• Pregleda: 1065

Održana javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine

Opšti cilj je da se uspori odlazak naših državljana u inostranstvo, dok Predlog strategije uključuje još pet posebnih ciljeva kojima bi se smanjila nesrazmera na tržištu radne snage.
Održana javna rasprava o Predlogu strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Srbije je 31. januara donela Odluku o formiranju Koordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracija, čiji zadatak je da uspori odlazak naših državljana u inostranstvo, da one koji su već otišli vrati u zemlju i da privuče inostrane stručnjake.

- Dakle, ne da zaustavimo, jer nije dobro zaustaviti. Potrebno je da odu, da steknu neka nova znanja, iskustva i praksu, tako da nije svaki odlazak u inostranstvo loš, a tu postoje i doznake koje naše državljani dostavljaju iz inostranstva rodbini. Sve to doprinosi razvoju i rastu naše privrede - rekla je Bojana Stanić, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dodajući da to nije nimalo lak zadatak, već multisektorska aktivnost u koju su uključeni ministri, socijalni partneri, Privredna komora Srbije, te profesori Univerziteta u Beogradu koji su životni vek posvetili problemu ekonomskih migracija. - Dakle, to nije nešto što može preko noći da se reši i zaista nam je potrebna pomoć svih državnih institucija, svih aktera na tržištu rada kako bismo uspeli da smanjimo nesrazmeru na tržištu radne snage.

Subotica je treći grad u kojem je održava javna rasprava, a nakon toga slede Novi Pazar, Kragujevac i Beograd. Po završetku javnih rasprava, državna sekretarka kaže da će se izraditi izveštaj koji će uključiti sve primedbe i sugestije, dok će se najkorisniji predlozi naći u sklopu same Strategije.

- Nakon javnih rasprava, Strategija mora da pribavi interesorna mišljenja od nadležnih ministarstava, a posle se usvaja na Vladi. U roku od 90 dana od dana donošenja Strategije, u obavezi smo da donesemo i Nacionalni akcioni plan, koji će predvideti konkretne mere u skladu sa Strategijom, a nakon toga i Lokalne akcione planove, gde će svaka jedinica lokalne samouprave upodobiti svoj akcioni plan u skladu sa samom Strategijom i Nacionalnim akcionim planom - poručila je Stanić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Ratni veteran Odgovori
Bando umesto da razpravljate lele mudate tamo idite pa radite u vasim privatizovanim firmama sta ste pre pokrali pa sebi namestili izvolitd pa se samo haposljavajte
AlwaysUltra Odgovori
Cilj je da se uzmu dnevnice za ova mudrijašenja.

Doduše , ova sekretarka sada nešto veli da je odlazak zapravo dobar. Čemu onda strategija i okrugli stolovi ?

Em se prave ludi em misle da su drugi ludi ...
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
А, све је много једноставно.
Изборимо се за нормално друштво без саморекламерске, бахате и нестручне мафијашке власти и ствари ће кренути на боље!
Britva Odgovori
Nesposobnjakovići i paraziti koji nisu u stanju ekser da zakucaju i dana iskustva nemaju u privredi.Oni su svojom ispraznom pričom doprineli egzodusu ljudi iz Srbije.Srbiji trebaju dokazani industrijalci i tehnokrate sa iskustvom na čelu svih preduzeća,ustanova i ministarstava a ne ovaj soj nesposobnjakovica i mediokriteta koji samo ponavljaju iste rečenice bez vidljive koristi za građane i državu....To je krenulo od ludog Dinkića i traje.........
Istina... Odgovori
Farsa!
B Odgovori
odoh i ja uskoro. ne da ovaj grad, u kojem sam od rođenja evo više od 40 godina, nije više moj već ni ova zemlja. naselili su ga/je neki čiju kulturu ja ne poznajem i koja mi je strana. ne ponašaju se onako kako su moje prijatelje i mene roditelji učili. polako su nametnuli svoje svugde. sve burazi. sedi nas 15 a ja jedini ovde rođen. i onda mi "večite žrtve" kažu da idem u mađarsku. nemam "ić" u prezimenu, to smeta. balavac od 20 godina krsti ljude oko sebe tj zove ljude "iz šale" srpskim imenima. a ne razume da je ovde završio jer je njegove isto tako neko nazivao drugim imenima.
žao mi je. ne osećam više pripadnost ovim ljudima, ovom gradu a ni ovoj zemlji.
a ni nije sve u parama. ima dosta toga u onome da želimo svoj mir koji nam je ovde oduzet.
Milan024 Odgovori
Nacionalni plan, Regionalni plan, Lokalni plan, ...ma idi begaj !!
avet Odgovori
Koje palamuđenje, po slikama vidim da je posećenost bila jako velika.
10 slušalaca rasprave + nekoliko novinara i 4-5 predavača.
Šteta što me mama nije upisala u školu da završim za državnu sekretarku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pa bih mogao u narednih 6 godina sa nekom tamo Komisijom da analiziram, brojim i posmatram kako se naši najbolji mladi i oni manje mladi stručnjaci, majstori i dobri radnici od muke iseljavaju u nadi normalnog života i opstanka, a ja da putujem po Srbiji o trošku države i solim pamet retkim zainteresovanima o nečemu što je već davno prevagnulo i uglavnom bespovratno se promenilo u našem društvu.
SHM Odgovori
"Potrebno je da odu, da steknu neka nova znanja, iskustva i praksu" - teoretski to bi sve moglo i ovde da se stekne da je normalan sistem i pristojan zivotni standard a u inostranstvo bi se islo samo turisticki ili u posetu rodbini! Vrlo lako bi se sprecio odlazak skolovanih - prestanete da zaposljavate po stranackoj liniji neskolovane botove na visoke funkcije i ustupite ta radna mesta skolovanim ljudima koji bi putem konkursa na zdrav nacin dosli do tog radnog mesta! Ali sta vredi to govoriti kad u samoj vladi imamo neskolovane ministre sa plagiranim diplomama, neskolovani vode drzavu a hoce da brinu o skolovanima....tragikomedija!
Ratni veteran Odgovori
Bas se radujem da su se svi sad uzburkani .sto nema radne snage .bravo gradjani i mladi i stari da ovoj bandi se uzvraca udarac svim poslodavaocima i monitoringasima .sad tamo su im izbeglice.tamo su im migranti.tamo su im oni koji samo jedva cekaju socijalu a nece da rade e pa gospodo politicari gospodo poslodavci izvolite pa birajte.nisu vam bili dobri ovi posteni radnici .sami ste trazili .eto izvolite sad pa zaposljavajte koga hocete siroko vam polje.
pero Odgovori
svi zajedno bi stali u policijsku maricu
Istina... Odgovori
Ne gasi se vatra benzinm. Ne mogu sranja resiti oni koji nikada nisu prestali da ih stvaraju. Ja toliko.
Uvek u pravu Odgovori
Svi planovi su pali u vodu pošto je sad kasno bilo šta planirati. Predsednik je rekao da će 2028 broj azilanata premašiti broj onih koji su otišli iz zemlje tako da mi je sve jasno. Ne mogu da shvatim ponašanje stanovnika ove zemlje koji gledaju svoju propast i ne preduzimaju ništa. Mi smo jedini narod na svetu koji se veseli kad nam mladi odu u inostranstvo iako znamo da se neće vratiti. Svesno pravimo pustinju od ove lepe zemlje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.