Komentara: 4
Pregleda: 3000
Foto

Održan okrugli sto "Ko brani branitelje"

30.10.2019. u 17:28h
Izvor: Subotica.com
Naš grad je danas bio domaćin okruglog stola „Ko brani branitelje“, na kome je bilo reči o predstavljanju Bezbednosnih smernica za branitelje ljudskih prava.
Održan okrugli sto "Ko brani branitelje"

Moderator okruglog stola bila je novinarka Danica Vučenić, a govornici Pavle Petrović, jedan od autora smernica, Norbert Šinković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Projekat „Ko brani branitelje“ podržan je od strane Evropske unije i već dve godine se aktivno bavi pitanjem izazova i problema sa kojima se u Srbiji suočavaju pripadnici organizacija ili pojedinci koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava u najširem smislu. Jedan od rezultata rada su Bezbednosne smernice za branitelje ljudskih prava koje na vrlo praktičan način usmeravaju organizacije i pojedince kako bi tokom svog rada za bolje društvo bili što bolje zaštićeni od različitih vrsta pritisaka, napada i izazova sa kojima se mogu susresti.

Održan okrugli sto "Ko brani branitelje"

- U  okviru programa “Ko brani branitelje” radili smo sa 15-ak organizacija širom Srbije i trudili smo se da poboljšamo njihovu bezbednost. Sa 24 trenera smo sagledali najveće probleme sa kojim se te organizacije suočavaju, koje su njihove posledice i kako na najefikasniji način da im se suprostavimo. Na osnovu tih iskustava sastavljen je zbornik koji sadrži niz praktičnih rešenja za problem sa kojim se suočavaju aktivisti i  novinari – objasnio je Pavle Petrović, jedan od autora zbornika. – Ne suočavaju se sve organizacije sa jednakim problemima, ali postoje zajednički imenitelji, a to je negativna kampanja u nekim medijima i društvenim mrežama protiv nezavisnih novinara i aktivista. Pored toga postoje i različiti napadi na fizički integritet lica, zastrašivanje novinara i aktivista. Mi smo  predstavili neke od načina zaštite, na primer kako da se zaštiti kancelarija, koje su alternative za skupe alarmne sisteme

Održan okrugli sto "Ko brani branitelje"

Među onima koji su na stalnom udaru su novinari u lokalnim medijima, koji su po rečima Norberta Šinkovića vrlo često zastrašeni od strane lokalnih moćnika.

- Naše kolege se svakodnevno susreću sa pretnjama na društvenim mrežama i to je najprisutnije. U Srbiji je ove godine već registrovano devet fizičkih napada na novinare a u najgoroj situaciji su novinari koji se bave lokalnim temama – naglašava Šinković. – Oni svakodnevno viđaju funcionere i privrednike o kojima pišu i na taj način  su u situaciji da razgovaraju sa njima i van poslovnih okvira. To predstavlja ozbiljnu stvar za sve njih. Zbog toga mi gubimo  novinare na lokalu, jer niko ne želi da se bavi lokalnim aferama zato što se ljudi boje. Pretnje stižu u inboks, na mejl, na pres konferencijama…  Treba da osnažimo mrežu novinara, da znaju da nisu sami, ali i da podignemo svest građana, da znaju da novinari postoje da bi štitili javni interes.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?" Okrugli sto "Ko brani branitelje?"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3000
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.