Komentara: 1
Pregleda: 1213

Održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade

23.09.2021. u 13:48h
Izvor: Subotica.com
U okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu od 20. do 22. septembra održano je 12. izdanje najvećeg teatrološkog skupa u ovom delu Evrope - Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici.
Održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade
Foto: Dejan Vuković

Tokom tri dana forum je okupio teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta. Ukupno 30 učesnika ovog važnog skupa za pozorišnu umetnost su najvećim delom i fizički bili gosti u Subotici, dok se manji deo učesnika predstavio online uključenjem.

- Forum je ove godine znatno većeg obima u svakom smislu, a komponenta epidemije je ipak imala malo manje uticaja na rad u odnosu na prošlu godinu. Forum je konačno dobio pravi oblik koji treba da ima, jer ima učesnike iz celog sveta. Veliki broj učesnika je bio prisutan, a manji deo je bio online. Iako mi, naravno, vodimo brigu o svim merama epidemiološke zaštite, ipak je važno da učesnici budu fizički prisutni i da možemo jedni drugima da postavimo pitanja, da razmenjujemo mišljenja i u neformalnim razgovorima - rekla je dr Marijana Prpa Fink, rukovodilac foruma. - Cilj nam je bio da postignemo vrlo živu interakciju sa domaćom pozorišnom scenom, jer prisustvo svih ovih stručnjaka omogućava da imamo uvid šta se sve radi u svetu. Da na taj način unapređujemo našu domaću pozorišnu scenu za mlade i istovremeno da učimo i gledamo kako to drugi rade. Da pozorištu za decu i mlade damo neke nove oblike, poštujući stare koje poznajemo, i da pokušamo da unapredimo razumevanje fenomena pozorišta za decu i mlade u svim njegovim segmentima i oblicima. Deca kao publika se menjaju, i s tim u vezi pokušavamo da razumemo i objasnimo šta je funkcija i uloga pozorišta za decu i mlade danas.

Održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mladeDve krovne teme ovogodišnjeg foruma bile su “Recepcija estetskih kategorija i vrednovanje u pozorištu za decu i mlade” i “Festivali za decu i mlade – percepcija i selekcija”.

- Shvatili smo da je veoma važno da principi i estetske kategorije budu jasne i prezentovane onima koji prave pozorišne predstave. Međutim, probali smo da sagledamo i drugi ugao, odnosno da pokušamo da razumemo kako deca kao publika reaguju, to jest koji je njihov sistem vrednovanja u odnosu na pozorište - osvrunila se Prpa Fink na temu prvog dana “Dečija recepcija – deca kao publika”.

Drugi dan bio je posvećen istraživanju pozorišta i obrazovanja.

- Imamo svest o tome da elementi pozorišta mogu da budu veoma korisni u procesu obrazovanja, i ne samo obrazovanja nego i odrastanja mlade publike, kako bi postali zaista odrasli i imali neki osećaj vrednosti u svetu u kom žive - objasnila je Prpa Fink.

Održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mladeKomentarišući zaključke sa trećeg dana, koj je bio posvećen pozorištu za decu i repertoaru, naša sagovornica je rekla da analizirano šta može da se ponudi festivalima i pozorišnim kućama, da bi deca imala vrlo jasnu sliku o tome šta jeste a šta nije vredno, čemu bi bilo dobro da se posvete, a šta prosto nije vredno njihove pažnje. Kako kaže, zaključeno je da postoji razumevanje i jeidnstven stav da su festivali vrlo važna mesta, i da deca kao publika imaju osećaj da je pozorište nezaboravni deo njihovog odrastanja.

Marijana Prpa Fink se na kraju osvrnula i na predstave u okviru ovogodišnjeg programa Međunarodnog festivala pozorišta za decu

- Ove godine festival je izuzetno kvalitetan. Predstave su raznovrsne, one su za različite uzraste, dolaze iz različitih kultura i zemalja. Najvažnije je da su deca izuzetno snažno i neverovatno interaktivno učestvovala u tim pozorišnim predstavama. Bez obzira što neke predstave dolaze iz druge zemlje, oni su do te mere razumeli i emotivno participirali u tome što se događa, da je bilo u nekim trenucima zanimljivo posmatrati samu decu kao publiku. Videti na koji način oni učestvuju u predstavama i analizirati kako su uspeli da, na ne sasvim svestan način, pristupe svim tim vrlo složenim simbolima koji su dolazili sa scene - rekla je Prpa Fink.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1213
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.