Komentara: 0
Pregleda: 1996

Održan javni čas protiv seksualnog nasilja

09.05.2013. u 18:33h
Izvor: RTV City
U organizaciji Fondacije mentalne higijene „Exspecto“ i Incest Trauma centra iz Beograda, danas je na Otvorenom univerzitetu održan Javni čas protiv seksualnog nasilja. Učenici iz sedam subotičkih osnovnih i srednjih škola slušali su predavanje zamenice šefa misije Saveta Evrope u Srbiji Nadie Ćuk, Jo Horti Livije, direktorke Fondacije Exspecto i Dušice Popadić direktorke Incest Trauma centra.
Održan javni čas protiv seksualnog nasilja

Prisutnima su prikazani i kratkometražni filmovi „I ja sam uz tebe“ o značaju vršnjačke podrške kada je u pitanju seksualno nasilje i „Tagged“ o sajber nasilju i online zaštiti pri korišćenju društvenih mreža.

Dušica Popadić, direktorka Incest Trauma centra ovorila je programu Javnog časa, seksualnom nasilju kao ozbiljnom društvenom problemu, njegovoj rasprostanjenosti, vršnjačkoj podršci u takvim slučajevima i o delu časa koji se odnosio na sajber nasilje koje se dešava u virtuelnom svetu koje se kasnije preslikava na realni i ponašanje adolescenata u školi i u društvu.

Povod ovakvih predavanja i inicijativa je nedovoljna edukovanost građana Srbije, roditelja i žrtava seksualnog nasilja. To je pitanje koje nedostaje u samom sistemu školovanja od vrtića do fakulteta. Ne postoji konkretan broj za slučajeve nasilja u Srbiji već se oni odnose na celo područje Evrope. Oficijelni podatak Saveta Evrope je da jedno od petoro dece preživi neki vid seksualnog nasilja.Jedini reprezentativni podaci za Srbiju su podaci Incest Trauma centra na osnovu dvadesetogodišnjeg rada gde se u njihov centar nedeljno javi devet žrtava seksualnog nasilja.

Za  Srbiju važi podatak da su u 82 odsto slučajeva počinioci seksulanog nasilja nad decom članovi porodice. Nasilje obično prijavljuju majke, bake pa i nastavnice ili same žrtve. Parlament Srbije je usvojio inicijativu centra i 8. aprila promenio uredbu zakona o zastarivanju seksualnih delikata pa je sada moguće sudski procesuirati i krivično goniti počinitelja kada žrtva stekne određenu psihološku i društvenu stabilnost a zadatak Trauma centra je da pruži psihološku podršku i asistenciju.

Dušica Popadić, direktorica Incest Trauma centra: „Najčešći vid seksualnog zlostavljanja dece jeste biološki otac – ćerka do 39 odsto, a broj  prijavljenih slučajeva incesta sa figurom oca dostiže i do 53 odsto , dakle polovina onih koji zlostavljaju je figura oca, po učestalosti to su najčešće biološki otac, očuh, hranitelj, usvojitelj. Ukoliko znate za slučaj nasilja u Subotici prijaviti ga možete Fondaciji „Exspecto“ čije će stručno osoblje znati da pruži adekvatnu pomoć“

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1996
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.