Komentara: 13
Pregleda: 2316
Foto

Održana javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine

18.12.2019. u 12:55h
Izvor: Subotica.com
Opšti cilj je da se uspori odlazak naših državljana u inostranstvo, dok Predlog strategije uključuje još pet posebnih ciljeva kojima bi se smanjila nesrazmera na tržištu radne snage.
Održana javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Srbije je 31. januara donela Odluku o formiranju Koordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracija, čiji zadatak je da uspori odlazak naših državljana u inostranstvo, da one koji su već otišli vrati u zemlju i da privuče inostrane stručnjake.

- Dakle, ne da zaustavimo, jer nije dobro zaustaviti. Potrebno je da odu, da steknu neka nova znanja, iskustva i praksu, tako da nije svaki odlazak u inostranstvo loš, a tu postoje i doznake koje naše državljani dostavljaju iz inostranstva rodbini. Sve to doprinosi razvoju i rastu naše privrede - rekla je Bojana Stanić, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dodajući da to nije nimalo lak zadatak, već multisektorska aktivnost u koju su uključeni ministri, socijalni partneri, Privredna komora Srbije, te profesori Univerziteta u Beogradu koji su životni vek posvetili problemu ekonomskih migracija. - Dakle, to nije nešto što može preko noći da se reši i zaista nam je potrebna pomoć svih državnih institucija, svih aktera na tržištu rada kako bismo uspeli da smanjimo nesrazmeru na tržištu radne snage.

Održana javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine

Subotica je treći grad u kojem je održava javna rasprava, a nakon toga slede Novi Pazar, Kragujevac i Beograd. Po završetku javnih rasprava, državna sekretarka kaže da će se izraditi izveštaj koji će uključiti sve primedbe i sugestije, dok će se najkorisniji predlozi naći u sklopu same Strategije.

- Nakon javnih rasprava, Strategija mora da pribavi interesorna mišljenja od nadležnih ministarstava, a posle se usvaja na Vladi. U roku od 90 dana od dana donošenja Strategije, u obavezi smo da donesemo i Nacionalni akcioni plan, koji će predvideti konkretne mere u skladu sa Strategijom, a nakon toga i Lokalne akcione planove, gde će svaka jedinica lokalne samouprave upodobiti svoj akcioni plan u skladu sa samom Strategijom i Nacionalnim akcionim planom - poručila je Stanić.

Izvor: Subotica.com
Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027) Javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama (2021-2027)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 2316
Povezane teme

regionalna privredna komora

javna rasprava

ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

ekonomske migracije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.