Komentara: 25
Pregleda: 5178

Održan flešmob performans "Reka ispod grada"

06.03.2015. u 17:30h
Izvor: Magyar Szó
Juče popodne je u centru Subotice održan neobičan flešmob gde su učenici Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji” podsetili na reku koja je nekada proticala na ovom mestu i ulivala se u Palić, i preko koje su još u 19. veku hteli graditi mostove.
Održan flešmob performans "Reka ispod grada"

Profesorica mađarskog jezika Gimnazije, Emeke Berenji, je izjavila da je flešmob pripremljen za dan škole čija je centralna tema živa i mrtva reka.

- „U okviru ovog programa smo u septembru prošle godine posetili Tisu, plovili po njoj, a učenici su učestvovali u raznim radionicama i u okviru land arta su u prirodi ostavljali trajni trag. Radi se o ostvarenjima koja pokazuju da ih je stvorila ljudska ruka, a istovremeno nisu lako uočljiva. Deca su sastavljala pismene radove vezane za vodu. Prilikom ovog flešmoba hteli smo da se bavimo mrtvom rekom ispod Subotice, koja i danas nanosi velike štete statici građevina”, objašnjava profesorica.

U akciji su učestvovali svi učenici škole, njih oko dve stotine se prošetalo u plavoj odeći koja je simbolizovala reku, centrom grada razvlačeći plavi tekstil koji su kasnije pred Gradskom kućom predali svojim drugovima obučenim u crno. Mladi u crnom su poneli tekstil još nekoliko metara, a nakon toga su ga spustili i gazili po njemu.

Mešanjem mladih u plavoj i u crnoj odeći učenici su simbolizovali zagađenje reke, a time što su gazili po platnu su hteli pokazati da više ni ne primećujemo mrtvu reku. 

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 5178
Povezane teme

gimnazija deže kostolanji

flešmob

flashmob

umetnički performans

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.