Komentara: 6
Pregleda: 3621

Održan protestni skup "Za čist vazduh"

05.02.2020. u 17:23h
Izvor: Subotica.com
Subotica je jedan od 20 gradova u Srbiji koji se pridružio inicijativi za unapređenje kvaliteta vazduha sa konkretnim merama, odnosno predlozima koji bi, kako se očekuje, doneo željene rezultate - kvalitetniji vazduh.
Održan protestni skup "Za čist vazduh"

Okupljeni građani u parku ispred Muzičke škole podržali su inicijativu koja se iznosi na nacionalnom nivou, kao odgovor na sveprisutniji problem zagađenog vazduha, posebno u velikim urbanim sredinama, gde postoji veća količina zagađivača.

Po rečima Borisa Telečkog, koji se obratio ispred Građanske inicijative "Priroda i društvo", osnovni motiv ove inicijative, koju ističe kao apolitičnu temu koja je iznad svih interesa, jeste ukazivanje na mere koje bi na duže staze obezbedile zdraviji vazduh, a posledično i smanjene broja plućnih oboljenja.

Održan protestni skup "Za čist vazduh"

- Iako je poslednjih desetak dana, pre svega zahvaljujući vetru, vazduh dosta zdraviji, svedoci smo da je unazad nekoliko meseci stanje bilo znatno drugačije, vazduh je bio u tolikoj meri zagađen da je bio opasan po zdravlje, a pogotovo za oseljive grupe. Želja nam je da jednom ovakvom akcijom i predlozima podstaknemo i Gradsku upravu da se bavi ovim problemima - kaže Telečki. - Mere su usmerene na kraći, ali i duži vremenski period, i smatramo da građani treba da učestvuju u stvaranju ideja i predloga, jer to je za nas prava demokratija. Kratkoročne mere su najviše usmerene na informisanje građana o prisutnosti štetnih materija u vazduhu. Druga stvar, koja je specifična za Suboticu, jeste aktuelna Odluka da ozelenjavanje javne površine isključivo može da vrši javno preduzeće. Smatramo da ovu Odluku treba izmeniti tako da se omogući i građanima da doprinose našem zajedničkom cilju, što verujemo da je dobra mera na duže staze.

Održan protestni skup "Za čist vazduh"

Kako je rečeno, mere su definisane na nacionalnom nivou, predate Vladi Srbije, usaglašene na nivou lokalnih pokreta koji učestvuju u akciji "Borba za čist vazduh", a u definisanju su učestvovali brojni stručnjaci iz raznih oblasti, među kojima su meteorolozi, biolozi i drugi pojedinci koji se bave zaštitom životne sredine.

Nešto je potrebno uraditi, kažu organizatori, uzimajući u obzir poražavajući podatak Svetske zdravstvene organizacije koji nam poručuje da u Srbiji za godinu dana umre oko 7.000 ljudi usled zagađenosti vazduha, po čemu smo na neslavnom drugom mestu u Evropi po broju prevremenih smrti usled ovih uticaja.

Prethodeći skupu, organizatori su na pisarnicu Gradskog uslužnog centra dostavili dokumenat sa predloženim merama, naslovljen na Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Inicijativu i konkretne mere možete pogledati ovde.

Pored GI "Priroda i društvo", skup su podržali i članovi Udruženja "Solidarnost".

Održan protestni skup "Za čist vazduh"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3621
Povezane teme

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.