Komentara: 24
Pregleda: 5563

Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

01.03.2014. u 10:08h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai sa saradnicima juče je, u Gradskoj kući, razgovarao sa predstavnicima nacionalnih saveta mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine. Tema sastanka, sazvanog na inicijativu gradonačelnika Maglaija, bila je implementacija zakonskih propisa koji se odnose na prava nacionalnih manjina i uspostavljanje efikasnije saradnje između lokalne samouporave i naciionalnih saveta čije je sedište u Subotici.
Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Uz ocenu da su razgovori bili konkretni i korektni i da su protekli u dobroj atmosferi, Jene Maglai je, obraćajući se novinarima posle sastanka, istakao da već od 1. marta počinje realizacija jedne zakonske obaveze lokalne samouprave koja nije bila poštovana u proteklom periodu, a odnosi se na finansiranje troškova prevoza školskim autobusima za decu mađarske i hrvatske nacionalnosti koja žele da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku.

- Lokalna samouprava od 1. marta preuzima finansiranje troškova prevoza za decu mađarske i hrvatske nacionalnosti koja žele da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, a udaljeni su više od četiri kilometara od najbliže škole gde mogu da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku. Te troškove do sada su snosili mađarski nacionalni savet i hrvatski nacionalni savet iz svojih sredstava. Lokalna samouprava je preuzela tu obavezu, troškove prevoza finansiraće se iz budžetskih sredstava, istakao je gradonačelnik Maglai.

Lokalna samouprava od 1. marta 2014. godine preuzima finansiranje troškova prevoza za 133 učenika koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku i za 35 učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.

Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

MNS: Nepoštovanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Tamaš Korhec, smatra da je najveći broj problema u proteklom periodu bio vezan za nepoštovanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina od strane grada Subotice i da će, ukoliko postoji politička volja, ti problemi biti rešeni.

- Ni ja, a mislim ni predstavnici hrvatskog i bunjevačkog nacionalnog saveta ne očekujemo da se svi oni problemi koji tri godine nisu bili rešeni sada reše za dve nedelje. Dogovorili smo se da ćemo da napravimo jedan operativni plan koji se odnosi na dinamiku rešavanja problema i verujem da ćemo već od sledeće nedelje te probleme početi postepeno da rešavamo, rekao je Tamaš Korhec.

Upitan u čemu se ogleda nepoštovanja Zakona od strane lokalne samouprave u proteklom periodu, on je naveo tri primera.

- Prvi primer je poštovanje naših upravljačkih prava kada je reč o ustanovama od posebnog značaja u oblasti obrazovanja i kulture. U ovim situacijama Grad je imenovao organe rukovođenja bez naših predloga, ignorišući učešće nacionalnih saveta koje je zakonom garantovano. Drugi je da smo zatražili da se akti tih ustanova u oblasti kulture usklade sa zakonom i da se tamo propiše način našeg učešća imenovanjem jednog člana kojeg delegiramo. Ni ta obaveza nije ispunjena, a postoji već tri godine, rekao je Korhec.

Konkursi su, dodao je, treći primer nepoštovanja Zakona od strane lokalne samouprave u proteklom periodu.

- Kada su raspodeljena sredstva, primera radi, u oblasti javnog informisanja, zakon jasno propisuje da se ona raspoređuju u skladu sa našim predlozima, a naši predlozi su grubo ignorisani od strane komisija i gradonačelnika koji je odlučivao o tome. Dakle, ne radi se o tome da nije do kraja ispoštovan naš predlog nego je sve rađeno potpuno suprotno od onoga kako zakon propisuje, istakao je Tamaš Korhec.

Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

HNV: Promeniti praksu raspodele sredstava po konkursima Grada u oblasti kulture

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Darko Sarić Lukendić je rekao da je Subotica po ko zna koji put pokazala da prednjači u praksi primene manjinskih prava na koja imaju pravo po još uvek važećem Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, i da je Subotica jedan od retkih gradova koji izdvaja sredstva iz gradskog budžeta za finansiranje aktivnosti nacionalnih saveta.

- Ovom prilikom dobili smo i konkretne informacije u vezi sa finansiranjem troškova prevoza dece koja pohađaju nastavu na hrvatskom i mađarskom jeziku. To su troškovi koje su prethodnih nekoliko godina snosili nacionalni saveti i u tom smislu ova sredstva, barem kod nas, biće oslobođena za dotacije prema kulturnim udruženjima čime će se, svakako, dodatno obogatiti i kulturna ponuda Subotice, kazao je Darko Sarić Lukendić.

Predstavniici HNV, rekao je, na jučerašnjem sastanku aktuelizovali su pitanje definisanja kvota za raspodelu sredstava po konkursima Grada u oblasti kulture. Naime, dodao je, do sada je bila praksa da se ukupan iznos finansijskih sredstava opredeljenih za ovu namenu raspodeljuje  tako da o tome konačnu odluku donosi komisija, a da za ista finansijska sredstva apliciraju i mađarski, i bunjevački, i hrvatski nacionalni saveti, kao i brojna kulturna udruženja građanske provenijencije.

- Smatrali smo da je ovde primereno da se uvede praksa koja odavno funkcioniše na nivou AP Vojvodine, a to je da se prilikom raspisivanja konkursa definiše koliko je sredstava opredeljeno za svaku nacionalnu zajednicu. To je potrebno zato što se kulturna udruženja uvek javljaju sa daleko većim zahtevima nego što ima raspoloživih sredstava. Nacionalni saveti onda, po zakonu, daju predlog raspodele i taj predlog treba da se formira u odnosu na količinu sredstava koja je za svaku od nacionalnih zajednica na raspolaganju. Ukoliko se ne zna koliko je sredstava na raspolaganju to, svakako, otežava rad i komisiji koju imenuje grad i koja radi taj posao u ime grada, i svim nacionalnim savetima, naglasio je Darko Sarić Lukendić.

Održan sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

BNS: Pitanje školskih odbora rešiti na vreme

Član Privremenog organa upravljanja Bunjevačkog nacionalnog saveta zadužen za saradnju sa lokalnom samoupravom, Branko Pokornić, rekao je da se razgovaralo o još dva bitna pitanja: školskim odborima i upravnim i nadzornim odborima u ustanovama kulture.

- S obzirom na to da se približava vreme konkursa za direktore škola, potrebno je da blagovremeno pokrenemo pitanje školskih odbora. Po zakonu o nacionalnim savetima, svi nacionalni saveti koji imaju u osnovnim i srednjim školama obrazovanje na svom maternjem jeziku imaju pravo da predlažu članove školskih odbora. Drugo je pitanje upravnih i nadzornih odbora u ustanovama kulture koje su od posebnog značaja za nacionalne savete, kazao je Branko Pokornić.

Ova pitanja ne traže angažovanje sredstava lokalne samouprave, ali zahtevaju mobilnost i međusobni dogovor, rekao je Pokornić.

Izvor: subotica.rs
Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sastanak sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 24
Pregleda: 5563
Povezane teme

jene maglai

nacionalna kultura

mađarski nacionalni savet

tamaš korhec

branko pokornić

hrvatsko nacionalno veće

nacionalne manjine

nacionalna manjina

bunjevačka nacionalna manjina

nacionalna zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.