Komentara: 23
Pregleda: 3443

Odgovor Saveta festivala na izlaganje odbornika Ilije Maravića

08.04.2013. u 15:17h
Povod našem obraćanju kulturnoj, i ne samo kulturnoj javnosti motivisan je, pre svega, konfuznom, nedobronamernom pa time i neargumentovanom diskusijom odbornika Skupštine Grada Subotice g. Ilije Maravića, predsednika Gradskog odbora SNS, o Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Podsećamo da smo, nažalost, u dvadeset godina postojanja Festivala u više navrata bili, takođe, u situaciji da branimo ovu evropski i međunarodno respektabilnu manifestaciju od tadašnjih gradskih moćnika nesklonih da Festival iziđe iz granica lokalnog atara.
Odgovor Saveta festivala na izlaganje odbornika Ilije Maravića

O kakvom ataku je sada reč i zbog čega mi, potpisnici, koji se godinama profesionalno bavimo pozorišnim stvaralaštvom i pozorišnom umetnošću za decu, ponovo reagujemo ovim saopštenjem?

Na Sednici gradske Skupštine Subotice, održanoj krajem marta ove godine, odbornik g. Ilija Maravić iskoristio je raspravu o Godišnjem izveštaju subotičkog Dečjeg pozorišta (!) da bez valjanih i validnih činjenica ospori domete Međunarodnog festivala pozorišta za decu, njegovog izvršnog producenta (Otvoreni univerzitet Subotica) i direktora Otvorenog univerziteta. Samo dva meseca ranije g. Maravić je, takođe na sednici Skupštine Grada, pokušao neargumentovano da dezavuiše i Festival evropskog filma "Palić", što nas učvršćuje u uverenju da se u oba slučaja ne radi o ad hoc izrečenim sudovima, već o smišljenoj i politički orkestriranoj kampanji kojom bi se osporili međunarodno prihvaćeni i potvrđeni dometi ova dva festivala. U nimalo sistematizovanom izlaganju odbornik Maravić je pokušao da:

Prvo, proglasi spornom kompetentnost Otvorenog univerziteta, kao izvršnog producenta, ne samo Međunarodnog festivala pozorišta za decu, nego i Festivala evropskog filma "Palić", uprkos činjenici da Univerzitet, u ovoj oblasti, slovi kao visoko kredibilna institucija. G. Maravić, nadalje, Otvorenom univerzitetu, kao državnoj instituciji spočitava potkradanje budžeta festivalâ (!). Njemu je nepoznato da je zloupotreba budžeta festivala potpuno isključena ne samo zbog zakonski propisane procedure, već i zbog toga što se i predlog budžeta i njegovo izvršenje uvek usvaja na sednicama Saveta Festivala.

Drugo, diskredituje direktora Otvorenog univerziteta označivši ga kao uzurpatora funkcije selektora Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji je vaspostavio monopol u izboru predstava za takmičarski program, ali i izboru članova žirija. Ne treba trošiti reči na ove neistine da bi se dokazalo da direktor Otvorenog univerziteta nema apsolutno nikakve ingerencije u domenu selekcije, niti u imenovanju članova žirija. Kao i kod manje-više svakog relevantnog evropskog i svetskog pozorišnog festivala, izbor predstava, u duhu odredaba Statuta i preporuka Saveta, obavlja selektor Festivala.

Treće, sveznajući g. Maravić previđa i činjenicu da programska fizionomija Festivala pre početka realizacije biva razmatrana i ocenjivana na sednicama dveju veoma važnih stručnih istanci: Festivalskog borda i Saveta Festivala. I u jednom i u drugom telu nalaze se naši istaknuti književnici, pozorišni kritičari i teatrolozi, čije kompetencije dosad nisu dovođene u pitanje čak ni od strane g. Maravića, inače uvaženog ekonomiste.

Četvrto, odbornik Maravić je svojim kolosalnim nepoznavanjem bića pozorišta otkrio odbornicima Skupštine Grada Subotice, ali i teatarskoj javnosti, da je Međunarodni festival pozorišta za decu festival malih formi. Kada g. Maravić bude spreman da nas podrobno obavesti o rezultatima svojih istraživanja šta su to festivali malih, srednjih i velikih formi mi ćemo, posle široko organizovane javne rasprave i razmatranja njegovih priloga savremenoj teatrologiji, iscrpno obavestiti Savet Festivala, koji će, shodno svojim ovlašćenjima, doneti odgovarajuće odluke, a kompletan elaborat dostaviti odbornicima Skupštine Grada Subotice na uvid.

Peto, gospodin Maravić napominje da među članovima žirija nema Subotičana – što je tačno. Međutim, kao što je poznato našoj i međunarodnoj kulturnoj javnosti, u žirijima sličnih, pa time i ovog festivala, nalaze se najrenomiranija evropska i svetska imena iz domena lutkarstva i pozorišne umetnosti za decu. Savet Festivala, a ne direktor Otvorenog univerziteta, takve ličnosti nije prepoznao u Subotici, budući da se radi o renomiranoj međunarodnoj, a ne lokalnoj smotri pozorišnih ostvarenja za decu.

Uostalom, o međunarodnom renomeu Festivala, sa ponosom navodimo deo obrazloženja koje je napisao akademik prof. dr Henrik Jurkovski, danas najpoznatiji teatrolog u oblasti lutkarstva u svetu kada je Festival pre deceniju priman u UNIMA-u (Međunarodno udruženje lutkara): "Kao naučnik i kritičar uključen u aktivnosti pozorišta za decu širom sveta biću slobodan da istaknem da je Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici stekao poštovanje u celoj Evropi, zahvaljujući, pre svega, visokim dometima, sjajnoj organizaciji i stvaranju pravog foruma za razmenu iskustava u duhu srdačne saradnje sa umetnicima širom sveta. Iz dosadašnjih programa može se videti da je subotički festival postao stecište pozorišne umetnosti za decu raznih vrsta i žanrova. On je time postao otvoren za Evropu i svet kroz najznačajniju umetnost – umetnost za decu."

Na kraju recimo i to da izricanje paušalnih i nedobronamernih sudova o Festivalu, po ko zna koji put, svedoči da nismo definitivno porazili provincijsko-palanačke nasrtaje, koji po svaku cenu žele da dođe do zatiranja ove međunarodne kulturne manifestacije.

Naše današnje obraćanje javnosti prevashodno je motivisno namerom da ukažemo na još jedan pokušaj razaranja dokazanih i potvrđenih, međunarodno priznatih i uvažavanih kulturnih domašaja naše zemlje. Uvereni smo da će pri kreiranju kulturne politike od strane Grada Subotice, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije ova manifestacija – inače dobitnik Vukove i drugih prestižnih domaćih i inostranih nagrada – i dalje zadržati status koji joj na osnovu dosadašnjih dometa s pravom pripada, pre svega zbog rezultata koje je ostvarila u kulturi naše zemlje, Evrope i najšire međunarodne zajednice.

Odgovor Saveta festivala na izlaganje odbornika Ilije Maravića

Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 23
Pregleda: 3443
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Slobodan Marković

Blažo Perović

ilija maravić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.