Komentara: 0
Pregleda: 1184

Održan "Poslednji Urlik mladih" za ovu godinu

26.12.2017. u 12:29h
Izvor: RTV Yueco
U Savremenoj galeriji Subotica održan je "Poslednji Urlik mladih" za ovu kalendarsku godinu. Urlikovcima su se predstavili mladi umetnici koji se bave slikarstvom, vajarstvom, plesom stvaranjem ilustracija, animacija, filmova, fotografija kao i pisanjem poezije.
Održan "Poslednji Urlik mladih" za ovu godinu

Dokaz angažovanja i kreativnosti mladih je film o kulturi i mladima Dušice Vojnić Kortmiš pod nazivom "Učešće mladih u kulturi u Subotici" koji je premijerno prikazan. Na sceni Savremene galerije predstavljeni su umetnički performansi, među kojima su "Šuma uma" umetnika Danijela Čavića i koreografsko delo Marka Nektana "Umetnik u gladovanju", koje je stvoreno prema delu Franca Kafke. Umetnici ističu da im učešće na Urlikovim večerima veoma mnogo znači, jer je to prilika da predstave svoj rad.

- Ovo znači mnogo za sve nas, koji smo do sada učestvovali i koji sada učestvujemo u "Poslednjem Urliku mladih", a nadam se da nije poslednji - istakao je Nektar. 

- Raduje me što postoje ovakvi događaji u Subotici i mislim da je mladima potrebno dati prostor, jer su oni zaista zainteresovani. Kao što ste imali prilike da vidite na filmu, mladi zaista žele da izraze svoju kreativnost i ideje - naglasila je Vojnić Kortmiš.

Ovo je prvenstveno prilika da sa sugrađanima podelim svoju umetnost, odnosno neka kombinacija svih tih stvari u jednoj i u tom smislu je predstvaljala veliki izazov za sve nas - rekao je Čavić.

Održan "Poslednji Urlik mladih" za ovu godinu

Prema rečima Ksenije Tasić, članice Urlika koja je bila u ulozi voditelja programa, tema večeri bio je posledni urlik mladih i pokušaj da prizovu umetnost. Nakon svakog Urlika, broj članova u našoj zemlji i van nje je sve veći.

- Sam naziv govori o tome kako je ovo poslednji pokušaj mladih da prizovu umetnost. Upravo je to i bila tema, hajde još jednom da probamo da se okupimo svi i da probudimo tu umetnost, da probudimo ovaj grad i da damo što više možemo kako bi kultura još jednom oživela - objasnila je Tasić.

Prema rečima Janoša Sekereša, predsednika i osnivača Grupe za razvoj kulturnog aktivizma "Urlik", poslednji Urlik koji se tradicionalno održao pod okriljem umetnosti ove godine nije nikako i zadnji. On je pohvalio rad mladih umetnika koji su se predstavili, kao i rad saradnika, zahvaljujući kojima po njegovom mišljenju Urlik diše i živi.

Održan "Poslednji Urlik mladih" za ovu godinu

- "Poslednji Urlik mladih" je završna manifestacija u okviru projekta "Mladi i kulturni", projekta koji je podržan i finansiran od strane Grada Subotice i Kancelarije za mlade. Odziv je bio odličan, došli su ljudi koji zaista vole umetnost - rekao je Sekereš.

Grupa za kulturni aktivizam "UrLik" osnovana je u junu 2014. godine, od kada predstavlja rad neafirmisanih umetnika iz Subotice i okoline.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1184
Povezane teme

savremena galerija subotica

urlik

janoš sekereš

umetnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.