• Pregleda: 5118

Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai sa saradnicima juče je, u Gradskoj kući, razgovarao sa predstavnicima nacionalnih saveta mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine. Tema sastanka, sazvanog na inicijativu gradonačelnika Maglaija, bila je implementacija zakonskih propisa koji se odnose na prava nacionalnih manjina i uspostavljanje efikasnije saradnje između lokalne samouporave i naciionalnih saveta čije je sedište u Subotici.
Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Uz ocenu da su razgovori bili konkretni i korektni i da su protekli u dobroj atmosferi, Jene Maglai je, obraćajući se novinarima posle sastanka, istakao da već od 1. marta počinje realizacija jedne zakonske obaveze lokalne samouprave koja nije bila poštovana u proteklom periodu, a odnosi se na finansiranje troškova prevoza školskim autobusima za decu mađarske i hrvatske nacionalnosti koja žele da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku.

- Lokalna samouprava od 1. marta preuzima finansiranje troškova prevoza za decu mađarske i hrvatske nacionalnosti koja žele da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, a udaljeni su više od četiri kilometara od najbliže škole gde mogu da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku. Te troškove do sada su snosili mađarski nacionalni savet i hrvatski nacionalni savet iz svojih sredstava. Lokalna samouprava je preuzela tu obavezu, troškove prevoza finansiraće se iz budžetskih sredstava, istakao je gradonačelnik Maglai.

Lokalna samouprava od 1. marta 2014. godine preuzima finansiranje troškova prevoza za 133 učenika koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku i za 35 učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.

MNS: Nepoštovanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Tamaš Korhec, smatra da je najveći broj problema u proteklom periodu bio vezan za nepoštovanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina od strane grada Subotice i da će, ukoliko postoji politička volja, ti problemi biti rešeni.

- Ni ja, a mislim ni predstavnici hrvatskog i bunjevačkog nacionalnog saveta ne očekujemo da se svi oni problemi koji tri godine nisu bili rešeni sada reše za dve nedelje. Dogovorili smo se da ćemo da napravimo jedan operativni plan koji se odnosi na dinamiku rešavanja problema i verujem da ćemo već od sledeće nedelje te probleme početi postepeno da rešavamo, rekao je Tamaš Korhec.

Upitan u čemu se ogleda nepoštovanja Zakona od strane lokalne samouprave u proteklom periodu, on je naveo tri primera.

- Prvi primer je poštovanje naših upravljačkih prava kada je reč o ustanovama od posebnog značaja u oblasti obrazovanja i kulture. U ovim situacijama Grad je imenovao organe rukovođenja bez naših predloga, ignorišući učešće nacionalnih saveta koje je zakonom garantovano. Drugi je da smo zatražili da se akti tih ustanova u oblasti kulture usklade sa zakonom i da se tamo propiše način našeg učešća imenovanjem jednog člana kojeg delegiramo. Ni ta obaveza nije ispunjena, a postoji već tri godine, rekao je Korhec.

Konkursi su, dodao je, treći primer nepoštovanja Zakona od strane lokalne samouprave u proteklom periodu.

- Kada su raspodeljena sredstva, primera radi, u oblasti javnog informisanja, zakon jasno propisuje da se ona raspoređuju u skladu sa našim predlozima, a naši predlozi su grubo ignorisani od strane komisija i gradonačelnika koji je odlučivao o tome. Dakle, ne radi se o tome da nije do kraja ispoštovan naš predlog nego je sve rađeno potpuno suprotno od onoga kako zakon propisuje, istakao je Tamaš Korhec.

HNV: Promeniti praksu raspodele sredstava po konkursima Grada u oblasti kulture

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Darko Sarić Lukendić je rekao da je Subotica po ko zna koji put pokazala da prednjači u praksi primene manjinskih prava na koja imaju pravo po još uvek važećem Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, i da je Subotica jedan od retkih gradova koji izdvaja sredstva iz gradskog budžeta za finansiranje aktivnosti nacionalnih saveta.

- Ovom prilikom dobili smo i konkretne informacije u vezi sa finansiranjem troškova prevoza dece koja pohađaju nastavu na hrvatskom i mađarskom jeziku. To su troškovi koje su prethodnih nekoliko godina snosili nacionalni saveti i u tom smislu ova sredstva, barem kod nas, biće oslobođena za dotacije prema kulturnim udruženjima čime će se, svakako, dodatno obogatiti i kulturna ponuda Subotice, kazao je Darko Sarić Lukendić.

Predstavniici HNV, rekao je, na jučerašnjem sastanku aktuelizovali su pitanje definisanja kvota za raspodelu sredstava po konkursima Grada u oblasti kulture. Naime, dodao je, do sada je bila praksa da se ukupan iznos finansijskih sredstava opredeljenih za ovu namenu raspodeljuje  tako da o tome konačnu odluku donosi komisija, a da za ista finansijska sredstva apliciraju i mađarski, i bunjevački, i hrvatski nacionalni saveti, kao i brojna kulturna udruženja građanske provenijencije.

- Smatrali smo da je ovde primereno da se uvede praksa koja odavno funkcioniše na nivou AP Vojvodine, a to je da se prilikom raspisivanja konkursa definiše koliko je sredstava opredeljeno za svaku nacionalnu zajednicu. To je potrebno zato što se kulturna udruženja uvek javljaju sa daleko većim zahtevima nego što ima raspoloživih sredstava. Nacionalni saveti onda, po zakonu, daju predlog raspodele i taj predlog treba da se formira u odnosu na količinu sredstava koja je za svaku od nacionalnih zajednica na raspolaganju. Ukoliko se ne zna koliko je sredstava na raspolaganju to, svakako, otežava rad i komisiji koju imenuje grad i koja radi taj posao u ime grada, i svim nacionalnim savetima, naglasio je Darko Sarić Lukendić.

BNS: Pitanje školskih odbora rešiti na vreme

Član Privremenog organa upravljanja Bunjevačkog nacionalnog saveta zadužen za saradnju sa lokalnom samoupravom, Branko Pokornić, rekao je da se razgovaralo o još dva bitna pitanja: školskim odborima i upravnim i nadzornim odborima u ustanovama kulture.

- S obzirom na to da se približava vreme konkursa za direktore škola, potrebno je da blagovremeno pokrenemo pitanje školskih odbora. Po zakonu o nacionalnim savetima, svi nacionalni saveti koji imaju u osnovnim i srednjim školama obrazovanje na svom maternjem jeziku imaju pravo da predlažu članove školskih odbora. Drugo je pitanje upravnih i nadzornih odbora u ustanovama kulture koje su od posebnog značaja za nacionalne savete, kazao je Branko Pokornić.

Ova pitanja ne traže angažovanje sredstava lokalne samouprave, ali zahtevaju mobilnost i međusobni dogovor, rekao je Pokornić.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

24
sale Odgovori
šta ponovo glumi ova "julovka" Jerinkićka - stručnjak za obrazovanje i kulturu, kao i bankarski sektor u funkciji direktora Zepter banke iz zlatnih devedesetih godina. Ona i Veljković su kadrovi za perspektivu SPS-a
Alvatna Odgovori
Samo jos fali Mirko Bajic,ukrasno pero Gradonacelnika i naseg grada.Bas se cudim kako se bez
njega nesto moze zavrsiti.Verovatno je zauzet sa nadzornim odborima jer iamo ima puno posla.
cule Odgovori
Kako je to moguce Bunjevacke i Hrvatske Manjine???
Kada su Bunjevci grana Hrvatskog naroda
Hvala Pokornic Bajic Babic na delenju naseg Hrvatskog naroda po nalogu Milosevica i njegovih sledbenika
I ovako u nasoj manjini je nezaposlenost posledica zadnjeg rata sa Hrvatskom i jos ste nas vi NASA braca dokrajcili
ALI...BOG sve to pamti
Sion Odgovori
Onda kada shatim da nacionalne manjine imaju veca prava i povlastice od vecine.
Dalje je suvisno komentarisati.
Vesko Odgovori
Otvorite vise radnih mesta,tako ce te pomoci vecenskom narodu i svim nacionalnim manjinama,
a ne da na celo grada stavljate penzionere,kao i vase nove pomocnice,koji svi imaju razna primanja.
Sojic Odgovori
Izgleda da nam je gradonacelnik popularan i fotogenican,svakog dana Magla ovo Magla ono,a nama samo gore i gore.
Vesko Odgovori
Lako je nasem gardonacelniku,kada ima sarvsene pomocnike i zamenike,kao i strucno gradsko vece.
bunjevac br 2. Odgovori
Branko Pokornić i obrazovanje!!!

Bruka i sramota za bunjevačku granu - hrvatskoga naroda. Pa njegovo najveće akademsko zvanje je: Šef portira u Severu i to zahvaljujući SPS-u čiji je uvek bio prikriveni član, da bi što više zbunjivao Bunjevce. To jest da posvađa Bunjevce.

Cule - svaka čast za komentar.
Неми посматрач Odgovori
Koliko košta višenacionalna zajednica ? u odnosu na jednonacionalne?
neupučeni Odgovori
Nije mi jasno ko su bunjevci a ko hrvati u Srbiji ? Svi oni imaju sto različitih tumačenja pa sam zbunjen i neupućen. Dok se narod zamajava nacionalnim savetima, i tzv problemima privreda pada ima li korisnijih razgovora, kada se bude razgovaralo o radu tada će se manje baviti ovakvim i sličnim pitanjima "trla baba lan"
seli Odgovori
Najsmešniji je ovaj Darko Saric koji je iz građanskog LSV- a postao veliki hrvat...
tavankućanin Odgovori
Sve ove nacionalne manjine su ekstremni nacionalisti, oni jednostavno mrze jedna drugu manjinu a o većini i da ne govorim.
Mnogi članovi nacionalni manjina su tu iz interesa posebno hrvati, [*...*]
Alvatna Odgovori
Čini mi se da su Bunjevci najbolje zastupljeni u nadzornim odborima,a za to se postarao Mirko Bajić.
fifi Odgovori
Da, manjine ne podnose se ni medjusobno, ne podnose ni vecinu.. podnose samo novce.. To dobro podnose i vole da se slikaju zajedno zbog novca, i odrzavaju sastanke zbog novca... Para vrti gde burgija nece...
pravdak Odgovori
tavankucanin-da ti kazem nesto,ja kao Bunjevac volim svoj narod,volim i postujem drzavu Srbiju,a ne mogu volim pohrvacene Bunjevce i postujem Hrvate normalne iz Hrvatske,nismo svi isti.
savest Odgovori
Katastrofa...kakav različiti aršin prema nacionalnim zajednicama. Osećam da sam manjina, a nema govora o tome i shvatam da me neko hoće ubediti da jesam, zarad svojih interesa i novca. Zašto je prevoz plaćen onima koji ne uče na srpskom jeziku? Zšto moram ja i mnoštvo moji sugradjana da izdvaja novac kako bi oni, kao manjina imali besplatan prevoz? Šta je sa mojim detetom koji je srbin? Znači, u svojoj državi nemamo pravo da se do škole vozimo besplatno??? Zašto manjinske nacionalne zajednice po ugledu na Evropu same ne odvoje i skupe sredstva za prevoz svoje dece na časove i u škole na jeziku svoje mnjie, nego dolazimo u situaciju da em što oni ne znaju jezik države, em što ne plaćaju sijaset troškova, a vrh je da se pre zapošljevaju nego državljeni ove matične zemlje, kojima je ovo majka, a ne maćeha i nemaju više gde. Gde je ovde pravda? Dosta više uvlakača zarad političkih poena. Shvatite da su ovde srbi u proporciji,kao i hrvati i da postoje (ne postoje samo madjari)!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rab Odgovori
Znaci,ja cu kao Srbin...iz svojih sredstava koje placam kao porez da finansiram prevoz ucenika koji uce na jezicima manjina,a za svoje dete cu da se cesem po glavi kako da mu platim autobus do skole.
Sram vas bilo,sram....
Ako ste hteli da pomognete nekome onda finansirajte svu decu...ili decu koja su slabog materijalnog stanja,a zele da se skoluju.
Muka mi je od vas ``ugrozenih``...
marko Odgovori
@fifi (pre 4 sata i 58 minuta)
"Da, manjine ne podnose se ni medjusobno, ne podnose ni vecinu.. podnose samo novce.. To dobro podnose i vole da se slikaju zajedno zbog novca, i odrzavaju sastanke zbog novca... Para vrti gde burgija nece... "

A vecina ne podnosi nikog jer su oni boze moj "nebeski /sta god to znacilo / narod".
mamika Odgovori
@savest, nisi u pravu.
ako deca imaju priliku da pohadjaju nastavu na maternjem jeziku u skoli u kraju gde zive, onda nema potrebe da koriste do skole gradski prevoz te im se tada prevoz ni ne placa
ako je skola u kojoj dete moze da pohadja nastavu na svom jeziku znacajno udaljena od mesta stanovanja deteta, tada ce ono morati da koristi gradski prevoz kako bi moglo da uci na svom jeziku i u tom slucaju je normalno da se detetu obezbedi prevoz na odgovarajucoj liniji gradskog autobusa tako da ga skolovanje na maternjem jeziku ne kosta vise nego decu koja su te srece da pripadaju vecinskom narodu pa u svakom kraju grada imaju skolu u kojoj se nastava odrzava na njihovom maternjem jeziku.
svi smo mi, gradjani Subotice i drzavljani Srbije, koje god nacionalnosti bili, jednaki poreski obveznici i svi punimo budzete, gradske i republicke i odvajamo izmedju ostalog od plata kroz poreze i deo novca za to obrazovanje, pa tako svi moramo imati ista prava - da nam deca nastavu pohadjaju na njihovom maternjem jeziku. Postoje dva resenja: ili u svakoj skoli koja postoji u gradu i prigradskim naseljima i selima obezbediti nastavu na jezicima manjina - sto je puno skuplje resenje za nas kao poreske obveznike; ili drugo resenje - ovo o kom je u tekstu rec, deca koja nemaju priliku pohadjati nastavu na maternjem jeziku u najblizoj skoli (jer je skupo i nemoguce bas u svakoj skoli obezbediti razred na jezicima manjina) - da putuju do skole autobusom i da za to putovanje ne moraju roditelji izdvajati dodatni novac iz kucnog budzeta, s obzirom da su jednako kao i svi drugi vec izdvojili kroz poreze i novac za finansiranje obrazovnog sistema. Nisu ta deca kriva sto u "njihovoj" skoli nema razred na hrvatskom ili madjarskom, pa moraju da putuju i idu u neku drugu skolu. Kapiras li sad? Potrudila sam se da ti detaljno objasnim, jer iako pripadam "vecinskom" narodu R. Srbije, nasla sam se prozvano i pozvano da ti nacrtam, posto se iz tvog komentara moze samo pretpostaviti da nisi imao/imala od koga primiti vaspitanje i nauciti kako se zivi u nasoj lepoj, visenacionalnoj sredini.
darijus Odgovori
Svi vi koji govorite da ste ugroženi dosadili ste stom pričom i bogu i narodu,otiđite malo negde dalje ili se informišite pa da vidite koliko na zapadu u suštini se ograničava sloboda nacionalnih manjina.Npr.Zašto švajcarci nisu dozvolili gradnju nijedne džamije u švajcarskoj?Zašto muslimakama nije dozvoljeno u francuskoj da nose feredže?Dalje neću ni da nabrajam,prekinite više sa tom izlizalom pričom.
Latinica Odgovori
#darijus
Imaš pravo. Zašto dozvoliti srbima dođošima , manjini u ovom gradu dozvoliti da se izjasne kao ugroženi. Toga ni u Švajcarskoj nema.
ZORICAsu Odgovori
dali to znaci da dete koje sa palica ide u srednju skolu u grad ne placa autobusku kartu ako je pripadnik nacionalne manjine,a dete koje nije predstavniknacionalne manjine placa?idu u istu skolu....
neupučeni Odgovori
Hrvatskoj manjini dati ista prava koja imaju Srbi u hrvatskoj, šikanirati ih na jednak način kao što rade s našima, Državljanima Srbije koji ne znaju službeni jezik zemlje oduzeti državljanstvo , svaka zemlja EU da bi se u njoj zaposlili morate poznavati službeni jezik zemlje prema tome pripremite se za polaganje ispita.
Rab Odgovori
Bravo@ neupuceni....to je pravedno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.