Komentara: 7
Pregleda: 2874
Foto

Održana javna rasprava o nacrtu novog Zakona o kulturi

29.03.2019. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana prva javna rasprava o nacrtu izmena Zakona u kulturi koji treba da donese novine u oblasti finasiranja ustanova, izbora direktora, dodele nacionalnih penzija, centralizovanju zaštite kulturnih dobara... Njegovu primenu kontrolisaće „kulturna“ inspekcija.
Održana javna rasprava o nacrtu novog Zakona o kulturi

Po rečima Predraga Blagojevića, višeg savetnika Ministarstva kulture zaduženog za donošenje zakona, ovo je najvažniji zakon u oblasti kulture, sistemski zakon kojim se uređuje temelji u ovoj oblasti  i na njega se nadvezuju drugi zakoni koji uređuju druge oblasti.

- Jako nam je važno da ga, kroz izmene i dopune zakona, vremenom prilagođavamo potrebama javnosti i kulturnog sistema . Zakon je donet 2009. godine, prva izmena je bila 2016, a sada radimo ponovo izmenu kako bi ga  još više prilagodili potrebama kulturne javnosti – objašnjava Blagojević, dodajući da će se ovom prilikom menjati 28 članova postojećeg zakona. – Zanimljiva je zaštita kulturnog nasleđa, koja zahteva posebnu brigu ministarstva. U tom smislu smo u ovom zakonu izmenili  temelje uređenja tog sistema a vezane za ustanove zaštite, poput zavoda za zaštiitu spomenika kulture i arhiva, sa idejom da se oni vrate na  na nivo republike, u smislu njihovog finansiranja i funkcionisanja jedinstvenog sistema zaštite. Izdvojio bih i nacionalnog proiznanja  u oblasti kulture, jer tu procedura do sada nije bila jasna i bilo je nedoumica i sporenja javnosti ko  sve može da dobije priznanja. Izmene su uvedene i u smislu finansiranja  kulture iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine i jedinica lokalnih samouprava.

Održana javna rasprava o nacrtu novog Zakona o kulturi

Kako se sve to primenjuje u praksi kontrolisaće inspekcija.

- Uvodimo inspekcijski nadzor bez koga zakon ne može da se primenjuje u punoj meri. U sportu je to sportka inspekcija, tako da bi u kulturi to trebala da bude kulturna inspekcija, ali smo svesni da taj naziv nije baš adekvatniji pa ćemo se truditi da nađemo odgovarajuće rešenje. - dodaje Blagojević

Iako važi za najvažniji zakon u oblasti kulture, javnoj raspravi u Velikoj većnici prisustvovao je simboličan broj ljudi iz kulture, a iz Gradske uprave nije bila prisutna ni član Gradskog veća zadužena za kulturu, Miroslava Babić. Ova oblast i tema očigledno nisu bili dovoljno interesantni za radnike u kulturi da u većem broju raspravljaju o nacionalnoj kulturi i lokalnim potrebama.

Održana javna rasprava o nacrtu novog Zakona o kulturi

Izvor: Subotica.com
Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2874
Povezane teme

kultura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.