Komentara: 1
Pregleda: 2154
Foto

Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

27.11.2019. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
Zakon o dualnom obrazovanju trebalo bi da unapredi znanja, veštine i kompetencije učenika, da poslodavcima omogući pronalazak adekvatne radne snage u deficitarnim zanimanjima, a zajednici ostavi kvalitetne mlade stučnjake, zaključak je okruglog stola koji je organizovao Socijalno ekonomski savet Grada Subotice na temu dualnog obrazovanja.
Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

Od 1. septembra, kada je počeo da se primenjuje Zakon o dualnom obrazovanju, u Hemijsko-tehnološkoj školi učenici pohađaju dva smera po dualnom modelu obrazovanja - pekar na srpskom nastavnom jeziku i poslastičar na mađarskom nastavnom jeziku. Prema rečima direktora škole, Nikole Matkovića, u praktičnom delu nastave njihov program rada se ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne školske godine, ali da su sada obaveze poslodavaca prema učenicima znatno formalnije.

- Uslovi realizacije praktične nastave kod poslodavaca, postojanje adekvatnih instruktora, pitanje naknade učenika, sve te elemente koji su bili neophodni i prisutni u naznakama, Zakon je sada mnogo formalnije propisao i tako stavio poslodavca u okvire koji su tačno propisani, kakve bi mašine trebalo da ima, bezbednosne uslove, obuke instruktora, dok s druge strane, škola tačno zna u kakvo radno okruženje odlaze učenici - rekao je Matković.

Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

Ipak, kako je objasnila Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, prva tri meseca primene Zakona pokazala su da nisu sve sredine jednako spremne da uđu u sistem dualnog obrazovanja, kao i da je ostalo nekoliko otvorenih pitanja.

- Uvek smo skretali pažnju na status zaposlenih koji rade u praktičnoj nastavi u srednjim stručnim školama i kako će se oni tretirati, da li instruktori u firmama mogu za 40 sati obuke da se bave pedagoškim radom, da li će biti tehnoloških viškova u školama sa dualnim obrazovanjem i naravno, status učenika koji se uključuju u proces proizvodnje, da deca ne budu jeftina jadna snaga - istakla je Ilić. - Zalagaćemo se da ti mladi ljudi, koji već sa 15 godina ulaze u sistem rada, ostanu u ovom sistemu kada završe školu, da budu zaštićeni na radu i da to ne bude jedan slepi kolosek u procesu obrazovanja.

Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

Dualno obrazovanje započinje izjavom poslodavca o nameri, objašnjava Janoš Bagi iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, koji se izjašnjava o obrazovnim profilima koji su mu potrebni, koliko učenika bi želeo da primi na praksu, koliko instruktora će iz svojih redova opredeliti za rad sa đacima i novim obrazovnim profilima koji nedostaju.

- Zakon o dualnom obrazovanju nije obavezujući, ali ako se opredele, poslodavci moraju da se pridržavaju propisanih obaveza. Zahtev kompanija je da se na neki način stimulušu, smanjenjem poreskih izdavanja, a oni su svesni da imaju određene benefite i dualni sistem može uspeti samo ako je korist obostrana - naglasio je Bagi.

Održan okrugli sto na temu dualnog obrazovanja

Ovo je bio drugi okrugli sto koji je Socijalno ekonomski savet Grada Subotice organizovavo na temu dualnog obrazovanja, a kako je istakao Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje, ovakvi susreti su osnova dijaloga za prepoznavanja trenutnih, ali i onih problema koji tek treba da izađu na videlo.

- Implementacija Zakona predviđa dugoročan proces pun izazova i samo kroz saradnju institucija, poslodavaca, škola, Privredne komore Srbije i svih zainteresovanih strana, možemo da doprinosemo razvoju dualnog obrazovanja. Sve ovo je u funkciji zadržavanja mladih ljudi koji, po izlasku iz škola, treba da prepoznaju svoje mesto u društvu, da uđu spremni u proces rada i sve ono što ih čeka u periodu odrastanja - poručio je Samardžić.

Sistemom dualnog obrazovanja u Subotici obuhvaćeno je ukupno 240 učenika koji pohađaju jedan od sedam obrazovnih profila u Ekonomskoj, Politehničkoj, Tehničkoj ili Hemijsko-tehnološkoj školi, dok praktičan rad obavljaju u nekoj od 70 kompanija i privrednih društava.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“ Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede - dualno obrazovanje“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2154
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

privredna komora srbije

dualno obrazovanje

srđan samardžić

nikola matković

janoš bagi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.