Bečeju, Zrenjaninu, Pančevu, Alibunaru, Staroj Pazovi i Sremskoj Mitrovici.

Izvor: Subotica.com
Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini" Obuka povodom projekta "integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2385
Povezane teme

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

đenđi seleši

nasilje

stevan nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.