Komentara: 16
Pregleda: 4360
Video
Foto

Održana istorijska tribina povodom Dana državnosti

17.02.2020. u 09:42h > 26.02.2020. u 07:52h
Izvor: Subotica.com
Kako bi mladima približili značaj Sretenja, ne samo kao državnog praznika već i njegov istorijski kontekst koji je bio od presudnog značaja za nastanak moderne Srbije, omladina Gradskog odbora Srpske napredne stranke održala je tribinu "Dan državnosti praznik svih nas".
Održana istorijska tribina povodom Dana državnosti

Na istorijskoj tribini, kojoj je prisustvovao veliki broj mladih, govorili su profesor istorije Dušan Pavlović i pravnik Petar Pantelinac.

- Dan državnosti ne sme da postane puka formalnost i prilika kada imamo neradne dane, već smo želeli da prikažemo suštinu tog praznika i njegov značaj u našoj istoriji ali i u savremenom trenutku. Mladi su najbolji pokazatelji koliko naše društvo razume naše praznike i zato smo želeli da čujemo njihovo mišljenje o njemu i svemu što on nosi – rekao je moderator tribine Sava Stambolić. - Profesor Pavlović se fokusirao na istorijsku pozadinu ovog datuma i ustanak 1804. kojim je počelo stvaranje srpske revolucije, dok je Pantelinac, predstavnik državne službe govorio, o pravni aspektima Sretenjskog ustava iz 1835. godine i njegovoj važnosti za sve nas. Želimo da osnažimo mlade ljude da sa dobrim poznavanjem svoje prošlosti idu dalje kroz život.

Održana istorijska tribina povodom Dana državnosti

Koliko je značajno približiti ceo istorijski i društveni kontekst koji nosi Sretenje najbolje pokazuje činjenica da prema najnovijoj anketi 70 odsto mladih u našoj zemlji nije znalo ko je bio Dimitrije Davidović.

Mladi Subotičani su imali priliku i da upoznaju lik i delo tvorca Ustava iz 1835. godine, ali i saznaju šta je sve prethodilo da Karađorđe Petrović sa brojnim narodom u Marićevića jaruzi krene u Prvi srpski ustanak.

Održana istorijska tribina povodom Dana državnosti

Izvor: Subotica.com
Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas" Istorijska tribina "Dan državnosti - praznik svih nas"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 4360
Povezane teme

dan državnosti

sretenje

istorijska tribina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.