• Pregleda: 2508

Održan trening za mlade: "Ja, na vlasti"

Udruženje „Kult”, u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Subotice, od 4. do 6. aprila 2014. godine, u prostorijama Saveza strukovnih udruženja, u Ulici Matije Korvina 9, organizovalo je trening pod nazivom „Ja, na vlasti”.
Održan trening za mlade: "Ja, na vlasti"

Reč je o treningu o političkom sistemu, sa naglaskom na izborni proces, namenjenom osobama od 16 do 30 godina. Treningu „Ja, na vlasti” u subotu su prisustvovali gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac.

Cilj projekta je da mladi tokom tri dana treninga kritički sagledaju preizborne kampanje, steknu razumevanje političkih procesa u našoj zemlji i preispitaju poruke i stavove koji se nalaze u dominantnom medijskom sistemu.

Koordinatorka projekta Tatjana Ljubić, iz Udruženja Kult Subotica, kaže da će tokom tri dana treninga 25 mladih iz Subotice kroz veoma zanimljivu, interaktivnu igru simulacije proći kroz preuzimanje uloga političkih stranaka, lobista i medija.

- Napravili smo izbornu kampanju, organizovaće se televizijska emisija tokom koje će lideri stranaka predstaviti svoje glavne ideje, održaće se glasanje i formiranje koalicije, a trening sutra završavamo govorom premijera, istakla je Tatjana Ljubić.

Za ovakav pristup edukaciji, dodala je, odlučeno je kako bi se mladi, preuzimajući uloge, što više poistovetili sa političarima, lobistima i medijima i na taj način bolje razumeli kako funkcioniše politički sistem, posebno deo koji se tiče izbora.

- Imali smo jako veliku sreću tokom ovog treninga, a to je da su nam danas gostovali gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac. Oni su sa nama proveli više od sat vremena razgovarajući i odgovarajući na pitanja mladih koja su se uglavnom odnosila na funkcionisanje političkog sistema, predizborne kampanje, lobiranje i medije, naglasila je Tatjana Ljubić.

Ovaj projekat realizuje se i u saradnji sa Institutom za razvoj mladih Kult iz Sarajeva, a finansira ga Evropska komisija.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

6
Deki Odgovori
Znala je Tatjana Ljubic koga da zove na trening.

Pravi reprezenti treninga "ja, na vlasti" upravo su Vjekoslav Ostrogonac i mladjana pratilja Josipa Ivankovic. Nadam se da su mladima otkrili "magiju" kojom su sa jedva predjenim cenzusom uspeli da prelete iz jedne garniture vlasti u drugu, da napuste svoje stranke za koje su gradjani glasali i prekomponuju njihovu izbornu zelju u svoju korist. Savetnik gradonacelnika i clan gradskog veca iz bivse garniture prekomponovali su se za cas. Bez mrvice dostojanstva oblace druge dresove, kritikuju ono cega su bili deo igrajuci se inteligencijom i pamcenjem izbornog tela Subotice.

Najgore u svemu tome je sto u svoje politicke igre uvlace mlade iz "Kancelarije za mlade" koji nisu ni svesni za sta sve moraju da imaju stomak kako bi se bavili politikom.

Cas je poceo, dobro dosli u realnost politickog zivota u Subotici. Obucite se lako, uskoro vam sledi presvlacenje
mile Odgovori
nemojte decu pogresno da ucite!
rex Odgovori
Dodajte u naslov "po bilo kojoj ceni"

To reprezentuju Barbika I Kent
Gradjanin Odgovori
Gde ce ova nasa Subotica kad ima tolko nezadovoljnih ljudi koji umeju druge samo da kritikuju umesto da preduzmu nesto i da se bave sobom a ne da sede po ceo dan za kompom i komentarisu da se zale i kukaju.To svi politicari rade da prelaze iz stranke u stranku, tako da je bilo koga zvala opet bi imali primedbu.Svesni su mladi toga ne bas svi i zato je bas i bilo ovo organizovano da budu bolje upuceni u desavanja na vlasti na sta sve moraju biti spremni.Samo cekam jos pitanje iz cijeg je ovo dzepa placeno.jer neki ni ne procitaju vest do kraja pa na osnovu naslova odmah krenu komentari...
uvek u pravu Odgovori
Vi na vlasti a mi u propasti.
Deki Odgovori
@ Gradjanin

Glupo je pretpostavljati da svako ko napise komentar nista ne radi i ne bavi se sobom. Sto se tice kukanja, da kukamo! Ovi funkcioneki trose novac iz budzeta ovog grada na plate, dnevnice, upravne odbore i sto ga vise trose to mi vise placamo. I sto ih je vise (neradnika) sa koalicionim dogovorima vise se para odvaja za finansiranje njihovih troskova. Da kukamo i zalimo se u nadi da ce neko cuti glas obicnih gradjana. Godisnje se za ukupnu platu jednog politickog kameleona izdvoji nekoliko miliona dinara pa kad se pomnozi na njih desetina koji vegetiraju bude pozamasna suma.

Opravdanje da "to svi politicare rade" vise je nego smesno. Ako jedan skoci u bunar hoce i ostali za njim, ako “to svi politicari rade”. Mozda im je gradonacelnik Boljevca kod Nisa koji je za mesec dana promenio tri stranke sluzi kao dobar skolski primer. Sto njega niste zvali da odrzi predavanje? Imao bih sta da kaze o svom politickom programu, koliko god da ih je razlicitih imao. Pa kao i ovi nasi, do sledecih izbora.

Skandalozno je da se mladi pripremaju za ulazak u vlast i da ih tome poducavaju najnepopularniji priuceni politicari sumnjivih obrazovanja koji su upravo na tu vlast dosli manipulacijom gradjana na prethodnim izborima.

A gde ce Subotica, tamo gde je ovakvi vode bez programa, ideje, rada, iskustva i znanja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.