Komentara: 5
Pregleda: 2968
Foto

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

16.06.2022. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, 16. juna 1944. godine, u Aušvic i druge nacističke koncentracione logore deportovano je više od četiri hiljade subotičkih Jevreja. U spomen na sve stradale u Holokaustu danas je u Sinagogi održan komemorativni skup.
Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

Za Jevreje u našem gradu, ovo je jedan od najtužnijih dana. Za ostale Subotičane treba da bude opomena i nauk da se takvi strašni događaji nikada i nikome više ne dogode.

- Sećamo se četiri hiljade naših sugrađana koji su odvedeni u logore smrti samo zato što su jevreji. Kada smo sabrani u ovom prelepom molitvenom prostoru, koji su ostavili iza sebe i u koji su ugradiloi sav duh i umeće kojim su oplemenjivali Suboticu od 18. veka, podsetimo se strašne razmere tragedije koju je ovaj grad kroz taj gnusni zločin doživeo. Subotička Sinagoga podignuta je za veliku, snažnu  i bogatu zajednicu. Svaka od ovih klupa svedoči o porodicama koje su u njima sedele i čuvale veru svojih predaka donesenu iz Svete zemje – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić, obraćajući se na komemorativnom skupu. – Ali okupator pre 78 godina nije uspeo da uništi jevrejsku Suboticu. Zajednica je preživela kroz malobrojne pojedince i porodice koje su izbegle smrt i uspele da se vrate u svoju zemlju i grad. Jevrejska opština je istrajala i dočekala veličanstvenu obnovu svoje Sinagoge koju su zajedno sporvele Srbija i Mađarska, a u kojoj se danas Jevreji opet mole Bogu a svi njihovi gosti uživaju u lepoti duhovnosti kojom ovo mesto odiše i umetnosti koja je uvek dobrodošla u ovom gradu. Grad Subotica nikada neće zaboraviit one koji su stradali i uvek će se prema Holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom.

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u HolokaustuOdržana komemoracija Jevrejima stradalim u HolokaustuOdržana komemoracija Jevrejima stradalim u HolokaustuPredsednik Skupštine grada Balint Pastor poručio je da se nikada neće zaboraviti zlodela koja su pričinjena i da će se svake godine sakupljati u Sinagogi.

- Ali, današnji dan nije jedini kada ih se setimo. Sa pravom možemo tvrditi da ovaj grad nema nijedan kutak, ulicu ili trg koji nas ne podseća i na njih. Ne možemo govoriti o istoriji, arhitekturui,  kulturnoj baštini, ekonomskom napretku i kulturnom uzdizanju našeg grada a da ne spomenemo koliko su važnu ulogu u svemu tome odigrali naši sugrađani Jevreji – naglasio je Pastor. – Subotica nije i ne može biti ista bez njih. Znamo njihova imena, životne priče i rezultate koji su postigli. Sa divljenjem i ponosom gledamo na jedan od dragulja našeg grada, Sinagogu koja ove godine slavi 120 godina izgradnje. Duboko  osuđujemo svaku vrstu isključivosti, diskriminacije i intolerancije. Ljudski život, dostojanstvo i sloboda su neprekosnoveni.

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

Izvor: Subotica.com
Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2968
Povezane teme

jevrejska zajednica

jevreji

komemoracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.